Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Речник са акцентованим речима?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
12.20 ч. 06.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Речник са акцентованим речима?  (Прочитано 23873 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
атех
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 40

« Одговор #15 у: 18.56 ч. 14.06.2009. »

Moskovljević Miloš - Rečnik savremenog srpskog književnog jezika sa jezičkim savetnikom (Gutembergova galaksija)

Da li je neko listao ovaj rečnik ? U njemu su akcentovane reči. Treba mi nekakav sličan priručnik i razmišljam da li da  kupim ovaj. Naslov mi deluje primamljivo, ali volela bih da čujem nečije stručno mišljenje da li je knjiga dobra i pouzdana (nisu male pare).  Takođe me zanima šta mislite o Klajnu i Šipki kao stručnjacima jer mi i ovaj njihov novi rečnik deluje primamljivo, ali...
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #16 у: 19.22 ч. 14.06.2009. »

Мислим да је то добар речник барем што се тиче акцентуације, али, у погледу фонда речи којим располаже, тај речник је мало застарео будући да је прво издање објављеном негде крајем 60-их година прошлог века.  Знам да су објављена и два репринта тог речника у различитим форматима (један крајем 80-их а други почетком овог века), али, наравно, ништа није мењано у самом садржају.

Сачувана
Бојан Башић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #17 у: 19.25 ч. 14.06.2009. »

Moskovljević Miloš - Rečnik savremenog srpskog književnog jezika sa jezičkim savetnikom (Gutembergova galaksija)

Ranije sam pisao o njemu, pogledaj ovde.

Takođe me zanima šta mislite o Klajnu i Šipki kao stručnjacima jer mi i ovaj njihov novi rečnik deluje primamljivo, ali...

Ne znam na koji njihov rečnik misliš: da li na rečnik stranih reči, ili na (najavljeni) pravopisni. Klajnu i Šipki kao stručnjacima nema se mnogo toga zameriti, ali je ispalo, nažalost, da su od svih angažovanih ljudi oni maltene najmanje radili na svom rečniku stranih reči — sve su obavili saradnici, o čijoj se stručnosti ne može baš mnogo toga lepog reći. Još gore, imam poprilično jak utisak da će se na isti način pristupiti ovom pravopisnom rečniku, a lingvistima tog kalibra zaista nije potrebno ovakvo uskakanje sebi u stomak.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #18 у: 21.44 ч. 14.06.2009. »

Za Klajn—Šipkin rečnik stranih reči ne može se reći da je loš, ali ja ga ne bih uvek uzimao za ozbiljno u normativistici. On je katkad zaista više deskriptivne nego proskriptivne, normativne prirode — naročito kada je reč o akcentuaciji.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #19 у: 21.47 ч. 14.06.2009. »

Цитат
na svom rečniku stranih reči — sve su obavili saradnici,

Стварно нисам знао за то. О чему се ради?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #20 у: 18.54 ч. 06.08.2009. »

МОД: Последњих неколико порука је уклоњено због тога што нису имале везе са темом из садржаја, а као друго, позивале су националну нетрпељивост. Молимо кориснике да се држе теме, а то су речниции са акцентованим речима, као и да избегавају политичке теме, јер ово је лингвистички, а не политикански форум. Хвала на разумевању.
« Задњи пут промењено: 18.56 ч. 06.08.2009. од Brunichild » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!