Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Сам(а) себи / самом/ј себи
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.41 ч. 26.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Сам(а) себи / самом/ј себи  (Прочитано 12326 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« у: 08.49 ч. 27.02.2009. »

Питала ме је пре неки дан пријатељица: Да ли се каже "Не могу да објасним сама себи" или "не могу да објасним самој себи"? Наводно многи је исправљају у правцу овог другог, а мени се чини да је оба исправно.

Први од два израза по мом мишљењу значио би да ја сама нисам у стању да објасним себи, а други да нисам у стању да објасним себи (у том случају ово самој има стилску улогу да појача утисак). Нисам у стању да ту тврдњу поткрепим литературом, па ме интересује да ли неко може поткрепити литературом шта је тачно; ако не литературом, оно макар објашњењем у које је сигурнији него што сам ја у своје. Grin
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #1 у: 12.32 ч. 27.02.2009. »

Pravo da ti kažem, samo mogu da ti ponudim svoje mišljenje. Čini mi se da si u pravu i da ima razlike, možda možemo to da ustanovimo ako proširimo rečenice. Npr., prva bi značila: "Ja sama sebi ne mogu to da objasnim, moraću da pitam nekog drugog", a druga: "Ni samoj sebi to ne mogu da objasnim, pa kako ću drugima?"
Tako bar ja shvatam.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #2 у: 13.09 ч. 27.02.2009. »

Е, баш тако! Сад само још да чујемо има ли негде поткрепе у литератури или у нечијој глави. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #3 у: 13.41 ч. 27.02.2009. »

Ja nemam literaturu, ali moja logika se slaze s vama dvema... U prvoj recenici je akcenat na onom koji objasnjava, to jest da sam JA nesposobna da objasnim (a mozda neko drugi moze), a u drugoj je akcenat na onom kome se objasnjava, tj. ne mogu objasniti SEBI (a mozda nekom drugom mogu). Ovo u zagradi je samo hipoteticki i radi pojasnjenja razlike, u principu, realno se oba izraza koriste za jedno te isto - iscudjavanje necemu, sto ti nije jasno kako je do toga uopste moglo doci.

Eto, to je moje misljenje. Cheesy
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #4 у: 13.52 ч. 27.02.2009. »

Ма да, све то тако изгледа. Него, искуство ми налаже да ипак проверим, зато и очекујем још неко мишљење или доказ. Претпостављам да сви ти "лектори" имају аргумент "лепше звучи", али ипак. Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #5 у: 14.11 ч. 27.02.2009. »

Pa kad smo vec kod zvucanja, meni oba zvuce potpuno isto. Cheesy Bilo bi lepo da ima nesto crno na belo, ali meni se cini da je to toliko jasno (kad sam i ja uspela da ga rasclanim do u sitna crevca Cheesy), da ne moze jasnije biti, tako da mozda i nema u literaturi konkretno taj primer...
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #6 у: 15.23 ч. 27.02.2009. »

Ма, вероватно нема, али има неко граматичкије објашњење од нашег.  Tongue
Сачувана
branka951
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
Brankitj;)
Име и презиме:
Branka
Поруке: 2

« Одговор #7 у: 13.31 ч. 14.03.2009. »

U poptpunosti se slazem s tobom Olivera!!!!
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!