Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #15 у: 00.01 ч. 12.12.2008. » |
|
Da, da, da, zamalo ne uleteh sebi u usta lošim primerom.  „Splasnô“ bi bilo od „splasnuo“, sažimanjem „u“ i „o“. I taj oblik se takođe čuje u dijalektima pored ovog drugog, „splasô“, u kome je ispao infiks „nu“ kao u „stisô“ (ima i „stisnô“, naravno), „prsô“ itd.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Avet
посетилац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 23
|
 |
« Одговор #16 у: 21.45 ч. 12.12.2008. » |
|
Два'ес'.  Da, to bi bio dobar primer. I meni bi čudno izgledalo da se pišu oba apostrofa jedno do drugog. Samo nije mi baš potpuno jasno ovo prsô. Ako se misli na prsnuo onda je pravilno prs'o, a ko se misli na prsao onda je prsô pravilno jer sdolazi do sažimanja "a" i "o". Ali kako znati kada neko kaže prso, da li je mislio na prsnuo ili prsao? Da li su onda u pisanju pravilna oba oblika: prs'o i prsô?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.457
|
 |
« Одговор #17 у: 22.08 ч. 12.12.2008. » |
|
Можеш ли ми навести свршени инфинитив глагола којем перфект првог лица једнине гласи прсао?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #18 у: 03.01 ч. 13.12.2008. » |
|
Можеш ли ми навести свршени инфинитив глагола којем перфект првог лица једнине гласи прсао?
Taj se oblik zove glagolski pridev radni. Taj glagol jeste „prsnuti“, ali on u supstandardu ne mora imati gramatički ispravan oblik radnog glagolskog prideva „prsnuo“, nego i na poznat i običan u supstandardu način dobijen oblik „prsao“, iz koga bi sledilo opet samo u razgovornom stilu pisanje „prsô“. Jerbo to je samo supstandard i u njemu ne moraju važiti mnoga od gramatičkih pravila koja važe u književnom jeziku. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.457
|
 |
« Одговор #19 у: 07.48 ч. 13.12.2008. » |
|
Фала, Дјоле, тек сам сад видео да си то већ раније објаснио. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #20 у: 18.03 ч. 13.12.2008. » |
|
Molim, i drugi put.  U tekstu pisanom književnim jezikom nećemo ni upotrebljavati reč „prsô“. Njozi je mesto u razgovornom stilu, a i inače nije običaj da komplikujemo pisanje reči mnogima apostrofima i cirkumfleksima, zato je i pisanje, recimo koje je Brunhilda predložila, „prs’ô“ suviše komplikovano. Toliko detalja (da je ispalo „n“, da su se sažmeli „u“ i „o“) ne moraju nam kukice i kvačice, i još u supstandardu, pokazivati, pa je jedan znak za dužinu — „prsô“ — sasvim dovoljan da označi redukciju koja se dogodila u govornom jeziku u ovoj reči, bilo da je to sažimanje „a“ i „o“, bilo da su kakve komplikovanije promene.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #21 у: 20.58 ч. 13.12.2008. » |
|
Pa to ako bi se moralo prikazati bas bas... Medjutim, uglavnom se ni ti cirkumfleksi ne koriste, pa bi onda bio samo prso...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #22 у: 22.01 ч. 13.12.2008. » |
|
Pa ne, cirkumfleks je ipak potreban ne bi li označio redukciju koja se u toj reči izuzetno dogodila u odnosu na druge reči gde je ne očekujemo (došao, izdao, posao, pepeo i sl. spram došô, posâ, pepô). Glagol „prsô“ jeste dobijen od oblika „prsao“, usprkos tomu što književni glagol glasi „prsnuo“. Prikazujući taj glagol s apostrofima koji zamenjuju infiks „nu“ koji je ispao i slično, samo bespotrebno detaljišemo.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #23 у: 22.19 ч. 13.12.2008. » |
|
