Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Србин - Србијанац
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
13.23 ч. 06.02.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Штампај  
Аутор Тема: Србин - Србијанац  (Прочитано 98714 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #75 у: 16.12 ч. 24.12.2006. »

"Српски" никако не може бити придев од "Србија". Само од "Срби"

Не слажем се. Скраћење основе географских имена на -ија доводи до тога да се придев може односити КАКО на народ ТАКО и на територију. Рецимо, "скандинавски" заиста наједнако значи "онај који се односи на Скандинавију" и "онај који се односи на Скандинавце". Исто вреди и за "етиопски, тасмански, шпански" итд. (Никако нећемо рећи "етиопијски/етиопијански, тасманијски/тасманијански", а ПОСЕБНО не "шпанијски/шпанијански".)

Једина (по мом увиду) "класа" народа код којих се може направити етничка и географска дистинкција јесу централноазијски народи чије се земље зову на -стан: Туркмен је припадник народа, а Туркменистанац је држављанин Туркменистана. Исто и за Авган/Авганистанац, Узбек/Узбекистанац, Казах/Казахстанац итд. Слично вреди и за Грузин/Грузијанац.
Сачувана
Jezičara
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
Srpska obitelj
Име и презиме:

Струка:
Поруке: 9

« Одговор #76 у: 17.11 ч. 24.12.2006. »

Ђорђе, са чиме се слажеш, јер кажеш да се "не слажеш потпуно"?

Фаренхајт је потпуно у праву. Тако, на пример, "Српска"* значи исто што и "Србија", а придев и од једне и од друге републике гласи СРПСКИ.

*суседна нам република

Био је више на овој тематској нити цитиран један други форум. Ја сам проучила све што на њему пише. Вреди прочитати.

Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #77 у: 22.14 ч. 24.12.2006. »

Слажем се са тим да је придев од Србијанац србијански и да је придев од Срби српски. Не слажем се са тим да је придев од Србија српски.

Зашто је уопште настала та реч, Србијанац? Она није природна, јер по истим правилима која наводи Фаренхајт, у Србији би морали живети Срби (то јесте тачно, али не у потпуности, јер Срби од давнина живе и ван Србије), као што у Русији живе Руси и сл. Међутим, добро је познато да Срби не живе само у Србији и да Србија није једина српска држава (држава Срба) - као што рече и Језичара. Зато је у деветнаестом веку, у време када се код многих Срба почела будити национална свест и жеља за ослобођењем и уједињењем, скована та реч, Србијанац, за оне Србе који живе у Србији (данас ту реч можемо користити и за све припаднике других народа који живе у Србији, али тада су у Србији живели углавном само Срби; исто тако Србијанцима можемо звати и грађане Војводине и Косова и Метохије, иако је тада Србија била знатно ужа). Заједно са том речју настао је и одговарајући придев, србијански.

Дакле, није овде реч о аналогији са другим придевима и називима људи из других земаља. Речи Србијанац и србијански настале су чисто из историјских и националних разлога - отуд и мало другојачије грађење, јер су речи Србин и српски већ постојале, али више се нису могле користити само када је реч о Србији. Евентуално бих могао признати да су, што се тиче придева од Србије, могући двојаки облици, српски и србијански.

И још нешто, имао сам прилике да чујем "етиопијски" и "тасманијски" доста пута. Можда је то била грешка, али некако ми се не чини претерано погрешно (још и Персија - персијски, не **перски, али Русија - не **русијски, него руски!).
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #78 у: 22.27 ч. 24.12.2006. »

Па добро, Ђорђе, говорите како Вам драго Smiley ја приватно не дајем ни пребијене паре на (х)историјско-хиљадугодишње/тисућљетне ПОЛИТИЧКЕ аргументе за одређене језичке појаве, Ви дајете. Само напред, и све најбоље Smiley

