Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Кијати или кихати?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.06 ч. 18.04.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Кијати или кихати?  (Прочитано 14032 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
RBRS
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 44

« у: 12.15 ч. 26.02.2009. »

Ја употребљавам ријеч "кихати",из БиХ сам и сви тако тамо говоре. Другарица која је из СРБ ми је рекла да је то неправилно. "Кихати" је типично и за хрватски језик. Могу ли говорити "кихати" ако говорим српским језиком?
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 12.41 ч. 26.02.2009. »

Матичин шестотомник изједначава обе речи: ки́јати = ки́хати, што значи да можеш. Може се закључити да је обичније за Србе да кијају, а Хрвате да кишу/кихају, али се не може замерити онима који другојачије кажу. Слободно кихај и на српском. Grin Wink
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #2 у: 14.14 ч. 26.02.2009. »

Ma boli te uho... te primjedbe ne vrijede ni po lule duhana...  Grin
Сачувана
lingvistika
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 30

« Одговор #3 у: 13.54 ч. 27.04.2009. »

Pravopis takođe dozvoljava oba oblika.  Tako da je tu sve jasno. . .  Wink
Сачувана
Живојин
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Живојин Буџар
Поруке: 47

« Одговор #4 у: 15.26 ч. 27.04.2009. »

Ја употребљавам ријеч "кихати",из БиХ сам и сви тако тамо говоре. Другарица која је из СРБ ми је рекла да је то неправилно. "Кихати" је типично и за хрватски језик. Могу ли говорити "кихати" ако говорим српским језиком?

Predlažem ti da umesto kijanja/kihanja kreneš sa kašljanjem; tako ćeš izbeći svaki nesporazum. Cool

Šalu na stranu, kihnuti/kihati, kahnuti i kašljati su reči koje su istog porekla. Ipak, jasno je da je kijati došlo od kihati, te bi, sudeći po tome, kihati trebalo da bude "pravilnije" od kijati.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #5 у: 22.16 ч. 27.04.2009. »

Ne, ne treba suditi po tome. I "marva", "zevati" i "ismevati" došli su od starijeg "marha", "zehati" i "ismehati", a "proja" i "promaja" od starijeg "proha" i "promaha", pa svakako nećemo nikada reći tako sa "h".

Jednako je pravilno i da se kija i da se kiše, bez obzira na etimologiju, samo neka je nazdravlje. Wink
Сачувана
Живојин
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Живојин Буџар

« Одговор #6 у: 07.57 ч. 28.04.2009. »

Jednako je pravilno i da se kija i da se kiše, bez obzira na etimologiju, samo neka je nazdravlje. Wink

Slažem se. Zato sam i napisao "pravilnije", pošto "pravilnije" teško da može da postoji. Zapravo, hoću da kažem, ako je nešto 'pravilno' ono nikako ne može da bude više ili manje pravilno. Zamislimo 'manje (ili više) nepravilno' ili, na primer, (ne)pravilniji trougao. Nešto može da budu pravilno ili nepravilno, sve ostalo je 'fikcija'.  Wink
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #7 у: 22.46 ч. 28.04.2009. »

U jeziku, naravno da može! Zato sam se i javio da te ispravim, da ne bi neko stvarno pomislio kako je "kihati" pravilnije.

U normativistici, neki dubleti mogu biti i podjednako pravilni, ali jedan svakako može biti i pravilniji od drugoga. Recimo, pravilno je kazati i Požegi i Požezi, ali je ipak Požegi "pravilnije". Pravilno je i hajde i ajde, ali je hajde "pravilnije", i tako dalje.

Analogija sa trouglom ne stoji, jezik nije matematika.
Сачувана
Живојин
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Живојин Буџар

« Одговор #8 у: 05.34 ч. 01.05.2009. »

Mislim da se može samo govoriti o tome da li je nešto uobičajenije ili u češćoj upotrebi. Čovek može da izgovori/napiše neku reč pravilno ili nepravilno.
Treće ne postoji!
A priča o tome kako je pravilno i 'ovo' i 'ono' ali 'ono' je pravilnije, mogla bi, eventualno, da prođe u zabavištu.  Cheesy

Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #9 у: 13.53 ч. 01.05.2009. »

Јасно, у нормативистици постоји и категорија уобичајености, фреквенције, али свако ко је прелистао Правопис видео је овамо или онамо X боље него Y. У једном погледу, и мени се чини бесмислено говорити о мање или више правилним ликовима, али се добро мора разумети да правопис мора држати свој континуитет и не сме из корена да мења стара правила, иако су она превазиђена или лоша. Још је Павле Ивић рекао да се мора бити обазрив при састављању нових правописа да се не би од писмених људи правили неписмени. Стога, ако је по Правопису из 1960. било правилно Аустро-Угарска, а новија истраживања су показала да има више основа за спојено писање, нови правопис мора — макар за неко време, док се ново правило чврсто не усвоји — да донесе прелазно решење: дублетизам који даје предност новом лику, а стари не забрањује, најчешће из разлога који сам навео.
Сачувана
Живојин
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Живојин Буџар

