Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ... дана тог и тог
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.26 ч. 26.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: ... дана тог и тог  (Прочитано 29952 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 11.28 ч. 29.11.2008. »

„Šest“ i te kako jeste broj. Wink

Jeste, ali nije napisan brojem nego slovima. Sad i ti trazis dlaku u jajetu... Wink
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #16 у: 14.47 ч. 29.11.2008. »

Вероватно препорука гласи да не треба започињати реченицу бројем написаном бројкама, док се речима написаним бројем може започети реченица.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #17 у: 17.44 ч. 29.11.2008. »

Вероватно и са типографске тачке гледишта реченица тако визуелно изгледа лепше.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #18 у: 17.47 ч. 29.11.2008. »

За Игора (blingaro).

А зашто се скоро увек пише прво презиме па име?
Сачувана
blingaro
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Uprava prihoda
Име и презиме:
Igor Malinkov
Поруке: 10

« Одговор #19 у: 20.13 ч. 29.11.2008. »

Цитирано: Зоран Ђорђевић link=topic=2794. msg26951#msg26951 date=1227977239
За Игора (blingaro).

А зашто се скоро увек пише прво презиме па име?

За Зорана Ђорђевића

Покушавам цео дан да се сетим где сам видео у службеном документу презиме па име.  И не полази ми за мозгом.  На свим решењима, позивима, дописима, једном речју писменима, стоји прво име па презиме.  Не рачунам интерну документацију (нпр.  досијеа запослених) која је сложена по презимену.  Неко је написао ради лакшег сортирања.  Такође бих желео да додам да се увек потписујем или само презиме, или име па презиме.  Никако обрнуто. 
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 22.57 ч. 29.11.2008. »

To sa prvo prezimenom pa imenom ide samo u spiskovima, sto je sasvim i logicno...
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #21 у: 00.54 ч. 30.11.2008. »

А ја се не сећам да сам икада видео неко решење, пресуду, упут за лекара специјалисту... у коме пише прво име па презиме. Због тога и питам. О полицијским извештајима да и не говорим.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #22 у: 20.50 ч. 21.02.2009. »

А ја се не сећам да сам икада видео неко решење, пресуду, упут за лекара специјалисту... у коме пише прво име па презиме. Због тога и питам. О полицијским извештајима да и не говорим.

Gledao sam na tv neku emisiju gde su opisivali hvatanje nekog kriminalca. U emisiji su govorili neki policajci. Zanimljivo je da je novinar sve vreme govorio ime pa prezime kriminalca (ne sećam se, npr. Petar Petrović), a svi ovi panduri su u svojim rečenicama, svaki put govorili isključivo „lice Petrović Petar“. To je bilo toliko komično da nemam reči — Prišli smo kući gde je postojala sumnja da se krije lice Petrović Petar. Kroz prozor je uočeno lice Petrović Petar kako sedi za stolom sa jednim nepoznatim licem. Lice Petrović Petar je zapucalo u pravcu gde smo stajali, a potom se dalo u beg. Onda smo pojurili za licem Petrović Petrom... Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 20.52 ч. 21.02.2009. »

Па то вежбају да не забораве кад буду писали извештај... Smiley
Сачувана
mama Helen
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 68

« Одговор #24 у: 21.40 ч. 21.02.2009. »

Meni je stil koji se upotrebljava u sudstvu jako zanimljiv. Ne secam se vise sta je bilo u pitanju, ali sam jednom pitala jednog advokata zasto se nesto tako i tako pise, suprotno pravilima naseg pravopisa. Lepo mi je covek objasnio na primeru (moracu da potrazim kod njega neke primere, jer nikako ne mogu da se setim o cemu je tad bilo reci) da to nema veze sa pravopisom i gramatikom vec sa time da se nesto mora tako napisati i naglasiti da se ne bi moglo pogresno protumaciti na sudu.
Isto mi je simpatican i crkveni stil: "Dano u manastiru Ravanica,  26. jula , leta Gospodnjeg 2008."
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #25 у: 21.48 ч. 21.02.2009. »

Sećam se nekog Klajnovog članka gde je kritikovao novinare što doslovno prenose izveštaje MUP-a, s takvim nakaradnim jezikom, umesto da ih uobliče onako kako ceo svet govori. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #26 у: 21.51 ч. 21.02.2009. »

E, to im je izgleda neka internacionalna profesionalna mana. I ovi ovde policajci isto tako govore, potpuno nakaradno, kad ih intervjuišu, a oni hoće da zvuče zvanično... Smiley Ovde je još smešnije jer to "lice" postaje "subjekat"... Subjekat taj i taj... Cheesy
Сачувана
mama Helen
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #27 у: 21.54 ч. 21.02.2009. »

Sećam se nekog Klajnovog članka gde je kritikovao novinare što doslovno prenose izveštaje MUP-a, s takvim nakaradnim jezikom, umesto da ih uobliče onako kako ceo svet govori. Smiley

E, to je vec drugo, ali mislim da ih uslovljavaju da to mora da se od reci do reci prenese onako kako im policajci napisu.A  kako bi bilo da nam citaju na vestima lekarske izvestaje na latinskom, umesto da nas narodski obaveste o epidemiji gripa, recimo? Tu opet dolazimo do obrazovanja i drzave Danske...
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #28 у: 22.06 ч. 21.02.2009. »

Mislim da ih niko ne uslovljava ako se baš ne zapisuju nečije reči. Ako u novinama izađe članak o ubistvu ili pljački, ne znači da novinar mora da citira policijski izveštaj, zar ne? Važno je da su činjenice tačne. Sećam se da je baš Klajn o tome govorio, i zaključio da mora da je to neka vrsta autocenzure, straha od vlasti ili tako nečeg...

A prošle godine, kad je bio neki stomačni grip, na vestima su nas obaveštavali koja je tačno vrsta bakterije u pitanju, i zaključili pošto je to ta izvesna (zaboravila sam stručni naziv) da dakle nema razloga za brigu. Bože sačuvaj da je neko nešto objasnio.
Сачувана
mama Helen
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #29 у: 22.24 ч. 21.02.2009. »

Kad novinarima policijski PR (sto ne volEm ove silne mondenske izraze, reci i skracenice Roll Eyes) dostavi, napismeno izvestaj, novinari ga samo prekucaju. To je to. Nekada se naglasi da mora tako, ali mislim da se, u vecini slucajeva, novinari malko uzive u ulogu Cheesy
Tesko ces cuti znalca u nekoj oblasti da upotrebljava milion strucnih izraza i stranih reci kako bi ispao pametan pred laikom. Fala lepo, tak'e zaobilazim-volim da se druzim s pametnijima od sebe. Smiley Oni koji znaju i vole svoj posao, vole i da podele svoje znanje, pa gledaju da na sto jednostavniji nacin to objasne sto vecem broju ljudi. Malo je takvih danas, na zalost.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!