Иначе, у овој теми још није доказано да "Србијанка" (као име фабрике из Ваљева) није најобичније женско лично име, а не национална одредница која је претворена у име. (Слично као кад би неко прогласио име "Хрвоје" општом одредницом за држављане Хрватске, спрам "Хрват" што је етнички квалификатив.)
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.014

« Одговор #79 у: 22.37 ч. 24.12.2006. »

Па добро, Ђорђе, говорите како Вам драго Smiley ја приватно не дајем ни пребијене паре на (х)историјско-хиљадугодишње/тисућљетне ПОЛИТИЧКЕ аргументе за одређене језичке појаве, Ви дајете. Само напред, и све најбоље Smiley
Ja u onome što je Đorđe napisao ne vidim ni trunku POLITIČKIH argumenata, samo LOGIKU istorijskih činjenica. Možeš li malo da pojasniš, gde ti vidiš političke argumente?
Сачувана

Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #80 у: 22.51 ч. 24.12.2006. »

Не могу Smiley Слободно ви опалите и по (х)историји и по политици и по неполитици и по обесправљености Срба са свих страна свих светских Дрина и о мултилатералној завери Хрвата свих боја да распарчају свеколику Србадију Smiley Ја се бавим језиком, а вама на вољу Smiley
« Задњи пут промењено: 22.52 ч. 24.12.2006. од Фаренхајт » Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.014

« Одговор #81 у: 23.01 ч. 24.12.2006. »

Не могу Smiley Слободно ви опалите и по (х)историји и по политици и по неполитици и по обесправљености Срба са свих страна свих светских Дрина и о мултилатералној завери Хрвата свих боја да распарчају свеколику Србадију Smiley Ја се бавим језиком, а вама на вољу Smiley
Jesi li siguran da smo ti i ja pročitali istu poruku? Ja u Đorđevoj poruci ne vidim ništa od toga što si nabrojao... Za svaki slučaj... Siguran si da si pročitao OVI poruku?
Слажем се са тим да је придев од Србијанац србијански и да је придев од Срби српски. Не слажем се са тим да је придев од Србија српски.

Зашто је уопште настала та реч, Србијанац? Она није природна, јер по истим правилима која наводи Фаренхајт, у Србији би морали живети Срби (то јесте тачно, али не у потпуности, јер Срби од давнина живе и ван Србије), као што у Русији живе Руси и сл. Међутим, добро је познато да Срби не живе само у Србији и да Србија није једина српска држава (држава Срба) - као што рече и Језичара. Зато је у деветнаестом веку, у време када се код многих Срба почела будити национална свест и жеља за ослобођењем и уједињењем, скована та реч, Србијанац, за оне Србе који живе у Србији (данас ту реч можемо користити и за све припаднике других народа који живе у Србији, али тада су у Србији живели углавном само Срби; исто тако Србијанцима можемо звати и грађане Војводине и Косова и Метохије, иако је тада Србија била знатно ужа). Заједно са том речју настао је и одговарајући придев, србијански.

Дакле, није овде реч о аналогији са другим придевима и називима људи из других земаља. Речи Србијанац и србијански настале су чисто из историјских и националних разлога - отуд и мало другојачије грађење, јер су речи Србин и српски већ постојале, али више се нису могле користити само када је реч о Србији. Евентуално бих могао признати да су, што се тиче придева од Србије, могући двојаки облици, српски и србијански.

И још нешто, имао сам прилике да чујем "етиопијски" и "тасманијски" доста пута. Можда је то била грешка, али некако ми се не чини претерано погрешно (још и Персија - персијски, не **перски, али Русија - не **русијски, него руски!).
Сачувана

Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #82 у: 20.10 ч. 07.01.2007. »

Погледајте и овај чланак.
Сачувана
Вук
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 194

« Одговор #83 у: 04.56 ч. 12.02.2007. »

Pozdrav svima.
Ja sam novi na forumu i razlog mog pojavljivanja ovde je upravo ova tema Srbin - Srbijanac. Do pre neki dan forum sam posećivao samo kao gost i nisam imao nameru da se učlanim, iz tog razloga što ja nisam neki jezički znalac, a još manje lingvista. Zato unapred molim da mi ne uzmete za zlo ako se u mojim tekstovima pojave greške (veće ili manje), a ja se neću ljutiti (naprotiv, biću vrlo zahvalan) ako mi ukažete na njih.

