Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.40 ч. 29.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Šta znači da se neka manifestacija zvanično otvara ili zatvara? :)  (Прочитано 15147 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Дарко Новаковић
уредник форума
староседелац
*****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049



« у: 14.04 ч. 25.02.2009. »

Kako ovaj čovek tumači navode iz rečnika, to je čudo jedno!

Moraćemo odvojiti posebnu temu za dotičnog gospodina.  Cheesy
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 14.29 ч. 25.02.2009. »

Да га питамо можемо ли ИПАК тумачити ту реч из шестотомника: 1. ... б. који се спроводи у име државне или какве друге власти; који се обавља по утврђеном поступку, по одређеним правилима, прописима; послован: [...] Или, под г. признат, прихваћен, проглашен од стране најутицајнијих кругова; признат у јавности, у обичном јавном мишљењу.

Прво оно [mod: uklonjen uvredljiv izraz] о „*леп-топу“: две грешке у шест слова, а сад ово тумачење речи по систему „ја сам набеђени интелектуалац, па пишем новинске ступце и борим се за очување српског језика и ’правилну’ транскрипцију“. Нека пише о пролећу, оно је пред нама, можда га неко озбиљно схвати...


П. С. Могао би да извади руке из џепова и да тури прст на чело следећи пут...
« Задњи пут промењено: 10.04 ч. 26.02.2009. од Pedja » Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #2 у: 15.00 ч. 25.02.2009. »

Mislim da je g. Ćirilov rešio da piše novi srpski jezik... Cheesy Zaista mu je logika više nego čudna i prilično bukvalna....
Сачувана
Bojan
одомаћен члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
nema Smiley
Име и презиме:
Bojan
Поруке: 271



« Одговор #3 у: 19.26 ч. 25.02.2009. »

Ja mislim da je ta formulacija malo previše puta upotrebljena u onom nadasve jezikom nadahnutom tekstu... Grin
Сачувана
durdubak
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 129


« Одговор #4 у: 23.37 ч. 25.02.2009. »

Ne bih se složio s vašim mišljenjem, a bogami i opanjkavanjem g. Ćirilova. Meni se čini da se on samo buni protiv frazetine zvanično otvoren.

г. признат, прихваћен, проглашен од стране најутицајнијих кругова; признат у јавности, у обичном јавном мишљењу.


Ajde sad da probamo da zamenimo zvanično, u izrazu zvanično otvoren, nekim od ovih značenja koja je Miroslav ponudio:
Priznato je otvoren.
Prihvaćeno je otvoren.
U običnom javnom mišljenju je otvoren.


Zašto Fest, stvarno, ne bi mogao da bude samo otvoren?
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865



« Одговор #5 у: 23.51 ч. 25.02.2009. »

Meni se čini da ima neke razlike. Kako ja to shvatam, Fest (i bilo koji festival) otvara prvi, a zatvara poslednji prikazani film (da ne širim sad na druge manifestacije). A kad kažemo da se zvanično otvara/zatvara, to znači da postoji još i ceremonija otvaranja/zatvaranja van filmskog programa, da dođe neki budža da održi govoranciju, ili neki svetski renomirani gost da "preseče vrpcu" makar figurativno, ili da se neko svima na kraju javno zahvali posle podele nagrada, a kod nekih manifestacija ide tu i ceo prateći program...
Tako bar ja shvatam tu razliku, nije baš da to "zvanično" ne znači apsolutno ništa. Mada, moglo bi umesto toga i "svečano", što se mene tiče.
Сачувана
durdubak
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 129


« Одговор #6 у: 00.25 ч. 26.02.2009. »

To znači da bi trebalo da pravimo razliku između zvaničnog i običnog ili nezvaničnog otvaranja, a meni se sve nešto čini da ta nijansa ne postoji. Čim je otvaranje, tu je neka svečanost, ugledni gost, budža itd. Ako toga nema, onda se jednostavno kaže, na primer, sinoć je počeo Egzit. U tom smislu, zvanično bi bilo višak.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #7 у: 02.12 ч. 26.02.2009. »

А зашто морамо тражити замену за реч „званичан“? Не видим да морамо, већ можемо погледати њена значења: ’који се обавља по утврђеном поступку, по одређеним правилима, прописима’ те ’признат у јавности, у обичном јавном мишљењу’. Дакле: ’који се обавља по утврђеном поступку, по одређеним правилима, прописима’ подразумева некакву церемонију отварања, како је рекла Алчеста, да не понављам; а ’признат у јавности, у обичном јавном мишљењу’ значи, по мом схватању, да је та церемонија или сâм догађај прихваћен од целе јавности и да се као таква/такав одобрава. 6ТРМС даје два основна значења за „званичан“, а свако од ова два има неке поднијансе, обележене словно, и њих сам управо овде и навео, пошто нас она занимају. Остала значења нису релевантна за ову расправу. Ако баш желимо казати „званичан“ друкчије, мислим да нам једино преостаје туђица „официјелан“, из чијих значења такође морамо одабрати одговарајућа у контексту.  Ово повлачи да нема говора о погрешном интерпретирању значења са моје стране, већ о пребуквалном и помало произвољном тумачењу г. Ћирилова. Мој коментар је, биће, мало оштрији, али држим да се не може излазити у јавност са онаквим критикама, ако претходно нисмо подробније проучили материју, а претендујемо да нас бије глас интелектуалца. Ово је друга омашка г. Ћирилова у кратком временском раздобљу, додуше свакако мања од препоручивања транскрипције *леп-топ.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #8 у: 02.19 ч. 26.02.2009. »

И да додам: ако је том истом Фесту покровитељ држава, град Београд или ма која друга институција власти, онда се у потпуности поклапа значење 1. б. из 6ТРМС: ’који се спроводи у име државне или какве друге власти; који се обавља по утврђеном поступку, по одређеним правилима, прописима’, и онда можемо говорити само о произвољности у тумачењу коју је г. Ћирилов одлучио да примени у овом случају, пошто је исто јасно одређено.

