Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Kod doktora ili doktoru
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
22.25 ч. 25.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Kod doktora ili doktoru  (Прочитано 23332 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
nikolaapu
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
kuca
Име и презиме:
Nikola Stanisavljevic
Поруке: 1

« у: 15.29 ч. 30.11.2008. »

Jad odlazimo negde to je doktoru ili kod doktora, komsiji ili kod komsije
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 16.33 ч. 30.11.2008. »

Pravilnije je svakako „ići lekaru“, ali danas nije više nepravilno ni „ići kod lekara“ zbog učestalosti i rasprostranjenosti.
Сачувана
Lady_Cosmopolit
сарадник
посетилац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Marija Tomanova
Поруке: 13

« Одговор #2 у: 20.16 ч. 08.12.2008. »

Требало би:  "Идем доктору". 
Међутим, како се све више употребљава ова друга варијанта "Идем код доктора", иста постаје одомаћена.  Језик је подложан променама, тако нпр.  имперфекат изумире, тј.  готово се више нигде не моиже чути. 
Сачувана
radilica
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
Увек присутна
Име и презиме:
Zorica Gojak
Поруке: 1

« Одговор #3 у: 11.23 ч. 22.12.2008. »

С обзиром да сам одлучила да обратим пажњу о написаним реченицама, граматику и правопис обнављам и уз сина који је пети разред.   
Моја сугестија се односи и на искључиву употребу ћирилице.
За оне који су у дилеми ево и решења:
1.   „Отишла сам код лекара. ” и „Отишла сам лекару”.   Рекао бих да ове две реченице нису супротстављене.   У другој реченици лекар је објекат радње која подразумева кретање па је исправно употребљен датив, премда је ово помало незгодно питање (нпр.  „Идемо до Београда!” и „Идемо ка Београду!”) — зависи од употребљеног предлога који уједно одређује да ли се говори о трајању или о свршетку радње.   Предлог код се односи на место где се нешто дешава или налази и уз њега се не користи датив (нпр.  „Седели су код Општини. ”) већ увек и само генитив — лекара.   Као што предлог детаљније објашњава радњу и уједно одређује облик објекта, тако и оно што се жели рећи диктира какав облик радње се жели комуницирати.   Мислим да су оба начина, код лекара и лекару, валидни, у зависности од тога шта желите рећи.   Ако преносите поруку да сте се сусрели са лекаром, рећи ћете да сте отишли лекару, а ако желите рећи да сте били на истом месту где се лекар налази, онда код лекара.   Разлика је опет суптилна али постоји.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #4 у: 22.02 ч. 22.12.2008. »

Zorice, stvar je u tome što rečenica „idem...“ ili „otišla sam...“ kazuje kretanje, pa je pravilno upotrebiti dativ sa značenjem pravca kretanja — dakle, kuda idem: „lekaru“. Genitiv „kod lekara“ kazuje mesto mirovanja ili nalaženja, i stoga je pogrešan u rečenici koja ne treba da kazuje mesto, već kretanje. Međutim, jedino zbog odomaćenosti i ovoga izraza, dopušteno je upotrebiti obe mogućnosti, iako je ova druga manje pravilna s gledišta gramatike — znači, „idem lekaru“ i „idem kod lekara“.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #5 у: 21.42 ч. 23.12.2008. »

Због одомаћености или не, али тај се израз више не сматра грешком ни када је у питању циљ.
Сачувана
mt
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 287

« Одговор #6 у: 14.34 ч. 24.12.2008. »

