Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Коси падежи
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.23 ч. 08.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Коси падежи  (Прочитано 14396 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« у: 12.52 ч. 09.12.2008. »

Више пута на овом форуму наишао сам на термин „коси падежи“. Који су то падежи и зашто се називају косим?
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 13.12 ч. 09.12.2008. »

Једини „прав“ падеж јесте номинатив, јер се реч не „криви“, док се у свим другим падежима „искоси“, па их називамо краће коси падежи. Smiley
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #2 у: 13.34 ч. 09.12.2008. »

Једини „прав“ падеж јесте номинатив, јер се реч не „криви“, док се у свим другим падежима „искоси“, па их називамо краће коси падежи. Smiley

Svi padeži osim prvog? Aha, znači termin koristimo kad hoćemo da pričamo o padežima bez nominativa. Pa dobro.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #3 у: 13.41 ч. 09.12.2008. »

Па да. Обично се каже: „Именица изгледа тако у номинативу, а у косим падежима гласи: ...“
Сачувана
Andjela Ilic
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Andjela Ilic
Поруке: 15

« Одговор #4 у: 12.24 ч. 31.01.2009. »

Зависни (коси) падежи су сви падежи осим номинатива и вокатива.   Номинатив и вокатив спадају у независне (самосталне) падеже.  
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #5 у: 12.44 ч. 02.02.2009. »

Зависни (коси) падежи су сви падежи осим номинатива и вокатива.   Номинатив и вокатив спадају у независне (самосталне) падеже.  

И вокатив? А, па онда има неки разлог за то? Што су издвојена баш та два падежа?

За ону поделу номинатив и сви остали ми није требало неко објашњење, номинатив као и није баш падеж, тј. реч тако гласи, а остали падежи представљају измењену реч. Ово сад мора да има неко друго објашњење, јел?
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #6 у: 13.31 ч. 02.02.2009. »

Издвојени су номинатив и вокатив зато што су они једини падежи који се могу користити ван контекста реченице (наслови су у номинативу, представљамо се у номинативу, обраћамо се у вокативу... вокатив је једини падеж који нема функцију у реченици - он је ванреченични део, вокативом је замењен номинатив у народним песмама ради десетерца) и као доказ своје независности не могу уз себе имати ни предлоге.
Сачувана
Andjela Ilic
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Andjela Ilic

« Одговор #7 у: 13.40 ч. 02.02.2009. »

Номинатив је основни облик речи.  Он означава субјекат реченице (независни реченични конституент)
Вокатив служи за обраћање.  Уз њега не стоје предлози.
Оба падежа су независни реченични чланови, док су други падежи зависни.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #8 у: 23.56 ч. 02.02.2009. »

Jer kosi padeži ne mogu stajati samostalno, nemaju značenje van rečenice u kojoj su upotrebljeni, a nominativ i vokativ mogu i imaju, pa se zovu nezavisnima. I uz kose padeže stoje predlozi, a uz ova dva jok, što rekoše Oli i Anđela, a to je jedna bitna lingvistička kategorija.
Сачувана
Andjela Ilic
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Andjela Ilic

« Одговор #9 у: 13.56 ч. 03.02.2009. »

Hvala, Djordje, na dopuni. Ovo me je podsetilo na vreme kad sam se pripremala za upisu srednju skolu. Imala sam sva ta pravila.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #10 у: 17.26 ч. 03.02.2009. »

Издвојени су номинатив и вокатив зато што су они једини падежи који се могу користити ван контекста реченице (наслови су у номинативу, представљамо се у номинативу, обраћамо се у вокативу... вокатив је једини падеж који нема функцију у реченици - он је ванреченични део, вокативом је замењен номинатив у народним песмама ради десетерца) и као доказ своје независности не могу уз себе имати ни предлоге.
Номинатив је основни облик речи.  Он означава субјекат реченице (независни реченични конституент)
Jer kosi padeži ne mogu stajati samostalno, nemaju značenje van rečenice u kojoj su upotrebljeni, a nominativ i vokativ mogu i imaju, pa se zovu nezavisnima. I uz kose padeže stoje predlozi, a uz ova dva jok, što rekoše Oli i Anđela, a to je jedna bitna lingvistička kategorija.

Hvala, Djordje, na dopuni. Ovo me je podsetilo na vreme kad sam se pripremala za upisu srednju skolu. Imala sam sva ta pravila.

Ко кога овде исправља, ко кога цитира, и ко пије, а ко плаћа? Huh Cool Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #11 у: 18.35 ч. 03.02.2009. »

Ко кога овде исправља, ко кога цитира, и ко пије, а ко плаћа? Huh Cool Grin

Ma ko da je to bitno... Cheesy
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #12 у: 21.41 ч. 03.02.2009. »

Repetitio est mater studiorum. Smiley Dopunjujemo se da bismo što bolje pojasnili pojam. Wink Cheesy
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #13 у: 23.00 ч. 03.02.2009. »

Smiley
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #14 у: 08.18 ч. 04.02.2009. »

Repetitio est mater studiorum. Smiley Dopunjujemo se da bismo što bolje pojasnili pojam. Wink Cheesy

Мени се баш свиђа што имам три одговора који кажу мање-више исто и допуњују се. На крају је сасвим јасно. Фала.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!