Не спорим да фразетина „званично отворити“ МОЖДА некима звучи овако или онако, али сам мишљења да њено протеривање због наводне погрешне употребе прилога ’званично’ нема утемељења, и за то сам изнео стамените аргументе.
« Задњи пут промењено: 02.36 ч. 26.02.2009. од Мирослав » Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #9 у: 09.21 ч. 26.02.2009. »

Mislim da ćemo se složiti da je "zvanično otvaranje" stilski loše, pogotovo ukoliko se više puta ponavlja u istom tekstu, ali da je semantički i gramatički sasvim u redu? Koliko razumem Ćirilova, on to kritikuje sa semantičkog aspekta, i tu apsolutno nije u pravu.
Сачувана
durdubak
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 129


« Одговор #10 у: 15.59 ч. 26.02.2009. »

Ovde govorimo o sintagmi `zvanično otvaranje`. Ne znam stvarno kakvo je to otvaranje koje je „priznato u javnosti” ili „koje se obavlja po utvrđenom postupku” i zašto bi, uopšte, otvaranje trebalo da bude odobreno u javnosti ili, s druge strane, kavo bi bilo nepriznato i neodobreno otvaranje? Čini mi se da značenje reči zvaničan ne može da se protegne i na otvaranje, bez obzira na stamenite argumente.  Smiley

Ajde da pogledamo primere iz Rečnika srpskohrvatskoga književnog jezika:
Značenje pod b: zvanični akt, zvanični nalog, zvanični razgovori, zvaničan zahtev.
Značenje pod g: Nosio je... obešenjačku crtu... sumnje u zvanične autoritete.


Možda ne bi bilo loše i da se osvrnemo na prilog `zvanično`, on ima dva značenja: „na zvaničan način, službeno; po dužnosti”.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #11 у: 16.14 ч. 26.02.2009. »

Pa evo, ja ću ti objasniti svrhu reči zvaničan u sprezi sa rečju otvaranje/zatvaranje. Nema to nikakve veze s službenom dužnošću niti zakonom. Jednostavno se tako zove nešto što je u stvari svečano otvaranje i zatvaranje.

Uzmimo neki kongres. Kongres traje od 5 do 8 novembra. Međutim, 5 novembra imamo pre-kongresni kurs, a 8 imamo posle-kongresni kurs. Ceremonija otvaranja je zakazana za 6 novembar nakon koje se ređaju govorinici iliti spikeri uz ostale propratne naučne događaje kao diskusije, predavanja, i komercijalna izložba bez koje ni jedan kongres ne mož da prođe. Onda je 7. novembra nakon poslednjeg predavanja svečana ceremonija zatvaranja kongresa, da bi 8. novembra imali post-kongresni kurs. Dakle, nezvanično, kongres je otvoren još 5 a zatvoren (opet nezvanično) 8. međutim, ZVANIČNO, tj. svečano otvaranje desilo se 6. a ZVANIČNO tj. svečano zatvaranje desilo se 7. novembra. Verujem da je tako isto i sa drugim događajima. FEST sigurno ima neke projekcije koje se daju pre svečanog otvaranja, te samim tim se otvaranje dešava pre zvaničnog otvaranja, kad se pravi neka ceremonija sa zvaničnicima iz vlade i značajnim ličnostima iz sveta filma.
Сачувана
durdubak
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 129


« Одговор #12 у: 16.59 ч. 26.02.2009. »

Jednostavno se tako zove nešto što je u stvari svečano otvaranje i zatvaranje.

Ovo je izvanredno objašnjeno.

Ti pričaš o značenju koje je prihvaćeno u narodu/novinama. I to toliko prihvaćeno da počinje da se oseća kao fraza. To je jedna stvar. Druga je da li ređe korišćena značenja reči `zvanično` (u šestotomnom rečniku pod b i g) mogu da se povežu s rečju otvaranje. Miroslav tvrdi, i to dokazuje primerima iz rečnika, da mogu. Meni to nije logično. To je sve.

 
Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #13 у: 17.07 ч. 26.02.2009. »

Pa ne znam, ja samo želim da kažem da je g. Ćirilov previše tvrd i bukvalan u svojim tumačenjima srpskoga jezika (kako neko već reče, prvo lepi top, a sad i ovo). Po meni, upravo se radi o tome — reč zvaničan se i te kako može koristiti u značenju i svečan, i ne vidim zašto bismo se sad toliko iščuđavali toj upotrebi i odbacivali je s tim prezirom s kojim to radi g. Ćirilov, kao da je tako koriste samo polupismene pokondirene tikve.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865



« Одговор #14 у: 17.13 ч. 26.02.2009. »

Pa, ja sam gore već pomenula da je možda lepše reći svečano nego zvanično otvaranje/zatvaranje, ali se i dalje svodi na to da neka razlika postoji, i da dodatni pridev nije suvišan, iako je možda stilski nezgodan.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!