могло би се доказивати и да је развијање критичког мишљења задатак логике или филозофије
Свакако јесте.
ако се тврди да настава књижевности не треба да има никаквих примеса на пољу морала или нечег другог, сличног, што је, ја мислим немогуће јер ви већ малој деци морате објашњавати морал да бисте објаснили Езопове басне или Доситејеве басне или друго томе слично.
Нисам ја нијекао то — свакако да школа уопште мора служити подизању моралних вредности, развићу критичкога мишљења, подстреку креативности итд., а некмоли настава књижевности, која је можда и најпогоднија за учења о таквим врлинама и људским па и друштвеним вредностима.
Оно што сам однијекао јесте „обликовање вредног грађанина патриоте“ инструментом лектире и наставе књижевности; е за то настава књижевности не би требало да служи. Школа која је у служби државе никако не може бити ваљана ствар — једно су опште људске и цивилизацијске вредности о којима и ти говориш, а сасвим друго је повиновање икаквом виду власти: то је обична политизација, зар није?