Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Upotreba crte u srpskom jeziku
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
13.59 ч. 16.05.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 3 [4]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Upotreba crte u srpskom jeziku  (Прочитано 66109 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #45 у: 23.37 ч. 23.12.2008. »

Eh, kamo sreće da je adminima i saradnicima svih sajtova stalo da ne ispadnu nepismeni...

Вала баш... А управо гледам пример, додуше не сајта, него рекламе... Ова доле одмах испод едит бокса... Пише: Књиге на Српском... Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #46 у: 23.49 ч. 23.12.2008. »

Interesantno da su svi primeri kad se piše spojeno oni u kojima foto- ima izvorno grčko značenje svetlosti, a piše se sa crticom kad označava fotografiju.

Odlično zapažanje! Smiley

Ja, dakle, da zaključim da treba da stoji Foto-galerija? Vrlo nam je bitno, znate, to će pisati na sajtu nam koji je u povoju, pa ne smemo da ispadnemo nepismeni

Pa zaključi, tako ti i rekoh i obrazložih nekoliko poruka iznad, sve potkrepljujući primerima i navodima... Wink
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #47 у: 23.51 ч. 23.12.2008. »

Вала баш... А управо гледам пример, додуше не сајта, него рекламе... Ова доле одмах испод едит бокса... Пише: Књиге на Српском... Smiley

Što se žališ, meni piše „Ručni radovi na drvetu“ i „Kompjuterisanje van mreže“. Cheesy Tebi se makar prikazuju daleko znanstvenije reklame, a meni drvodelisanje i kompjuterisanje. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #48 у: 23.54 ч. 23.12.2008. »

Što se žališ, meni piše „Ručni radovi na drvetu“ i „Kompjuterisanje van mreže“. Cheesy Tebi se makar prikazuju daleko znanstvenije reklame, a meni drvodelisanje i kompjuterisanje. Wink

Ал' барем немају правописне грешке... Уосталом, то ми је једина реклама на српском... Ове друге су ми на шпањолском... Заправо нису, има једна шпањолска, а друга енглеска...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #49 у: 23.56 ч. 23.12.2008. »

Interesantno da su svi primeri kad se piše spojeno oni u kojima foto- ima izvorno grčko značenje svetlosti, a piše se sa crticom kad označava fotografiju.

Odlično zapažanje! Smiley

то пише и у РМС. Каже. ако је префикс, онда има значење светлости, ако је први део сложенице онда има значење фотографски...

Али, ја не разумем, како то фотографска галерија? Huh
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #50 у: 23.59 ч. 23.12.2008. »

Galerija fotografija; „foto-galerija“ ima značenje povezano s fotografijom, ali ne mora se obavezno „prevoditi“ samo kao „fotografski... nešto“.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #51 у: 00.07 ч. 24.12.2008. »

A da ja "sugestiram" da mali napiše "Galerija fotografija" - ili nešto potpuno drugačije? Šta je pravilnije i/ili lepše?
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #52 у: 00.08 ч. 24.12.2008. »

Foto-galerija je sasvim u redu, to je i uobičajen naziv na sajtovima, mada nije uvek pravilno napisan kao što će vaš biti. Smiley
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #53 у: 00.10 ч. 24.12.2008. »

Eh, kamo sreće da je adminima i saradnicima svih sajtova stalo da ne ispadnu nepismeni...

Ne brini, zapitkivaću ja ovde još! Imaćemo i englesku verziju, tako da će nam trebati pomoć prijatelja.

Foto-galerija je sasvim u redu, to je i uobičajen naziv na sajtovima, mada nije uvek pravilno napisan kao što će vaš biti. Smiley

Hvala. Kad bude gotovo (gotovo gotovo, sa raznim tekstovima i mnoštvom slika, neće baš odmah...), poslaću vam link (da poispravljate preostale greške) Smiley.
« Задњи пут промењено: 00.12 ч. 24.12.2008. од Сошке » Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #54 у: 23.48 ч. 20.10.2009. »

Nama je pričala nastavnica kako se reči koje imaju početak na "foto" pišu sastavljeno s nastavkom reči, jer se to ustalilo u našem govoru.  Međutim, primetih da je na Vukajliji kao i na nekim drugim sajtovima napisano pod crticom kao "foto-aparat. " Zašto se onda ne piše "foto-sinteza", "foto-liza", "foto-morgana. . . ?"
To mi baš ne ide u glavu, i mislim da bi i fotoaparat trebalo da bude sastavljeno.  Wink
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #55 у: 23.50 ч. 20.10.2009. »

Pardon, fatamorgana, to je već nešto drugo.   :-[
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #56 у: 08.34 ч. 21.10.2009. »

Pa pogresno su na tim sajtovima napisali.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #57 у: 12.58 ч. 21.10.2009. »

U principu, trebalo bi po Pravopisu svuda sastavljeno osim u nekoliko reči koje spadaju u "slučajne i slobodne veze", tipa foto-atelje, foto-izložba itd. Interesantno pak da je u RMS sve što je skraćeno od fotografski navedeno sa crticom, bez obzira na Pravopis, čak i foto-kopija, dok su fotosinteza, fotometrija i slično navedeni sastavljeno.

U praksi, znači da ćemo valjda najmanje pogrešiti ako pišemo sastavljeno. Nisam baš najsigurnija oko definicije tih "slučajnih i slobodnih veza".
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 3 [4]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!