Ma znam ja da je potreban, ali se ne koristi u svakodnevnoj komunikaciji. Mislim, ja ga vidjam samo u knjigama, i to ne bas u svakoj. Novine ga ne koriste, a ni u svakodnevnoj korespondenciji (znavnicnoj i poslovnoj, ne mislim na licnu, tu vrlo cesto fali mnogo toga mnogo bitnijeg od cirkumfleksa  ) ga nema...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #24 у: 22.33 ч. 13.12.2008. » |
|
Ah, novine su naše veoma valjan uzor pravopisa, ti to vrlo dobro znaš. Kamo sreće da im samo cirkumfleks nedostaje. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #25 у: 22.57 ч. 13.12.2008. » |
|
Ah, novine su naše veoma valjan uzor pravopisa, ti to vrlo dobro znaš. Kamo sreće da im samo cirkumfleks nedostaje.  heheh... Tu jesi u pravu, ali, mislim da se nikad nije ni koristio po novinama i u svakodnevnom pisanju. Ja se bar ne secam da me je iko u skoli ucio da to uopste postoji... Mislim, ti kad pises npr. neku molbu negde, neki dopis, ili mozda neki student pise svoj seminarski... Cisto sumnjam da se u tim slucajima vodi racuna o cirkumfleksima...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Avet
посетилац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #26 у: 17.50 ч. 14.12.2008. » |
|
Možda se ne vodi računa o cirkumfleksima zato što njegovo stavljanje, pri elekronskom pisanju, predstavlja dodatni napor, koji većina nije spremna da uloži. Pre bi stavljali apostrof, jer postoji posebna dirka za to, a ovako..Naravno da se može postaviti grupa dirki za postavljanje cirkumfleksa (kao što npr. postoji u Word-u podešavanja tipa "shortcut key" ili "autocorrect"), ali ne znam zašto neki nemaju volju da podese ta podešavanja. Ili, kao što ti kažes Brunichild, nisu ni to učili u školi (Iskreno, i ja se ne sećam da su ga pominjali).
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #27 у: 18.07 ч. 14.12.2008. » |
|
Ne verujem da ga nema zbog nekog dodatnog napora, pa ima jezika koji moraju pisati grafičke akcente i umlaute pa ih imaju redovno na tastaturi. Nemačka ima umlaut i ono njihovo s koje liči na beta znak, španske i francuske tastature imaju akcente i umlaute (u španskom se zove dijereza) i tako... Dakle, srpska tastatura bi trebalo da ima jednu dirku za cirkumfleks koja bi funkcionisala istovetno kao i akcenti — slovo sa akcentom se piše tako što otipkaš prvo tu dirku sa akcentom pa onda slovo koje bi trebalo da bude akcentovano — to je vrlo lako i ne predstavlja nikakav dodatni napor, ali izgleda da baš zbog toga što se cirkumfleks masovno NE koristi informatičari koji su smišljali srpsku tastaturu prevideli su cirkumfleks (kao i četiri akcenta!) te oni koji žele da ih pišu moraju da se dovijaju na kojekakve svakako manje zgodne načine...
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 18.09 ч. 14.12.2008. од Brunichild »
|
Сачувана
|
|
|
|
Avet
посетилац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #28 у: 19.14 ч. 24.12.2008. » |
|
Mislim da smo se nesporazumeli. Ja nisam smatrao da bi inače stavljanje cirkumfleksa predstavljalo dodatni napor pri pisanju. Dodatnim naporom sam podrazumevao pisanje slova sa cirkumfleksom u sadašnjim okolnostima, tj. sa nedostatkom posebne dirke za postavjanje cirkumfleksa. Slažem se da bi se taj znak koristio mnogi češće da su odvojili posebnu dirku za njega, ali zaduženi su to predvideli. Mislim da je krajnje vreme da sprska tastatura doživi svoju reviziju i normalizaciju kako bi olakšalo korisnicima pismeno izražavanje.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #29 у: 19.49 ч. 24.12.2008. » |
|
Ako treba da se glasa, evo ja dajem svoj glas da se srpskoj tastaturi doda cirkumfleks i svi akcenti... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|