Е, ово твоје РЕКО није исто што и рекô. Ти си скратио [...]
Захваљујем на констатацији и образложењу :)
Него, како иду ти кодови за акценте, (мени нешто не успева „алтгр + 7 + слово = акцентовано слово“) и како се уносе?
П. С. Знам да Филип овде објашњаваше, али нешто нисам начисто.
Под којим оперативним системом?
За линуксе (заправо све што користи Икс као графички терминал), лично сам се намерио да учиним да ово с алтгр+тастером акцента и тастером слова ради тачно како треба, тј. једним од два поменута редоследа, па отуд моје питање.
За виндоузе, Бојан је већ качио неке своје прилагођене распореде (а да постану свима доступни, треба видети с Мајкрософтом).
Uzlazne slovo pa akcenat, silazne akcenat pa slovo. :) [...] Tako se zapravo izgovaraju naši akcenti, vele fonetičari [...]
Шала или не, колико где тачно, да се ипак осврнем, пошто технички јесте могуће :)
Претпостављам да је такав начин записа пре свега ради читања, а не ради писања. Тј. да је тако писцу теже писати да би читаоцу било лакше читати, а свеједно престаје да буде потребно ако је акценте могуће метнути како треба, изнад слова.
Po Unicode standardu, akcenat dolazi posle slova. (Wikipedia: In Unicode, diacritics are always added after the main character.)
На излазу ће обавезно тако и да испадне (тачније: неће испасти обрнуто), али то је већ део техничких детаља. Писац треба да зна шта да испритиска да би акцентовано слово добио, читалац треба да види слово с акцентом, а то што је испод хаубе кодирано као знак слова праћен знаком акцента, не тиче се ни једног ни другог.
Зато се двоумим како је боље куцати, којим редоследом притискања тастера.
E sad, problem je što pretraživači umeju da naprave kupus salatu od toga. Nisam siguran da li je problem u samom pretraživaču, ili u sistemskom font rendereru; mislim ono prvo. Čini mi se, međutim, da samo ti nisi imao problem sa prikazom ćiriličnih akcenata u ovoj temi.
То опет није много битно за ову тему, техника ће се побољшавати. Не знам ни ја шта је тачно све укључено у комбиновање акцената за крајњи приказ, и то се сигурно разликује преко оперативних система и других техничких подлога за писање програма. Ни код мене се у Фајерфоксу не приказују сасвим како треба с неким фонтовима, али се рецимо приказују савршено у обичном уређивачу текста, једноширинским фонтом (што је парадоксално, рекао бих :)
(Узгред, то је Бојан давао примере и испадало му све како треба.)
* * *
Значи, у овој теми, само је битан редослед којим притискамо тастере да бисмо добили акцентована слова.
Рећи ћу да је мени „логичније“ да се прво притисне тастер слова па акцентна комбинација. Као што кад руком пишемо прво напишемо слово па ставимо акцент, а не обрнуто. Али у оваквим стварима позивање на логику из ведра неба често одведе на странпутицу, па ме занима да нема ко неки чвршћи аргумент.