Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Редослед при куцању акцената
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
12.32 ч. 06.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Редослед при куцању акцената  (Прочитано 11592 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« у: 02.09 ч. 23.03.2009. »

(У припреми за једну другу тему.)

Акценте у принципу куцамо тако што једна комбинација тастера даје сам акцент — обично десни алт (алтгр) + тастер — а други тастер слово, па онда испаде акцентовано слово. Питање је само редоследа: ако бисмо могли да бирамо (значи не осврћући се на техничке могућности/немогућности), да ли би било боље прво куцати акцент па слово, или слово па акцент? Пошто се на овом форуму неки не либе акцентовања, реко̑ можда би неко имао да одмери ове две опције.

На пример, ако је краткоузлазни на алтгр+7, да ли би о̀ у „во̀да“ боље било куцати као алтгр+7 па О, или О па алтгр+7?
« Задњи пут промењено: 02.32 ч. 23.03.2009. од Часлав Илић » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 02.37 ч. 23.03.2009. »

Uzlazne slovo pa akcenat, silazne akcenat pa slovo. Smiley

(Malo se šaluckam, ne uzimaj za ozbiljno. Tako se zapravo izgovaraju naši akcenti, vele fonetičari; kod silaznih udar pada na početak, a kod uzlaznih na kraj sloga i produžava se na naredni slog. Wink)
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #2 у: 02.48 ч. 23.03.2009. »

Upravo, P. Ivić tako i beleži tzv. „mesto akcenta“ u odnosu na slog — „vòda“ kao vo'da, a „vȍdu“ kao 'vodu. Wink
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #3 у: 08.24 ч. 23.03.2009. »

Пошто се на овом форуму неки не либе акцентовања, реко̑ можда би неко имао да одмери ове две опције.

Е, ово твоје РЕКО није исто што и рекô. Ти си скратио аорист првог лица једнине рекох за х, а ниси сажео а и о у ô у перфекту трећег лица једнине мушког рода рекао; требало је овде написати реко’. (Ђорђе је већ одговорио на битан део, ја се осврћем на ситнице.)

Него, како иду ти кодови за акценте, (мени нешто не успева „алтгр + 7 + слово = акцентовано слово“) и како се уносе?

П. С. Знам да Филип овде објашњаваше, али нешто нисам начисто.
« Задњи пут промењено: 08.51 ч. 23.03.2009. од Мирослав » Сачувана
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #4 у: 09.32 ч. 23.03.2009. »

Tako se zapravo izgovaraju naši akcenti, vele fonetičari; kod silaznih udar pada na početak, a kod uzlaznih na kraj sloga i produžava se na naredni slog.

Добар део фонетичара се не слаже са овим. А. Пецо и Ј. Јокановић-Михајлов су, још давно, доказали да је такав акценат само у војвођанским говорима, док се у осталим, а нарочито у источнохерцеговачким, ни иктус ни фреквенција не преносе на наредни слог. Ивић је то уистину добро фонетски описао, али је узео највећи број објеката из Војводине, а најчешће и сопствени акценат, што, разуме се, није сасвим објективно.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #5 у: 09.50 ч. 23.03.2009. »

Svi ste promаšili temu, po bambi za Đorđa i Džoa! Ovo je potforum "Ćirilica na računarima"!  Angry

На пример, ако је краткоузлазни на алтгр+7, да ли би о̀ у „во̀да“ боље било куцати као алтгр+7 па О, или О па алтгр+7?

Po Unicode standardu, akcenat dolazi posle slova. (Wikipedia: In Unicode, diacritics are always added after the main character.)

E sad, problem je što pretraživači umeju da naprave kupus salatu od toga. Nisam siguran da li je problem u samom pretraživaču, ili u sistemskom font rendereru; mislim ono prvo. Čini mi se, međutim, da samo ti nisi imao problem sa prikazom ćiriličnih akcenata u ovoj temi.

Evo kako tvoj post iz one teme izgleda kod mene, (sa akcentima posle slova, XP SP2):

Сачувана
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #6 у: 10.04 ч. 23.03.2009. »

Хвала на бамбију, али ја сам само реаговао на Ђорђеву поруку.  Wink
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #7 у: 11.35 ч. 23.03.2009. »

Цитирано: Мирослав
Е, ово твоје РЕКО није исто што и рекô. Ти си скратио [...]

Захваљујем на констатацији и образложењу :)

Цитат
Него, како иду ти кодови за акценте, (мени нешто не успева „алтгр + 7 + слово = акцентовано слово“) и како се уносе?

П. С. Знам да Филип овде објашњаваше, али нешто нисам начисто.

Под којим оперативним системом?

За линуксе (заправо све што користи Икс као графички терминал), лично сам се намерио да учиним да ово с алтгр+тастером акцента и тастером слова ради тачно како треба, тј. једним од два поменута редоследа, па отуд моје питање.

За виндоузе, Бојан је већ качио неке своје прилагођене распореде (а да постану свима доступни, треба видети с Мајкрософтом).

Цитирано: Ђорђе Божовић
Uzlazne slovo pa akcenat, silazne akcenat pa slovo. :) [...] Tako se zapravo izgovaraju naši akcenti, vele fonetičari [...]

