Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ENG: Oversight
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
04.51 ч. 10.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: ENG: Oversight  (Прочитано 9424 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
mamamrvica
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1

« у: 23.24 ч. 11.03.2009. »

Engleska reč oversight se kod nas često prevodi kao nadzor.  No, da li je nadzor reč iz srpskog jezika ili ne.  Da li ima još neka mogućnost za prevod.  Meni se iskreno više sviđa kada se kaže da neko nadgleda nekoga (oversight = nadgledanje) nego kada se kaže neko nadzire nekoga? Ima li mi pomoći. . Ovo mi baš treba.  Ja se borim za nadgledanje. . Potvrdite mi  Grin.   
Сачувана
Bojan
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
nema Smiley
Име и презиме:
Bojan
Поруке: 271

« Одговор #1 у: 00.19 ч. 12.03.2009. »

šestotomni RMS kaže:

надзор м надгледање, вођење рачуна о
коме или чему, служба и брига о чувању реда,
закона; о вршењу послова и сл.

Oversight je isto tako propust, previd, nepažnja...
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #2 у: 00.00 ч. 13.03.2009. »

Такође, у мом речнику, синоними су: пропуст, немар, непажња; грешка, превид, омашка; погрешка; управљање, руковођење, контрола; надзор.
Кад се све узме у обзир, мислим да се, у зависности од контекста, може превести и као надгледање - све зависи од тога шта је писац хтео да каже...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #3 у: 11.10 ч. 13.03.2009. »

Hm, ja prvi put cujem za znacenje oversight kao nadgledanje... Bas me zanima koji to "prevodioci" tako prevode... Oversight je upravo ono sto rekose Bojan i b.n. — previd, nemar, omaska itd. Ja bih mu dala osnovno znacenje previd. Kad se nesto slucajno previdi, zaturi, zabasuri, a to nikako nema veze sa nadgledanjem ili nadzorom. Ama bas nikakve.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #4 у: 11.13 ч. 13.03.2009. »

A da provjeriš prije nego što napišeš?  Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 11.15 ч. 13.03.2009. »

Svašta! Cheesy

Ja je nikad nisam čula u toj upotrebi. Nikad. Zapravo, totalno mi je nelogična u tom značenju... Huh

Imaš pravo. Sledeći put ću ipak prvo da proverim pre nego što bilo šta kažem.... Sad
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #6 у: 11.45 ч. 13.03.2009. »

Ja je nikad nisam čula u toj upotrebi. Nikad. Zapravo, totalno mi je nelogična u tom značenju... Huh

Logic is in the eye of beholder...

Paj'sad:
over = nad
sight = gled(ati), zor(iti)

over+sight = nad+gledati, nad+zor(iti)

Q.E.D.  Roll Eyes

...takođe:
over = pre(ko)
sight = vid

over+sight = pre+vid Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 11.52 ч. 13.03.2009. »

hahaha.. Pa to je bukvalan prevod kojem nije baš preporučljivo pribegavati... Cheesy

Ja sam tu reč naučila kao previd, tako sam je samo viđala i koristila, i bila sam sto posto ubeđena da ne mož' imati još jedno i to SUPROTNO značenje. Meni i dalje zvuči totalno nenormalno. Kao ono naše sankcija da je u stvari odobrenje a ne zabrana (ili je to samo glagol? Bilo je reči o tome ovde, negde sam čitala)...
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #8 у: 12.17 ч. 13.03.2009. »

Ja sam tu reč naučila kao previd, tako sam je samo viđala i koristila, i bila sam sto posto ubeđena da ne mož' imati još jedno i to SUPROTNO značenje. Meni i dalje zvuči totalno nenormalno.

Ja ti samo ukazujem da nije tvoja logika jedina :-) A eto kako nastaju predrasude... "mene je tata učio da sme da ženu treba tući kad se ne slaže s tobom, samo sam tako viđao da radi, i sve drugačije mi i dalje izgleda totalno nenormalno..."  Tongue

Kao ono naše sankcija da je u stvari odobrenje a ne zabrana (ili je to samo glagol? Bilo je reči o tome ovde, negde sam čitala)...

A glagol "sumnjati"? Taj se isto već toliko izobličio u dvogovoru da ga valja izbegavati u širokom luku...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 12.20 ч. 13.03.2009. »

Цитат
Ja ti samo ukazujem da nije tvoja logika jedina :-) A eto kako nastaju predrasude... "mene je tata učio da sme da ženu treba tući kad se ne slaže s tobom, samo sam tako viđao da radi, i sve drugačije mi i dalje izgleda totalno nenormalno..."

Ko je uopšte govorio o logici i predrasudama? Ja sam govorila o tome šta sam ja naučila, a ne šta je meni logično. Očigledno je da nisam naučila baš sve, izletela se i posula pepelom. Nema tu šta više da se diskutuje.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #10 у: 12.24 ч. 13.03.2009. »

Pa dobro bre zezam te. A i znaš da više volim da odem u of-topik nego leba da jedem...  Tongue
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 12.27 ч. 13.03.2009. »

Pa dobro bre zezam te. A i znaš da više volim da odem u of-topik nego leba da jedem...  Tongue

Pa znaš li ti da mi imamo i za takve jednu temu gde postoji samo jedno pravilo: offtopikovati iz petnih žila? Grin
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #12 у: 12.37 ч. 13.03.2009. »

Al' nije zanimljivo to raditi tamo gde je predviđeno... Kao kad pišeš grafite na zidu koji su specijalno namenili za to... nije, brate, gušt...  Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 12.42 ч. 13.03.2009. »

Jest vala... Stara srpska poslovica kaže:Pravila su tu da bi se kršila Wink

Dobro ajde, al nemoj previše... Cheesy Inače ću na kraju morati da secnem i da premestim u Urnebesnu.... Smiley
Сачувана
Bojan
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
nema Smiley
Име и презиме:
Bojan
Поруке: 271

« Одговор #14 у: 13.01 ч. 13.03.2009. »

od čega vi napraviste raspravu, svaka vam čast Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!