Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« у: 19.32 ч. 16.03.2009. » |
|
Елем, гледам нешто ону слику оног скалпираног г. Макгија на мом сајту, па одједном спознах да је реченица испод слике двосмислена:
Човек кога је скалпирао поглавица Сијукса 1884. године док је био дете.
Промених у:
Човек кога је, још док је био дете, скалпирао поглавица Сијукса 1884. године.
Међутим, и даље ми је двосмислено. Није јасно да ли је Макги био скалпиран као дете или је поглавица Сијукса био дете па скалпирао Макгија.
Како бисте рекли ову реченицу а да се избегне та двосмисленост? Понекад нема везе јер се из контекста да закључити коо је кога кад и шта, као нпр. ова реченица из наслова (сигурно није дете зарило зубе о расе, него обрнуто), али ова реченица нема контекста, а и да га има, и даље је нејасно пошто су обе варијанте подједнако реално могуће...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
 |
« Одговор #1 у: 20.47 ч. 16.03.2009. » |
|
Бацила сам поглед на сајта ти твога. Нисам знала оно за скалпирање (питала колегу, није знао ни он). (Ево ти линк на аутобиографију Црног Јастреба, ако ти затреба још нешто о СА Индијанцима. http://www.gutenberg.org/etext/7097) ... а да не буде „скалпиран од стране...“... Чек’ да смислим.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #2 у: 20.48 ч. 16.03.2009. » |
|
А, нпр. Човек кога је, још као малог, скалпирао поменути поглавица?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #3 у: 20.52 ч. 16.03.2009. » |
|
Набасала на аудио запис одговора поглавице Сијетла на ону куповину земље им њихове. http://www.halcyon.com/arborhts/chiefsea.html
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #4 у: 21.21 ч. 16.03.2009. » |
|
А, нпр. Човек кога је, још као малог, скалпирао поменути поглавица?
Ти си прави геније, Сошке. Па да. Још као малог.  А и супер си истраживач. Хвала ти на линковима. Видећу да негде утурим овај снимак. Супер. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #5 у: 21.28 ч. 16.03.2009. » |
|
Фала, фала. Дође мени тако понекад  . Иначе, само сам хтела (поново) да нађем Онај (од)говор, па сам нашла и разно друго. Недавно је на History-ју, у серијалу Chiefs, ако се не варам, била и филмована та несрећна аутобиографија (мислим да сам и то снимила). Мрзим беле досељенике  . А после сам си је и купила као књижицу (оно на Гутенбергу сам нашла у међувремену). Иначе, међу књиге које нисам успела да прочитам до краја је и „Сахраните ми срце код Рањеног Колена“ (оба велика слова?). Углавном зато што су ме они други страшно нервирали, а и зато што нисам имала времена да баш читам, све је било на прескок, у превозу, као што читам неке неозбиљне ствари. Мораћу једном да се уозбиљим.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #6 у: 21.41 ч. 16.03.2009. » |
|
Hm, moracu da potrazim na youtubu tu seriju, pa ako ima da okacim kod mene. Ako je Ranjeno Koleno ime nekog Indijanca, onda sve velikim. Zavisi sta je to koleno  ... Belci su, kad je americki kontinent u pitanju, neprevazidjeni licemeri od cijih mi se postupaka prevrce zeludac, ali sta ces, istoriju pisu pobednici, pa je i u ovom slucaju bilo potrebno dobrih pet vekova da istina o tom delu (ne)slavne americke istorije (kako na severu tako i na jugu) pocinje da preovladava nad tipicnim topicima o indijancu divljaku koji je eto samo cekao da dodje belac iz Evrope da ga civilizuje...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #7 у: 22.58 ч. 16.03.2009. » |
|
Отворила књигу. Наслов поглавља је Рањено колено. Рањено колено је поток, а ту је био неки војни логор. Наслов је, иначе, „... крај Рањеног колена“ Ево ти делић нечијег (Anonymous Student) коментара: „Bury My Heart at Wounded Knee by Dee Brown is a fully documented account of the systematic destruction of the Native American during the second half of the 19th century. Brown reveals the intelligence and courage of the great American Indian chiefs at the same time exposing the arrant deceitfulness that was used to conquer them. About 125 years after the events in this book transpired, and some 30 years after the book was published, I am able to see parallels in the modern world i.e. the war in Iraq. (...)“ И мене, вала, подсећа, на разно.
Па мало цитат: "I did not know then how much was ended. When I look back now from this high hill of my old age, I can still see the butchered women and children lying heaped and scattered all along the crooked gulch as plain as when I saw them with eyes still young. And I can see that something else died there in the bloody mud, and was buried in the blizzard. A people's dream died there. It was a beautiful dream ... the nation's hoop is broken and scattered. There is no center any longer, and the sacred tree is dead." Black Elk (Имам и књижицу која се зове Црни лос прича)
Битну ствар не додадох разлозима за недочитавање: немам снаге! „Бели човек нам је много тога обећавао, много више него што сам могао да запамтим, а одржао је само једно једино - обећао је да ће нам отети нашу земљу, и отео ју је.“ Поглавица Црвени Облак, од Оглала Тетон Сијуа
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #8 у: 23.12 ч. 16.03.2009. » |
|
Hm, moracu da potrazim na youtubu tu seriju, pa ako ima da okacim kod mene.
Кад будеш трагала за серијама, пробај да нађеш и „Тери Џонс у свету варвара“, много је симпатично. И то је ваљда са Хисторија, а пуштали су на Б92. Има неколико емисија, а ја сам, на велику ми жалост, одгледала само две. Ради се о оном писању историје од стране оних. Тј. ко је ту био варварин, одн. прости дивљак, а ко је само, на који год начин, на крају победио. И онда своју цивилизацију градио помоћу геноцида и пљачке... ’Ел историја баш мора да се понавља?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #9 у: 23.18 ч. 16.03.2009. » |
|
Izgleda da mora, a verovatno zato sto i pored sve silne civilizacije, vlada zakon prirode - zakon jaceg. Ja bih dodala i pokvarenijeg...  Kako se to zove na engleskom, pre cu tako naci... ?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 23.19 ч. 16.03.2009. » |
|
„Bury My Heart at Wounded Knee“ by Dee Brown
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #11 у: 23.21 ч. 16.03.2009. » |
|
Izgleda da mora, a verovatno zato sto i pored sve silne civilizacije, vlada zakon prirode - zakon jaceg. Ja bih dodala i pokvarenijeg...  Нарочито покваренијег. Снага је још и поштена, поквареност не ваља.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #12 у: 23.25 ч. 16.03.2009. » |
|
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #13 у: 23.29 ч. 16.03.2009. » |
|
Nasla torent!  i to DVDRip! Izgleda da je to taj dokumentarac o kom pricas...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #14 у: 23.51 ч. 16.03.2009. » |
|
Nama sa jeftinijim ulaznicama to ništa ne znači  . Ali, otići ću ja opet na vakultet, a tamo je Internet lep  . Sam’ ti nalazi! Onaj sa autobiografijom je Black Hawk. Filmovana verzija je Black Hawk War.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 23.53 ч. 16.03.2009. од Сошке »
|
Сачувана
|
|
|
|
|