Шала или не, колико где тачно, да се ипак осврнем, пошто технички јесте могуће :)

Претпостављам да је такав начин записа пре свега ради читања, а не ради писања. Тј. да је тако писцу теже писати да би читаоцу било лакше читати, а свеједно престаје да буде потребно ако је акценте могуће метнути како треба, изнад слова.

Цитирано: Duja
Po Unicode standardu, akcenat dolazi posle slova. (Wikipedia: In Unicode, diacritics are always added after the main character.)

На излазу ће обавезно тако и да испадне (тачније: неће испасти обрнуто), али то је већ део техничких детаља. Писац треба да зна шта да испритиска да би акцентовано слово добио, читалац треба да види слово с акцентом, а то што је испод хаубе кодирано као знак слова праћен знаком акцента, не тиче се ни једног ни другог.

Зато се двоумим како је боље куцати, којим редоследом притискања тастера.

E sad, problem je što pretraživači umeju da naprave kupus salatu od toga. Nisam siguran da li je problem u samom pretraživaču, ili u sistemskom font rendereru; mislim ono prvo. Čini mi se, međutim, da samo ti nisi imao problem sa prikazom ćiriličnih akcenata u ovoj temi.

То опет није много битно за ову тему, техника ће се побољшавати. Не знам ни ја шта је тачно све укључено у комбиновање акцената за крајњи приказ, и то се сигурно разликује преко оперативних система и других техничких подлога за писање програма. Ни код мене се у Фајерфоксу не приказују сасвим како треба с неким фонтовима, али се рецимо приказују савршено у обичном уређивачу текста, једноширинским фонтом (што је парадоксално, рекао бих :)

(Узгред, то је Бојан давао примере и испадало му све како треба.)

* * *

Значи, у овој теми, само је битан редослед којим притискамо тастере да бисмо добили акцентована слова.

Рећи ћу да је мени „логичније“ да се прво притисне тастер слова па акцентна комбинација. Као што кад руком пишемо прво напишемо слово па ставимо акцент, а не обрнуто. Али у оваквим стварима позивање на логику из ведра неба често одведе на странпутицу, па ме занима да нема ко неки чвршћи аргумент.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #8 у: 12.20 ч. 23.03.2009. »

(Узгред, то је Бојан давао примере и испадало му све како треба.)

Ups Embarrassed. Bambi za mene, za praćenje likova...

Значи, у овој теми, само је битан редослед којим притискамо тастере да бисмо добили акцентована слова.

Рећи ћу да је мени „логичније“ да се прво притисне тастер слова па акцентна комбинација. Као што кад руком пишемо прво напишемо слово па ставимо акцент, а не обрнуто. Али у оваквим стварима позивање на логику из ведра неба често одведе на странпутицу, па ме занима да нема ко неки чвршћи аргумент.

Slažem se s tvojom logikom, ali mislim da je opšteprihvaćeni standard da se prvo kuca akcent, pa onda slovo. Tako je, koliko znam, i na francuskoj, španskoj i sličnim tastaturama. Ja sam se tako i navikao u Wordu (Ctrl+prefiks, slovo), te mislim da bi, principom manjeg iznenađenja, tako trebalo i implementirati.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #9 у: 15.18 ч. 23.03.2009. »

Добар део фонетичара се не слаже са овим. А. Пецо и Ј. Јокановић-Михајлов су, још давно, доказали да је такав акценат само у војвођанским говорима, док се у осталим, а нарочито у источнохерцеговачким, ни иктус ни фреквенција не преносе на наредни слог. Ивић је то уистину добро фонетски описао, али је узео највећи број објеката из Војводине, а најчешће и сопствени акценат, што, разуме се, није сасвим објективно.

Zaista? Al’ sam ja zastareo, čak i za onog skliska izgleda. Smiley

Pa dobro, neka onda to ostane kao uzgredna napomena, makar za vojvođanske govore.
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #10 у: 20.38 ч. 23.03.2009. »

Slažem se s tvojom logikom, ali mislim da je opšteprihvaćeni standard da se prvo kuca akcent, pa onda slovo. Tako je, koliko znam, i na francuskoj, španskoj [...] te mislim da bi, principom manjeg iznenađenja, tako trebalo i implementirati.

То јесте врло јак аргумент, све и да редослед акцент-па-слово нема других предности.

Јер паде ми на памет и ово. Како сам горе представио, делује да су редоследи међусобно симетрични. Међутим, баш због оног што помену, да се запис по стандарду кодира тако што дијакритици следе слова на која се односе, постоји следећа техничка разлика. Ако имам већ готову реч, синтагму, текст који желим да акцентујем, с редоследом куцања акцент-па-слово морам да обришем свако постојеће слово и откуцам ново с акцентом; с редоследом слово-па-акцент могу да ставим курсор иза слова и откуцам акценат. Односно, могу само да идем курсором кроз текст и ударам акценте, без брисања ичега.

Дођавола. Како за сада стоје ствари, пошто се редослед акцент-па-слово намеће силом устаљености, ставио бих га као подразумевану варијанту, а слово-па-акцент додао као изборну, за оне који знају шта раде. (Циљни систем омогућава овакво варијантисање.)
Сачувана
Тагови: tastatura  raspored  akcent  akcenti  redosled  kombinacija 
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!