Тачно. Ето шлагворта за нешто што ме већ годинама мучи. Тестови за пријемни испит. Будући да ми је сад и једно од деце осмак, опет сам се латила збирке, и опет ћу да скренем од беса. Положиће он, уписаће се, уопште не бринем у том смеру, већ у смеру бесмисла око кога лоби на челу са Милком Андрић зарађује новац:
1.
Беспотребно компликовање питања:
Издвој звучне предњонепчане сугласнике из дате пословице.
Дакле, ђак треба прво да нађе, нпр. предњонепчане, па затим међу њима звучне, па да те издвојене подвлачи у пословици (за просечног ђака углавном у небулозној реченици), што је само пола решеног питања.
Издвој из пословице све звучне сугласнике (то су они које смо ми учили као гласове који имају своје безвучне парове + сонанти).
Већина ђака у први мах посеже само за оним гласовима с паровима, али то није одговор на питање.
Кад некако савладају чињеницу да су звучни сугласници и сонанти, онда добију питање:
Из дате пословице издвој звучне гласове. Сад треба да се сете да у звучне гласове спадају осим ових претходних још и самогласници.
2. Неразумљивост примера: Већина пословица из задатака које сам горе помињала тотална је енигма за савремено дете, а деца као деца, хватају се за смисао речи које не разумеју, иако им он рецимо није потребан за решавање оних горе задатака и успаниче се што не знају значење речи.
3.
Питања у нескладу с узрастом:
Из наредне реченице издвој речи у којима су извршене гласовне промене и одреди их у свакој од тих речи ("Док сам ја смишљао шта да му кажем на то, он продужи после кратког ћутања"). Ја сам морала да проверавам у решењима да се не пређем јер није понуђено ни колико речи има нити колико промена свака од тих речи садржи. Мислим да би Менсини тестови позавидели овима.
4.
Грешке у решењима:
Нађи речи у којима је извршено јотовање. Реч
мржња која се јавља у тексту није изабрана иако је (колико је мени познато) ту дошло до јотовања па до једначења по месту творбе.
Међу понуђеним одради двовидске глаголе. Да не говорим о
васпитати (имамо
васпитавати) и о
крстити (имамо
крштавати) који су можда на неки начин и двовидски, мада ми је то климаво, али дат је одговор да је
везати двовидски глагол (имамо јасан несвршени
везивати), а
студирати није изабран иако се налази међу понуђеним глаголима, а евидентно је двовидски.
Да нагласим, ова грешка као и већина осталих стоји у овим тестовима откад и дотично питање, а то је скоро одувек. Ја сам пре десет година указала ауторима на грешке, сигурно нисам једина, и никад их нису исправили иако су неке евидентне. Треба штампати исправке, а то кошта, а то смањује њихову зараду!
5.
Безобразна питања: Треба наћи некњижевне падежне облике у тексту и написати како треба да гласе:
"Ма човече", вичем на њега, "и ја сам тог једнога муха имам, немам више! Ма посо је настрадао". Он мене одговара: "Важнија су мене моја деца но твој један муж. И не могу ја сваког тек тако да пуштам код управника. Има валда и нека друга посла но с тебе Маркови конаци да расправља." Још нареди стражару да не отера од капију. Све је трагично, али најтрагичније је да ђак треба да провали како је оно
не заправо
нас, а не негација глагола
отерати. И на крају као зачин: Који је падежни облик употребљен са значењем друштва?
6.
Књижевност на коју се одговара заокруживањем под а, б, в, као да је математика... Има још много, али и иначе је овај пост предугачак, питање да ли ће га неко прочитати. А ако га и прочита, може да га пребаци у нову тему.
Видите, нас двоје (син и ја) прешли смо тек фонетику и делић морфологије, ако вас занима, могу вас извештавати редом, мада већ годинама плачем, а ови аутори (с посебним акцентом на Милку Андрић, Милију Николића и Милорада Дешића) за ситне паре (или нису ситне?) већ годинама издају читаве генерације младих људи, радећи против њих и њиховог суштинског знања, терајући их да уче напамет јер је многима другачије немогуће да савладају гомилу глупости и бесмислица. Ако пакао постоји, њих троје ће се у њему пржити и сви они који то већ скоро 20 година толеришу, а могу да утичу.