Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Nebanalnost
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.06 ч. 26.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Nebanalnost  (Прочитано 19085 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 12.18 ч. 20.02.2009. »

Ποштујем сва написана мишљења, зато сам и поставио питање. Не схватам једино како не видите разлику у значењу? Тешко можете купити неограничену романтичност и небаналност - дакле говори се о "куповини" обе ствари, у преправљаној верзији говори се о куповини која није банална, а "купује" се само романтичност.

Ja vidim razliku, ali bih ipak potražila neku drugu reč umesto nebanalnosti... S druge strane, ne vidim da je promena od neke vitalne važnosti za razumevanje rečenice, tako da i pored toga što se menja značenje, ja bih ipak izabrala lektorovu varijantu. Naravno, ovo je samo moje mišljenje, što ne znači da sam u pravu... Ja bih tako uradila, a neko drugi bi možda uradio na sasvim drugi način, i opet bi možda bio u pravu, jer ovde već govorimo o stilu, a ne o (ne)ispravnosti srpskog jezika...
Сачувана
Урош
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 102

« Одговор #16 у: 13.50 ч. 20.02.2009. »

Управо то, а стил није посао лектора...
Само сам хтео да консултујем друштво, осетљив сам на то да ми неко сугерише да сам направио језичку грешку. Smiley
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #17 у: 14.40 ч. 20.02.2009. »

Стил јесте посао лектора апсолутно, али не у конкретном примеру. Није требало да ти исправи.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #18 у: 14.58 ч. 20.02.2009. »

A šta bi bilo ok da lektor ispravi kad je stil u pitanju? To jest, hoću da pitam, gde su granice do kojih lektor može ići kad je stil u pitanju?
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #19 у: 15.02 ч. 20.02.2009. »

Границе су таман у томе да ти не сме изменити смисао, што је овде учињено, да ти не сме променити тачно у какво год, што је овде учињено. Овде вама изгледа да је у питању стилска грешка, а само се ради о речи која вам није блиска. Стилска исправка је кад (парафразирам Клајнов пример): Дванаестеро оболелих превезено је у болнице чији животи нису у опасности. исправиш у Дванаесторо оболелих, чији животи нису у опасности, превезено је у болнице.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #20 у: 15.08 ч. 20.02.2009. »

Hm, meni ovaj Klajnov primer deluje kao mnogo drastičnija greška od stilske, ali ako on tako kaže...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #21 у: 15.12 ч. 20.02.2009. »

I meni. Ja bih ipak rekla da je to pravopisna greška, s obzirom da se nisu upotrebili zarezi tamo gde bi trebalo obavezno da idu. Da li sam u pravu?
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #22 у: 15.24 ч. 20.02.2009. »

Nisam mislila na zareze. Mislila sam na red reči, po kome ispada da životi bolnica nisu u opasnosti, a to je već pitanje semantike. Ovako nije ispravno, ni sa zarezom ni bez njega. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 15.26 ч. 20.02.2009. »

Jeste, u pravu si. Nisam pažljivo pročitala Olin post. Mislila sam da je ispravka samo dodatak zareza...
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #24 у: 16.03 ч. 20.02.2009. »

А шта је погрешан ред речи ако није стилска грешка?

Такође, како може изузимање речи која је исправна и њена замена конструкцијом која донекле промени значење да буде стилска исправка?
Сачувана
mama Helen
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 68

« Одговор #25 у: 16.21 ч. 20.02.2009. »

Nisam mislila na zareze. Mislila sam na red reči, po kome ispada da životi bolnica nisu u opasnosti, a to je već pitanje semantike. Ovako nije ispravno, ni sa zarezom ni bez njega. Smiley
I ja to vidim ovako, a onu prvu rečenicu sa nebanalnosti (ili nebanalnošću) nikako ne razumem, kako god da se okrene. Koja bi reč mogla da se upotrebi umesto reči "nebanalnost"?
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #26 у: 18.01 ч. 20.02.2009. »

А шта је погрешан ред речи ако није стилска грешка?
Evo našla sam kod Klajna taj primer s bolnicom. On kaže da je to gruba sintaktička greška, dakle mnogo više od stilske, što se i meni čini. U pravu si da je pogrešan red reči svakako stilska greška, ali u konkretnom slučaju je prosto gramatički neispravno kazati tako, dok u Uroševom primeru promena značenja postoji, ali ostaje u domenu stila a ne gramatike. Moram priznati da ja mogu da uvidim tu promenu značenja tek posle nekoliko čitanja, ali mi i dalje deluje sasvim sitno. "Ne možete kupiti neograničenu romantičnost a da ne kupite i banalnost", na to bi se svela ispravka, a meni to ne deluje kao kupovina koja nije banalna, jer se u oba slučaja kupuju obe stvari. Ne znam, ali ne čini mi se isto kao primer s kašikama i viljuškama, jer je nebanalnost negacija banalnosti, a viljuške nisu negacija nečeg drugog... ali bolje da stanem jer uskoro ni sama neću znati šta sam htela da kažem. Grin

Sve u svemu, nebanalnost mi loše zvuči sama po sebi, van konteksta. U kontekstu, mislim da je to sitna stilska izmena koju lektor ne bi trebalo da unese ako se Uroš ne slaže.
Сачувана
Урош
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 102

« Одговор #27 у: 18.11 ч. 20.02.2009. »

Добро, можда којим чудом тај лектор чита ово, да не испаднем нефер рећићу нешто иако нема пуно везе са суштином ове расправе. Процес објављивања у овом случају је једносмеран - ја пошаљем текст и више га не видим до тренутка када се нађе на киосцима, па није реч о томе да је неко нешто исправљао упркос мојој вољи.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #28 у: 18.13 ч. 20.02.2009. »

Pa, ja mislim da sam taj sistem nije u redu, ali ako se radi o novinama, posebno dnevnim, pretpostavljam da je teško imati dvosmernu komunikaciju...
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #29 у: 18.37 ч. 20.02.2009. »

рећићу

Рећи ћу. Grin
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!