Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Кр(ме)жљавост
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
15.40 ч. 05.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Кр(ме)жљавост  (Прочитано 22569 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #15 у: 15.11 ч. 23.03.2009. »

Dobro, tačno, samo po meni je krajnje apsurdno na osnovu te crte nečijeg idiolekta ili sociolekta pretpostavljati ikakvu opštu glasovnu promenu. No, svejedno, ti nagađaš; a ko nagađa, valjda se nada da će jednom nešto i potrefiti.

Vrtenja gramofonskih ploča mi je i te kako preko glave; nadam se da možemo u to ime i okončati ovo jalovo budalinjanje jednog s drugim.
Сачувана
Вукотић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Душан Вукотић
Поруке: 155

« Одговор #16 у: 20.51 ч. 23.03.2009. »

Цитат
Vrtenja gramofonskih ploča

Sad i mene zabuni. Može li da se kaže "vrtenja"? Zar se ne kaže 'vrćenja' ("vrćenje u krug-u")? Znam da Slovenci kažu 'vrtenje', ali to, rekao bih, u srpskom ne zvuči najbolje?

Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #17 у: 20.58 ч. 23.03.2009. »

Матичин шестотомник каже код вртење в. („види“) врћење, где се каже „гл. им од вртети“, али нисам баш начисто шта им значи ово види. Било је негде распарве о томе и мислим да се тиме само упућује на речи истог значења, али се ипак мало ограђујем од тврдње да може и вртење и врћење. А увек можемо рећи вртња. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #18 у: 21.15 ч. 23.03.2009. »

Znači da vrtenje ide pre vrćenje po azbučnom redu. U RMS upućivanje ne zavisi od (ne)pravilnosti reči.
Сачувана
Бојан Башић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #19 у: 23.28 ч. 23.03.2009. »

Znači da vrtenje ide pre vrćenje po azbučnom redu. U RMS upućivanje ne zavisi od (ne)pravilnosti reči.

Ama, ne! Smiley Tako je u jednotomniku, dok šestotomnik skraćenicom v. upućuje s lošijeg na bolji oblik.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 23.56 ч. 23.03.2009. »

Ama, ne! Smiley Tako je u jednotomniku, dok šestotomnik skraćenicom v. upućuje s lošijeg na bolji oblik.

Pa ja sam na jednotomnik i mislila... Huh Ko je govorio o sestotomniku???
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #21 у: 23.57 ч. 23.03.2009. »

Ups! Nisam ni videla da Miki govori o 6T.... Cheesy Izvinjavam se na brzopletosti... Sad
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!