Zašto je ova tema toliko interesantna za mene? Postoji više razloga ali navešću samo dva.
Prvi. Rođen sam i odrastao u istočnoj Bosni, gde sam naučio jedno značenje reči ‚‚Srbijanac‚‚ a živim u centralnoj Srbiji  gde se susrećem sa sasvim drugim značenjem ove reči.
Drugi. U raspravama sa nekim ljudima iz mog sadašnjeg okruženja oko ove reči dolazilo je čak i do svađa, koje su mi ostale u nemilom sećanju, jer ni na kraj pameti mi nije bilo da nekoga uvredim nazivajući ga Srbijancem, a sam pokušaj da objasnim razliku između Srbin i Srbijanac je bio ravan objavi rata.

Moje mišljenje je da reč ‚‚Srbijanac‚‚ oznašava Srbina iz Srbije. Znači i iz Vojvodine, i iz Šumadije, i sa Kosova, i iz Sandžaka i iz bilo kog drugog dela Srbije. Pripadnici drugih naroda, koji žive u Srbiji, ne nazivaju se Srbijancima već imenom naroda kome pripadaju. Pa tako imamo Šiptare, Mađare, Rumune, Cigane itd. Zvanično, oni jesu Srbijanci, jer su stanovnici Srbije, ali ih u narodu (bar u istočnoj Bosni) niko neće nazvati Srbijancima već imenom naroda iz koga potiču. Razloge za ovo, verovetno treba potražiti u istoriji, i to ne baš tako dalekoj. Moje mišljenje (doduše laičko) je da su u vreme nastanka reči ‚‚Srbijanac‚‚ Srbi bili daleko kompaktniji u etničkom pogledu, pa stoga i nije bilo neke velike potrebe da se nacionalne manjine nazivaju drugačije nego što su već po nacionalnoj pripadnosti. U stvari, nisu bitno uticale na etničku strukturu stanovništva i izraz ‚‚Srbijanac‚‚ je u potpunosti vršio svoju ulogu, tj. označavao čoveka iz Srbije, odnosno, Srbina iz Srbije. Sad, što jezik nije pratio promene, do kojih je došlo u etničkoj strukturi stanovništva, je već drugo pitanje.

Vojvođani (Srbi iz Vojvodine) preteruju kad kažu da nisu Srbijanci. Jesu, i te kako. Ta nedoumica vuče korene iz istorijskog vakuma u kome se našla teritorija Vojvodine neposredno pre sjedinjavanja sa Srbijom.  Naime, srpsko stanovništvo koje je naselilo Vojvodinu (Seobe pod Arsenijem Černojevićem, sećate se?) nije se moglo nazvati Srbijancima  jer i nisu pripadali državi Srbiji. Tek posle priključivanja teritorije Vojvodine teritoriji države Srbije, vojvođanski Srbi postaju Srbijanci. Ovo, naravno, ništa ne menja u pogledu njihove etničke pripadnosti. Oni su i pre i posle priključivanja Srbiji, bili i ostali Srbi.
Drugi narodi koji žive u Vojvodini su formalno gledano Srbijanci (stanovnici Srbije) ali da bi se napravila razlika između njih i Srba, njih će pre nazvati imenom narodnosti, a Srbe ili Srbijancima ili Vojvođanima.
Ovim svakako neću da kažem da drugi narodi nisu Vojvođani ili Srbijanci,jesu, ali zbog pravljenja razlike u svakodnevnom govoru ustaljen je ovaj način izražavanja.