Zorice, stvar je u tome što rečenica „idem...“ ili „otišla sam...“ kazuje kretanje, pa je pravilno upotrebiti dativ sa značenjem pravca kretanja — dakle, kuda idem: „lekaru“. Genitiv „kod lekara“ kazuje mesto mirovanja ili nalaženja, i stoga je pogrešan u rečenici koja ne treba da kazuje mesto, već kretanje. Međutim, jedino zbog odomaćenosti i ovoga izraza, dopušteno je upotrebiti obe mogućnosti, iako je ova druga manje pravilna s gledišta gramatike — znači, „idem lekaru“ i „idem kod lekara“.
Нервира ме све ово, јер човек више не зна ни шта је правилно... те само последњи (пут), па онда може и задњи итд. :Ѕ
Да ли то важи и за "Ја сам кући" уместо "Ја сам код куће"?
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #7 у: 15.11 ч. 24.12.2008. »

E, to već ne može. Može „Ja sam došao kući“ (inače, šta si kući? Rod i pomoz’ bog, doneo na poklon nov crep, napravio popločan prilaz...?), ali od tog trenutka nadalje „Ja sam kod kuće“. Neko će ti već lepo objasniti kako se tu šta zove i zašto je šta tako kako je Smiley.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #8 у: 15.33 ч. 24.12.2008. »

Нервира ме све ово, јер човек више не зна ни шта је правилно... те само последњи (пут), па онда може и задњи итд. :Ѕ
Да ли то важи и за "Ја сам кући" уместо "Ја сам код куће"?

Obrati paznju da je Oli govorila o glagolima kretanja koji iziskuju dativ, a glagol biti nije glagol kretanja, nego glagol mirovanja. Zato se moze reci kako je Soske rekla: Idem kuci, otisao sam kuci i sl. jer je "kuci" dativ, ali ne i ja sam kuci. Takodje je napomenula da je to s lekarom ipak samo izuzetak zbog velike ucestalosti u koriscenju nepravilnog oblika, ali da i dalje ostaje "nepravilna s gramaticke tacke gledista".
Сачувана
mt
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 15.49 ч. 24.12.2008. »

Исто тако је и са "Ево ме кући" - неправилно, али учестало.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 16.06 ч. 24.12.2008. »

Исто тако је и са "Ево ме кући" - неправилно, али учестало.

Pa ocigledno nije toliko, cim ga pravopisci ne dozvoljavaju. Cheesy

Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #11 у: 21.42 ч. 24.12.2008. »

Nije ispravno „biti kući“; ista je priča kao sa „ići kod lekara“ ali norma ovo prvo ne dopušta za razliku od potonjeg; može se samo „biti kod kuće“, jer jedino to može da kazuje mesto bivstvovanja.
Сачувана
mt
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 22.00 ч. 24.12.2008. »

да, али исто тако акузатив означава правац - лекару, док инструментар место - код лекара.
Од овога се одступа, од овога не. Глупо је то што се прилагођава нечему неправилном само зато што се то одомаћило.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 22.34 ч. 24.12.2008. »

да, али исто тако акузатив означава правац - лекару, док инструментар место - код лекара.
Од овога се одступа, од овога не. Глупо је то што се прилагођава нечему неправилном само зато што се то одомаћило.

Pa za razliku "biti kuci", "ici kod" je mnogo rasirenije. Ne kaze se samo ici kod lekara, vec kod bilo koga: Idem kod Pere na posao, Idem kod Laze u bolnicu. Idem kod tate u Petrovac... Za razliku od ovog nepravilno koriscenog genitiva, nepravilno koisceni dativ se ogranicava na kucu - iako se zaista kaze ja sam kuci, ne kazes ja sam doktoru nego ja sam kod doktora, ne kazes bio je Peri, nego bio je kod Pere itd... Dakle, nepravilnost se kod ja sam kuci ogranicava samo na kucu, dok idem kod se vec sasvim normalno koristii za sve imenice. Verujem da je to jedan od razloga sto je ovo prvo i dalje nepravilno, a ovo drugo je ipak dopusteno...
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #14 у: 23.04 ч. 24.12.2008. »

За почетак акузатив ове именице гласи лекара, а лекару је датив, што смо више пута поменули, такође падеж инструментал гласи с(а) лекаром, док је ово код лекара генитив.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!