Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Gde si covek
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.36 ч. 20.05.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Gde si covek  (Прочитано 4992 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 229

« у: 13.28 ч. 11.01.2009. »

Ne znam od kada je ovaj pozdrav usao u modu kod nas ali ga cujem sve cesce i cesce, i svaki put mi zapara usi.
 Jel to neka replika iz domaceg filma ili sta vec ?
Сачувана
Jovana_NS
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 27

« Одговор #1 у: 13.39 ч. 11.01.2009. »

то и ја често чујем, мада је чешће ''поздрав батице''...
људи свакодневно измишљају нове поздраве, тако да....
Сачувана

directed by: Jovana :D
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 229

« Одговор #2 у: 13.50 ч. 11.01.2009. »

Ovaj tvoj jos nisam cuo ali mi zvuci bas slatko ...
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #3 у: 17.10 ч. 11.01.2009. »

Колико ја знам ово није новијег датума. Чуло се и пре тридесетак година.
Сачувана
Jovana_NS
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 27

« Одговор #4 у: 23.25 ч. 11.01.2009. »

Na šta tačno misliš,...oba su se čula preee, ali sada su, nakon ''malo'' provedenog vremena u zatišju, opet stupili na scenu!!!
Сачувана

directed by: Jovana :D
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #5 у: 12.16 ч. 12.01.2009. »

Код мене, у Београду, врло је заступљен поздрав „'де си“ (без почетног „г“, чешће него „где си“). Није неког новијег датума. Употребљава се или тако, без ичега, или допуњен неким вокативом.

Мени би у твом примеру једино могао да засмета погрешан вокатив „човек“, уместо „човече“.
Иначе, баш волим поздрав „'де си“, некако ми је леп, звучи ми присно. Стога га радо користим, обично тако, само „'де си“, без вокатива.

А видиш, чини ми се сад да се то „'де си“, бар код нас у Београду, изговара на два начина, зависно од тога да ли је праћено вокативом или не. Ако је допуњено вокативом, изговара се с дуго (и ваљда узлазно?) наглашеним, развученим, е (Дееси, сине; Дееси, брате; Дееси бре, комшија), а ако се „'де си“ употреби самостално, онда га најчешће чујемо с кратким нагласком на е (деси!).
Сачувана
duk
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 39

« Одговор #6 у: 14.19 ч. 12.01.2009. »

'de si matori(ako je apostrof na početku početne reči u rečenici, da li se prvo slovo piše veliko ili malo?) i 'de si batice zvuči malo...previše prisno i malko fuj...naročito danas kada se upotrebljava na svakom koraku uz lažni osmejak. Smiley
Сачувана

Pokušaj ponovo.
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #7 у: 15.25 ч. 12.01.2009. »

'de si matori(ako je apostrof na početku početne reči u rečenici, da li se prvo slovo piše veliko ili malo?) i 'de si batice zvuči malo...previše prisno i malko fuj...naročito danas kada se upotrebljava na svakom koraku uz lažni osmejak. Smiley

А можда ти је заправо фуј то „батице“ и слично ословљавање, а не поздрав „'де си“?
„Ћао, батице“ ти није фуј?

ako je apostrof na početku početne reči u rečenici, da li se prvo slovo piše veliko ili malo?

Прво слово у реченици је велико, без обзира на то да ли се испред њега налази неки знак — апостроф, отворени наводници или било шта друго.
Сачувана
duk
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 39

« Одговор #8 у: 18.33 ч. 14.01.2009. »

Da, oslovljavanje je fuj, "'de si" je slučajno ostalo u oba gore navedena primera, jer u tom trenutku nisam mogao da se setim drugog pozdrava Smiley
Сачувана

Pokušaj ponovo.
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!