Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ... дана тог и тог
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
11.26 ч. 26.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: ... дана тог и тог  (Прочитано 29959 пута)
0 чланова и 2 гостију прегледају ову тему.
blingaro
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Uprava prihoda
Име и презиме:
Igor Malinkov
Поруке: 10

« у: 20.53 ч. 26.11.2008. »

Замолио бих неког да ми тачно каже да ли је исправно рећи да се нешто десило ". . .  дана 1. 1. 2008.  године", или је довољно рећи да се нешто десило "1. 1. 2008.  године".  Ово за годину знам да може да се напише, а и не мора, али ово дана ми пара уши.  Када кажем дана не мислим на однос дан - ноћ, него на нешто што се десило одређеног датума.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #1 у: 21.26 ч. 26.11.2008. »

То је типично бирократска конструкција. ''Састанак ће се одржати дана 27. 11. 2008. године у канцеларији...'' Сувишно је и дана и године.
Што се тиче питања да ли је исправно, не знам, ја то третирам као стилску грешку. Срећом на овом форуму има оних који знају много више од мене, па ће знати тачно да ти кажу.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #2 у: 22.58 ч. 26.11.2008. »

Није правилно започињати реченицу бројем, тако да у том случају мора се ставити то "Дана ..." или преформулисати реченицу, како не би почела бројем. Уколико се датум налази у средини реченице, мислим да је сувишно, али да није неисправно. Како Зоран рече, сухопарни бирократски редундантни стил који воли да наглашава и оно што је очигледно...
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #3 у: 10.34 ч. 27.11.2008. »

Или можда: ''У петак, 28. 11. 2008. у канцеларији...''
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 10.42 ч. 27.11.2008. »

A ako ne znamo koji je dan u pitanju? U istoriji ima gomila datuma gde zaista ne mozemo lako odrediti koji je to dan bio, a cesto to i nije uopste bitno.... Ne mozemo napisati "6. juna 1944. su se saveznicke vojske iskrcale u Normandiji", nego "Dana 6. juna 1944, saveznicke snage su se iskrcale u Normandiji." Moram reci da je stilski ovo mnogo ruzno (meni), tako da bih ja licno uvek probala da izegnem tu konstrukciju pretumbavanjem recenice... Npr. Saveznicke snage su se iskrcale 6. juna 1944. u Normandiji." ili " Do iskrcavanjua saveznickih snaga u Normandiji doslo je 6. juna 1944." ili nesto trece...
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #5 у: 16.53 ч. 27.11.2008. »

Преформулисати конструкцију Smiley.
Сачувана
blingaro
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Uprava prihoda
Име и презиме:
Igor Malinkov

« Одговор #6 у: 20.50 ч. 27.11.2008. »

Управо због бирократизма и говорим.  Наиме, радим у државној служби, а мој шеф ми стално пре датума ставља оно дана. . .  (и то у средини реченице).  И док се ја трудим да што тачније саставим неки позив или допис, доживљавам да неко ко мање познаје српски језик од мене, лекторише моје рукописе.  Шта да вам кажем кад је нормално рећи "Обзиром на . . . " или "У вези нечега".  Ја хоћу да полудим.  Наравно, за ова два примера имам објашњење у РЈН, али су ми за овај мој пример била потребна и мишљења других (подразумева се људи. . .  а не Марсоваца).  Велико хвала свима на одговорима.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 20.54 ч. 27.11.2008. »

hehe.. Mislim da je krajnje vreme da pocinjes da "oguglavas" na te stvari, u suprotnom, ima samo da izgubis gomilu zivaca a postici nista neces, osim, mozda da te jos i sef zamrzi... Cheesy
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #8 у: 21.03 ч. 27.11.2008. »

Пошто си нов овде погледај тему у којој одавно нисмо писали, можда ће ти бити занимљиво: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=96.0

Ипак, води рачуна о ономе што каже Брунхилда: 
Цитат
a postici nista neces, osim, mozda da te jos i sef zamrzi.  Smiley

Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 21.27 ч. 28.11.2008. »

За Игора (blingaro).

Пошто радиш у државној служби  можда би могао да ми помогнеш. Погледај ове две расправе:

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=101.0  и
http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=257.0

па ми кажи своје мишљење о томе, молим те.
Постоје ли прописи у државној администрацији који налажу такво писање? Или је то неко некада тако почео, па други наставили, трећи мислили да тако мора, и то иде до дана данашњег. Мало ко се, као ти, запита како заправо треба.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #10 у: 22.28 ч. 28.11.2008. »

А варијанта "Шестог јуна 1944. савезници су ..."? Cool
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 22.30 ч. 28.11.2008. »

Па може, само да не почиње бројем...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #12 у: 01.29 ч. 29.11.2008. »

„Šest“ i te kako jeste broj. Wink
Сачувана
blingaro
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Uprava prihoda
Име и презиме:
Igor Malinkov

« Одговор #13 у: 10.13 ч. 29.11.2008. »

Цитирано: Зоран Ђорђевић link=topic=2794.  msg26914#msg26914 date=1227904032
За Игора (blingaro). 

Пошто радиш у државној служби  можда би могао да ми помогнеш.   Погледај ове две расправе:

hxxp: www.  vokabular.  org/forum/index.  php?topic=101.  0  и
hxxp: www.  vokabular.  org/forum/index.  php?topic=257.  0

па ми кажи своје мишљење о томе, молим те. 
Постоје ли прописи у државној администрацији који налажу такво писање? Или је то неко некада тако почео, па други наставили, трећи мислили да тако мора, и то иде до дана данашњег.   Мало ко се, као ти, запита како заправо треба. 

за Зорана Ђорђевића

Нема никаквог написаног правила (осим фонта и његове величине) како треба писати, бар код мене у фирми.   А тако бих волео да у сваком државном органу постоји бар 1 лектор.   Сигурно о овоме већ постоји тема на Вокабулару па не бих да ширим.  
Што се тиче назива улица (оно са бројевима), могу потврдити да је то и код мене у фирми погрешно написано (сви бројеви заједно написани словима).   Кажу да је то преузето од ПТТ-а. 
У вези са оним "срдачан поздрав.  .  .  " на крају писма, не могу да замислим себе да будем толико интиман са пореским обвезником (ето сад знаш и где радим) и да му после опомене за неплаћени порез напишем "срдачан поздрав". 
И још да кажем да сам јуче био на сајту Пореске управе и прочитам следеће "Објашњење у вези ослобођења од плаћања пореза на пренос права својине на стану при куповини првог стана".   Лектора под хитно!!!
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #14 у: 11.20 ч. 29.11.2008. »

Својевремено су у Министарству правде објавили конкурс за радно место лектора. Има томе неколико година. Требало је да дотични лектор исправља управо бирократски речник у законима, дописима, обавештењима... Но, бојим се да га или нису примили, или да га не слушају. Grin
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!