Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Rakija od dunje se zove... ?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.54 ч. 02.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Rakija od dunje se zove... ?  (Прочитано 21885 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Miki
Гост
« Одговор #30 у: 15.04 ч. 12.11.2009. »

Стевановић пише о томе у својој Граматици на 50-ој страни, у тачкама 116 и 118, па каже (наводим 118. тачку): „Меки су у нашем језику остали само сугласници ђ, ћ, љ, њ, ј, иза којих се [...] увек налази е (Ђорђем, младићем, краљем, пањем, крајем итд.) уколико у непосредно претходном слогу није е, када може доћи до разједначавања, тј. до замене вокалом о: кејом, кељом, Сењом, посебно кад су то речи са мање од три слога.“

Čekaj, to "iza kojih se uvek nalazi e" valjda se odnosi samo na nastavak -om/-em u instrumentalu jednine imenica muškog roda, a ne "uvek" na sve slučaje kada vokalu o prethodi meki palatal. Inače mi je jako sumnjivo to kategorično "uvek", nego proveri još jednom kontekst iz koga si izvadio tu rečenicu — da nije reč, zapravo, samo o nastavcima za instrumental?

U Stevanovićevom Srpskohrvatskom jeziku I na stranicama 118—123 proteže se čitav odeljak o preglasu, i tu lepo piše kako ova alternacija nije toliko striktna: osim u instrumentalu jednine imenica muškog roda i u nominativu jednine imenica srednjeg roda, kada se ova alternacija gotovo bezizuzetno javlja, u svima drugim slučajima postoje izuzeci, toliko da u nekim kategorijama broj izuzetaka, tj. oblika bez preglasa, čak i dosta prevazilazi broj oblika u kojima se javi preglas.

Нико није приметио, па да ја ускочим: кад се погледа одломак из Граматике, види се да је трешњовача, ипак, системски облик — у непосредно претходном слогу је е, па је у неким наречјима дошло до разједначавања и нашло се о, докле се у другима јавља е: трешњевача. Тако да трешњовача чак није ни изузетак, већ је то само дуњовача (засад).

Pa ne, i to će "pravilo o izuzecima" važiti samo za neke slučaje instrumentala jednine imenica muškog roda... "Trešnjovača" nije "izuzetak koji potvrđuje pravilo", već je upravo sasvim nesistemski oblik (ako E iza Nj uzmemo kao sistemsko, ali ne vidim da li baš i moramo — mislim da je ovde -evača zapravo kasniji pomak i korekcija zbog toga što se osnova završava na NJ, a oblici sa -ovača su verovatno stariji i sistematskiji za tu "rakijsku" terminologiju, možda bez obaveze da se u njima izvrši preglas).

У праву си, мало сам се залетео. Читах то давно, па сам само прелетао погледом док ми се није зауставио на меким сугласницима и — погрешно протумачио контекст. Сад сам прочитао цео одељак, и заиста ова алтернација е : о важи за инструментал. Извињавам се.
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #31 у: 16.36 ч. 12.11.2009. »

Pa kud crni sine Beli da se ufatiš za Gugl? Pa znaš li ti ko sve ne piše po internetu?

Па, знам, али сам се надао да ћу пронаћи макар негде да се неки произвођач похвалио својом дуњовачом, да је негде објављен неки чланак о нечијој дуњовачи или да се у продаји налази пиће под тим именом, али осим оног примера „Свезнања“ из 1937. не нађох ништа вредно помена.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #32 у: 16.44 ч. 12.11.2009. »

Lično, ja uvek naručim dunju i konobar me savršeno razume. Wink
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #33 у: 16.51 ч. 12.11.2009. »

Lično, ja uvek naručim dunju i konobar me savršeno razume. Wink

Пази где пијеш. Може негде да испадне како си поручио Дуњу.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #34 у: 22.18 ч. 06.12.2009. »

Pazite ovo, — u jednoj kafani sam prepisao sa cenovnika spisak rakija, koji zvuči gotovo kao neka simovićevska pesma:

Lozovača, Stomaklija, Klekovača
Lincura, Loza "13. juli"
Manastirka, Prepečenica
Viljamovka, Kajsijevača, Dunja

Ovako je sve pisalo, sa velikim svim početnim slovima. Smiley
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #35 у: 23.17 ч. 06.12.2009. »

Lozovača, Stomaklija, Klekovača
Lincura, Loza "13. juli"
Manastirka, Prepečenica
Viljamovka, Kajsijevača, Dunja

Ovako je sve pisalo, sa velikim svim početnim slovima. Smiley

То је сигурно из респекта према ракији. Cheesy
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!