Na ovu temu imao bih još puno toga reći i nisam ni napisao sve što sam hteo, mislim da sam je tek načeo, ali pošto je sad prilično kasno, a ja sutra moram na posao, dodaću još samo ovo.

Francuz će biti Francuzijanac kad Francuska bude Francuzija, a Englez će bit Englezijanac kad Engleska bude Englezija.

Pozdrav.

« Задњи пут промењено: 01.45 ч. 13.02.2007. од Vuk » Сачувана
Вук
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #84 у: 01.43 ч. 13.02.2007. »

Pozdrav svima.

Ovo je moje drugo javljanje i ako mi dopustite nastavio bih moje pisanije od sinoć. Objašnjenja koja sam dao na primeru Vojvodine, pokušaću sad na isti način da dam na primeru Kosova, i to zato što gledano sa istorijskog i političkog aspekta, ono je u potpuno obrnutoj situaciji od Vojvodine. Odnosno, Vojvodina nije bila deo Srbije pa je postala, a Kosovo je oduvek bilo deo Srbije, a sad, kako stvari stoje, izgleda da više neće biti.

I, kako sad tu stoje reči ‚‚Srbin‚‚ i ‚‚Srbijanac‚‚?
Svi stanovnici Kosova, Srbi i Šiptari (druge nacije neću pominjati, jer za samo objašnjenje nisu bitni), su prvo Kosovari a zatim Srbijanci. To im stoji i u zvaničnim dokumentima tj. da su državljani Republike Srbije.
Međutim niko neće u svakodnevnom i nezvaničnom govoru Šiptara nazvati Srbijancem ili Kosovarem (Kosovarom, nisam siguran kako je ispravno), već upravo Šiptarom (ili Šiptarem...). Zato što je reč Srbijanac, u narodu, ime rezervisano za Srbina iz Srbije, pa i sa Kosova, sve dok je samo Kosovo deo Srbije.
Onog trenutka kad se Kosovo odvoji od Srbije, ako do toga dođe, i postane samostalno, svi njegovi stanovnici, i Srbi i Šiptari, prestaju biti Srbijanci. Postaju Kosovari tj. stanovnici Republike, ili šta već bude, Kosovo. Pri tome su, naravno, i dalje i Srbi i Šiptari, jer to im je nacionalna odrednica i ona ne određuje mesto na kome žive. Odrednica ‚‚Kosovar‚‚ određuje mesto na kome žive, kao što je odrednica ‚‚Srbijanac‚‚ određivala Srbiju kao mesto življenja dok je Kosovo bilo deo Srbije.

Ne znam da li ovo još da objašnjavam i na drugim primerima, bojim se da ne počnem da se ponavljam i da se vrtim u krug.
Ukratko rečeno:
Srbijanac je svaki Srbin koji živi na bilo kom delu teritorije Srbije.
Druge nacionalnosti koje žive u Srbiji, jesu zvanično Srbijanci, tj. stanovnici Srbije, ali ustaljeno ime u narodu  za nih je ime nacije iz koje dolaze.
Srbin koji živi ili je rođen van teritorije Srbije, nikako ne može biti Srbijanac. Za njega se kaže samo Srbin, jer nazivanje bilo kojim drugim imenom dovodi u pitanje njegovu nacionalnu pripadnost.

Za večeras toliko.
Pozdrav.
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #85 у: 01.47 ч. 13.02.2007. »

Својевремено се напомињало да не ваља користити облик "Косовар" јер је посреди шиптарска реч "Kosovari". Наша варијанта била би Косовац или Косовљанин ("Косовац" постоји и као презиме).

Наравно, експоненти проалбанске политике у српским редовима радо ће користити ту реч, што је и очекивано.
« Задњи пут промењено: 01.51 ч. 13.02.2007. од Фаренхајт » Сачувана
Вук
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #86 у: 03.08 ч. 13.02.2007. »

Својевремено се напомињало да не ваља користити облик "Косовар" јер је посреди шиптарска реч "Kosovari". Наша варијанта била би Косовац или Косовљанин ("Косовац" постоји и као презиме).

