Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ESP:Ayuda en cámara
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.05 ч. 21.01.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3 4 ... 6
  Штампај  
Аутор Тема: ESP:Ayuda en cámara  (Прочитано 32976 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #15 у: 22.18 ч. 28.02.2009. »

Ma to je sasvim okej tako. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #16 у: 22.21 ч. 28.02.2009. »

Fala Cheesy
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #17 у: 22.28 ч. 28.02.2009. »

A je li baš bio sobar? Čime se tačno bavio u kraljevskoj službi?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #18 у: 22.36 ч. 28.02.2009. »

Nemam pojma. Tekst je o Robinu Hudu, ne o tom tipu kao sobaru. Sintagma ayuda de cámara u španskom označava tog kog sam opisala — sluga koji pomaže u samoj ložnici oko skidanja i oblačenja, češljanja, brijanja i drugih stvari koje danas i najbogatiji rade sami.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #19 у: 22.38 ч. 28.02.2009. »

A jesi li pogledala još neke izvore o tom konkretnom liku? Možda će onda biti jasnije koja je prava riječ.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 22.42 ч. 28.02.2009. »

A gde da tražim izvore o nekome o kome imam tako šture podatke? Čisto sumnjam da ću išta naći o istom u mojoj opštinskoj biblioteci... Cheesy

Osim toga, šta će mi više podataka o njemu? Znam šta znači ayuda en camara, i to je dovoljno. Lepo sam detaljno objasnila šta je posao istog, i pitam da li na srpskom postoji konkretan naziv za to, osim lični sobar, prevod koji mi je prvi pao na pamet, a zatim i lakej, ali koliko vidim, RMS i KŠ definišu drugačije lakeja, pa mi ostaje samo lični sobar...
« Задњи пут промењено: 22.44 ч. 28.02.2009. од Brunichild » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #21 у: 22.45 ч. 28.02.2009. »

Da, lični sluga ili sobar mi bolje deluje; ja bih pre rekla da je lakej baš livrejisani sluga, od onih koji stoje pred vratima ili uz kočije. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 22.48 ч. 28.02.2009. »

Da, lični sluga ili sobar mi bolje deluje; ja bih pre rekla da je lakej baš livrejisani sluga, od onih koji stoje pred vratima ili uz kočije. Smiley
Jeste, jeste. Livrejisani sluga, kako ga definiše RMS. Onaj što dočekuje goste i otvara im vrata i posle ih služi valjda...
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #23 у: 23.16 ч. 28.02.2009. »

Našao sam tog lika na nekoliko stranica:

http://www.channel4.com/history/microsites/H/history/n-s/robin04.html
http://www.boldoutlaw.com/realrob/realrob2.html

Ovdje se opisuju pozicije kod Edwarda II:

http://www.edwardthesecond.com/edwardiiandhisreign/householdordinance1318.html

Цитат
[Note: usually the word 'porter' meant someone who kept a gate, not a door - that was an usher]

Porter se u Bujasu i Bensonu prevodi kao vratar (pored drugih značenja), a na osnovu gornjeg linka, izgleda da je to najtačniji prevod.
« Задњи пут промењено: 23.18 ч. 28.02.2009. од Stoundar » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #24 у: 23.23 ч. 28.02.2009. »

Onda je ipak bio običan lakej. Siroma’ Hud, a ja sam baš navijao za njega. Sad
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #25 у: 23.37 ч. 28.02.2009. »

Pa ljudi, ja prevodim sa španskog, a na španskom stoji da mu je bio ayuda de camara, što bukvalno znači pomoć u ložnici. Ne mogu ja sad ispravljati ono što je pisac pisao, pa makar i pogrešno... Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #26 у: 23.40 ч. 28.02.2009. »

Osim toga, ovaj takođe pominje nekog Roberta Huda, ali prema ovom mome: Robert Hud, podstanar nadbiskupije Jork koji je 1226. pobegao zbog dugova, sudeći prema onome što je otkrio jedan radoznalac 1852. u sudskim zapisima grofovije.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #27 у: 23.59 ч. 28.02.2009. »

Ovaj kog sam našao živio je u vrijeme Edwarda II i borio se s Lancasterom, kao što si navela u prijašnjoj poruci, a mislim da pomoć u ložnici nije daleko od stvarnosti — na nekoliko stranica, pozicija se navodi kao porter of the king's chamber, a očigledno nije u pitanju samo otvaranje vrata, iako u suštini jeste bio vratar.

Taj koji je pobjegao 1226. jeste Robert de Kyme, ali to je bilo sto godina ranije i on je drugi kandidat.
« Задњи пут промењено: 00.10 ч. 01.03.2009. од Stoundar » Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #28 у: 00.12 ч. 01.03.2009. »

Не заборавите да је собар по дефиницији "лични", па је синтагма лични собар у ствари плеоназам.

Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #29 у: 00.19 ч. 01.03.2009. »

Ovaj kog sam našao živio je u vrijeme Edwarda II i borio se s Lancasterom, kao što si navela u prijašnjoj poruci, a mislim da pomoć u ložnici nije daleko od stvarnosti — na nekoliko stranica, pozicija se navodi kao porter of the king's chamber, a očigledno nije u pitanju samo otvaranje vrata, iako u suštini jeste bio vratar.

Taj koji je pobjegao 1226. jeste Robert de Kyme, ali to je bilo sto godina ranije i on je drugi kandidat.

Јој, ја сам у претходној поруци причала напамет. Ево овде целог пасуса, па ти сам расуди који је који...

Цитат
Na primer, plemić po imenu Falk Fic Varino rođen negde oko 1170. Pošto mu je umro otac, lord Vitington, zbog lažnih otužbi je bio prognan, a imanje i titule su mu bili oduzeti. Bio je pomilovan 1203. godine, da bi se ponovo pobunio protiv kralja sa drugim baronima 1215. Pisac Grejam Filips da se radi o njemu, jer jedan stih iz 1377. godine govori o Robinu Hudu i Randolfu, grofu od Čestera, a slučaj je hteo da je jedini razbojnik koji se pridružio Randolfu bio upravo Falk. Takođe se lepo podudarilo da se upravo ovom plemiću pripisuje da je potomak kralja Artura, a njegova dobra se stavljaju u vezu sa čuvanjem svetog Grala.

Drugi kandidat: ser Robert Foliot zajedno sa nekim svojim potomcima; porodica ogrezla u zločinu i koja je u 12. veku koristila taj nadimak, kako to tvrde neki istraživači legende, kako bi činila nevaljalstva u Notingamširu. Još: Robert de Kim, Saksonac, u 13. veku je učestvovao u krađama i nemirima. Ima još: Robert Hud, podstanar nadbiskupije Jork koji je 1226. pobegao zbog dugova, sudeći prema onome što je otkrio jedan radoznalac 1852. u sudskim zapisima grofovije. Poslednji kandidat koga ćemo da pomenemo bio je zakupac, takođe se prezivao Hud i živeo je u doba Edvarda II. Oženio se izvesnom Matildom i učestvovao je sa svojim gospodarem, grofom od Lankastera, u ustanku. Bio je prognan, ali ga je kralj kasnije pomilovao, pa je čak postao  i njegov lični sobar.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3 4 ... 6
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!