« Одговор #10 у: 14.20 ч. 01.05.2009. »

E sad... Mislim da se gradacija prideva dobro (bolje, najbolje) nikako ne može izjednačiti sa pravilno (pravilnije, najpravilnije). U drugom slučaju reč je o logičkoj besmislici kao, na primer, u slučaju optimalno (optimalnije, najoptimalnije). Druga stvar je što mi kolokvijalno upotrebljavamo takve oblike, poput, "bilo bi najpravilnije..." i slično. Hoću da kažem, tako nešto može da prođe u običnom razgovoru pa i u književnom delu, ali to se nikako ne bi smelo dopustiti u nauci. Neko je tu rekao da jezička nauka nije matematika i svakako je u pravu: nije matematika ali jeste nauka. Dakle, nauka bez aksioma (ma o kojoj naučnoj oblasti da je reč) nije nauka, pošto se nauka vodi antipodnim principima: tačno-netačno, pravilno-nepravilno, istinito-neistinito. Kako vidimo, ni naši jezički stručnjaci nisu koristili izraz "pravilnije" nego "bolje", pošto dve varijante jedne reči mogu da budu pravilne, ali se prednost daje onoj za koju se smatra da je "bolja" (tj. uobičajenija, u češćoj upotrebi ili iz nekog trećeg razloga prihvatljivija).
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 16.24 ч. 01.05.2009. »

E sad... Mislim da se gradacija prideva dobro (bolje, najbolje) nikako ne može izjednačiti sa pravilno (pravilnije, najpravilnije). U drugom slučaju reč je o logičkoj besmislici kao, na primer, u slučaju optimalno (optimalnije, najoptimalnije). Druga stvar je što mi kolokvijalno upotrebljavamo takve oblike, poput, "bilo bi najpravilnije..." i slično. Hoću da kažem, tako nešto može da prođe u običnom razgovoru pa i u književnom delu, ali to se nikako ne bi smelo dopustiti u nauci. Neko je tu rekao da jezička nauka nije matematika i svakako je u pravu: nije matematika ali jeste nauka. Dakle, nauka bez aksioma (ma o kojoj naučnoj oblasti da je reč) nije nauka, pošto se nauka vodi antipodnim principima: tačno-netačno, pravilno-nepravilno, istinito-neistinito. Kako vidimo, ni naši jezički stručnjaci nisu koristili izraz "pravilnije" nego "bolje", pošto dve varijante jedne reči mogu da budu pravilne, ali se prednost daje onoj za koju se smatra da je "bolja" (tj. uobičajenija, u češćoj upotrebi ili iz nekog trećeg razloga prihvatljivija).

Ја не видим у ових неколико реченица ниједан истинит податак, као што таквих података, уосталом, нема скоро ни у једној поруци аутора овог текста. Када бих знао да ће моје образложење зашто г. Живојин овде није у праву уродити макар каквим плодом, ја бих га написао, али ипак немам намеру да чиним чапраз-диван (Wink) вечитом контрашу који, чини ми се, на овом форуму само покушава да иритира људе нудећи својеумна и једино себи питка објашњења за језичке појаве о којима дискутујемо. Верујем да нисам једини који овако мисли.
Сачувана
Живојин
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Живојин Буџар

« Одговор #12 у: 21.29 ч. 01.05.2009. »

Koliko se sećam, Džo, ti si ranije rekao, otprilike (ako se dobro sećam), da više nećeš odgovarati na moje poruke. Tu tvoju "odluku" sam shvatio doslovno i sigurno je da ja nikada ne bih poslao ni jedan komentar na bilo šta što bi ti ovde napisao, baš kao što nikada neću komentarisati ono što bude pisala bilo koja osoba, koja je izjavila da ne želi da sa mnom komunicira.

Naravno, meni ne smeta ni tvoj ni bilo čiji drugi komentar, ali mi smeta to kukumakanje i prenemaganje, kao i pozivanje na "družinu", koja, eto, sigurno "misli isto što i ti". To mi, brate, nije nimalo viteški.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 21.38 ч. 01.05.2009. »

Обећавам да је ово последњи пут да на овој теми одговарам на бесмислене прозивке.
Koliko se sećam, Džo, ti si ranije rekao, otprilike (ako se dobro sećam), da više nećeš odgovarati na moje poruke.

Пошто су за овај ниво конверзације потребе посебне вештине (можда и "витешке"), ја драге воље проширујем распон важења горњег обећања са Турцизама на све теме.
Сачувана
Живојин
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Живојин Буџар

« Одговор #14 у: 21.42 ч. 01.05.2009. »

Обећавам да је ово последњи пут да на овој теми одговарам на бесмислене прозивке.
Koliko se sećam, Džo, ti si ranije rekao, otprilike (ako se dobro sećam), da više nećeš odgovarati na moje poruke.

Пошто су за овај ниво конверзације потребе посебне вештине (можда и "витешке"), ја драге воље проширујем распон важења горњег обећања са Турцизама на све теме.

Odlično. Eto vidiš kako sve može da se reši lepo i u miru.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!