Наравно, експоненти проалбанске политике у српским редовима радо ће користити ту реч, што је и очекивано.

Hvala za ovu napomenu. Da sam je pre video na forumu vodio bih računa o njoj.
Inače izraz ‚‚Kosovar‚‚ ja sam prvi put čuo od Srba doseljenih sa Kosova. Zvučala mi je autentično i nisam imao razloga da posumnjam u njenu ispravnost
U svakom slučaju, hvala.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #87 у: 00.00 ч. 14.02.2007. »

Srbin koji živi ili je rođen van teritorije Srbije, nikako ne može biti Srbijanac. Za njega se kaže samo Srbin, jer nazivanje bilo kojim drugim imenom dovodi u pitanje njegovu nacionalnu pripadnost.
Ne kaže se ni za njih samo Srbin, postoje i mnoge regionalne odrednice baš kao što je i "Srbijanac", od kojih neke, doduše, Srbi dele i s drugim narodima: Hercegovac, Slavonac, Bosanac, Dubrovčanin, Brđanin, Ličanin, pa delimično i Crnogorac i dr.
Сачувана
Вук
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #88 у: 21.15 ч. 14.02.2007. »

Ne kaže se ni za njih samo Srbin, postoje i mnoge regionalne odrednice baš kao što je i "Srbijanac", od kojih neke, doduše, Srbi dele i s drugim narodima: Hercegovac, Slavonac, Bosanac, Dubrovčanin, Brđanin, Ličanin, pa delimično i Crnogorac i dr.

Potpuno se slažem sa vama. Ja sam to i rekao, nazivanje bilo kojim drugim imenom dovodi u pitanje nacionalnu pripadnost, tj. imena koja ste vi naveli, kako rekoste, deli sa drugim narodima.
U istom rangu sa imenima koje ste vi naveli, stoji i ime Srbijanac, jer je i to regionalna odnosno geografska odrednica. Odrednica Srbin je nacionalna, i određuje bilo kog Srbina, bilo gde na svetu, u bilo kom trenutku (gledano istorijski), u bilo kojoj situaciji (gledano politički) itd. itd.
Сачувана
Ludwig Van
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 46

« Одговор #89 у: 23.44 ч. 14.02.2007. »

Vojvođani (Srbi iz Vojvodine) preteruju kad kažu da nisu Srbijanci. Jesu, i te kako.

Možda za nekoga spolja. Vojvođanin sebe nikad neće nazvati Srbijancem, ma koliki Srbin, "Srbenda" bio. Slično kao i sa terminom "Vojvođanin", koji je uveden, ali je ipak donekle prihvaćen. Pravi Vojvođani su Sremci, Bačvani i Banaćani.

Цитат
Ta nedoumica vuče korene iz istorijskog vakuma u kome se našla teritorija Vojvodine neposredno pre sjedinjavanja sa Srbijom.  Naime, srpsko stanovništvo koje je naselilo Vojvodinu (Seobe pod Arsenijem Černojevićem, sećate se?)

Samo bih ispravio: seobama pod Arsenijem III Crnojevićem (ili Čarnojevićem, a ne Černojevićem) nije Vojvodina naseljena Srbima, već zapadna Slavonija, sever i centar Mađarske i jug Slovačke.

. . .

Dodao bih još ovo: vrlo će teško biti, ako ne i nemoguće, uvesti srbijanski identitet kod Srba u Vojvodini, a kod manjina još teže, pa makar i cela država i medijska propaganda stali iza toga. Jednostavno, reč Srbijanac postoji, i odnosi se na Srbina iz centralne Srbije, na Eru i Nišliju, podjednako koliko i na Šumadinca. Koliko je to pravilno, ili ne, ta reč se ovde (u Vojvodini) na takav način prepoznaje.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!