Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
03.16 ч. 19.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 4 5 [6]
  Штампај  
Аутор Тема: Babun  (Прочитано 50906 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #75 у: 00.17 ч. 28.05.2009. »

Ау, па није то била планинарка... Дјоле, џаволе један... Cheesy
Сачувана
планинарка
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 58


« Одговор #76 у: 00.22 ч. 28.05.2009. »

Е сад се више не стидим, само сам помешала Савино и Стефаново житије:

- И никако нисам мислио да је он у области мојој,(10) а већ сад чујем да се лукави брзо укоренио и да хулу наноси на светога Духа и да дели недељиво божаство, што говораше безумни Арије, пресецајући недељиво божаство,(11) што рекоше свети и богоносни оци: "Ко ти, Спасе, ризу раздра?", рече: "Арије, безумни, који Тројицу пресече."(12) Тако и ови безумни иду за учењем његовим,(13) и не знајући, бедници, да ће, пошто су тако веровали, сићи с њим, триклетим, на дно скровишта адових.(14)

...

Као некада пророк Илија, који је устао на бестидне јереје, и он изобличи безбоштво њихово,(31) и једне попали, друге разним казнама казни, треће прогна из државе своје а домове њихове, и све имање сакупив, разда прокаженим и убогим.(32)

Учитељу и начелнику њихову језик уреза у грлу његову, што не исповеда Христа, сина божјег.(33)

Књиге његове нечастиве спали,(34) и изагна га, запретив да се никако не исповеда нити помиње триклето име.

И сасвим искорени ту проклету веру, да се и не помиње никако у држави његовој, него да се слави једнобитна и нераздељива и животворна Тројица: Отац и Син и свети Дух, свагда и сад и увек на веке векова.(35) Амин.(36)





А пошто не знам како се убацује линк, ево овако пешачки:
http://www.rastko.rs/knjizevnost/liturgicka/stefan-sabrana/stefan-sabrana_03_c.html
« Задњи пут промењено: 00.27 ч. 28.05.2009. од планинарка » Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #77 у: 00.38 ч. 28.05.2009. »

Елем, прочитах ја ово, али паз' сад Grin. Не ради се о аријанцима и то пише у фусноти бр. 13.

Цитат
И јеретици који се појављују у Немањиној држави означени су као безумни, па су тиме поистовећени са аријанцима, што дакако нису били.

А у фусноти 12, објашњава се зашто се помиње Арије:
Цитат
Ово место дато је према легенди о св. Петру Александријском (300-311). По тој легенди у време кад је Арије почео да шири своје учење, Петру, тада александријском архиепископу, у визији се јавио Христ. Он је био у исцепаној хаљини. На архиепископово питање: "Ко ти, Спасе, раздра ризу?", Христ одговара: "Арије безумни".
Ова визија била је и ликовно представљена у фрескосликарству у нашим манастирима средњег века. Живописци су дочаравали читаву сцену, исписујући и наведени дијалог између архиепископа и Христа (о томе в. коментар Димитрија Богдановића уз ово поглавље у књизи Старе српске биографије. Избор и предговор Димитрије Богдановић, Просвета, Београд, 1975).

Дакле, свакако Немања није прогонио аријанце, већ се они помињу у неком пренесеном значењу, исто као и сам Арије...
Сачувана
планинарка
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 58


« Одговор #78 у: 00.48 ч. 28.05.2009. »

Да, то је тумачење. Али исто тако стоји и то да је Стефан свакако морао бити упознат са именима актуелних јереси, а да је ипак употребио назив аријанци као најпознатији и најразумљивији. Но, мени није битно толико како их је звао и да ли је то било у пренесеном значењу, колико то што и он помиње „триклету јерес“, а и у Душановом Законику се говори о „триклетим (али) бабунима“. Јер тумачења тог израза ’триклети’ до данас нису поуздано објашњена. Али то није тема овог топика, ја доказах да нисам баш сасвим „збогом, памети“ кад сам поменула аријанце у време Немањића, те сад могу да се удаљим.  Wink
Сачувана
Вук
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Поруке: 194


« Одговор #79 у: 02.09 ч. 28.05.2009. »

...ја доказах да нисам баш сасвим „збогом, памети“ кад сам поменула аријанце у време Немањића, те сад могу да се удаљим.  Wink


Немој да се удаљаваш, добро ти иде.


Цитат
Arije je prognan u Ilirik, zajedno sa njegovim pristalicama, ekskomuniciranim episkopima Sekundom Ptolimediskim i Teonom Marmaričkim. Smatralo se da će na taj način arijanska jeres ubrzo biti uništena, ali ispostavilo se da je nasilno suzbijanje imalo upravo suprotno dejstvo. Arije je u Sirmijumu i u drugim gradovima Panonije i Mezije nastavio da širi svoje učenje. Ilirski episkopi polako prihvataju Arija, pa se 335. godine, na saboru u Tiru, pojavljuju dva episkopa iz Ilirije koji podržavaju njegovo učenje: Valens iz Murse (Osijek) i Ursacije iz Singidunuma (Beograd).



Ово је део текста са википедије. Комплетан текст о Арију и Аријанству на овом линку: http://sr.wikipedia .org/sr-el/Арије
« Задњи пут промењено: 02.12 ч. 28.05.2009. од Вук » Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #80 у: 09.49 ч. 28.05.2009. »

Vuce, nemoj me shvatiti pogresno, ali Vikipedija nije neki pouzdan izvor Wink. S druge strane, sta si time hteo reci? Arijanstvo kao ucenje Arijevo nestalo je oko 7 veka, a objasnjenje iz fusnota iz zitija lepo kaze da je Stefan tako nazivao doticnu jeres u srpskim zemljama uprenesenom znacenju. Znaci, ni o kakvom Arijevom arijanstvu se tu ne radi. Eventualno su bogumili mogli preuzeti neke uticaje (u to nisam sigurna, nagadjam), ali svakako se u 12. veku ne radi o arijancima.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322


« Одговор #81 у: 11.29 ч. 28.05.2009. »

Radi se, valjda, o bogumilima iz Bugarske koji su stigli u Rašku, a odatle ih je Stefan Nemanja proterao, pa je glavnina prebegla u Bosnu, gde su zajedno s patarenima iz primorja osnovali crkvu bosansku. Na njenom čelu je djed, ona nema crkava ni manastira, oni podižu stećke i narod uče dualističkim učenjima, dok se bosanski vladari priklanjaju bilo istočnoj bilo zapadnoj struji hrišćanstva iz "spoljnopolitičkih" razloga. Ugri šalju krstaške pohode u Bosnu, nekad kasnije je valjda i bogumilstvo iskorenjeno, zalaganjem što domaće što strane vlastele.

Da li je odista tako, ne znam. Tako su mene davno učili. Smiley
Сачувана
планинарка
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 58


« Одговор #82 у: 13.43 ч. 28.05.2009. »

oni podižu stećke

То такође није потврђено, то је само претпоставка коју је пласирао Мирослав Крлежа када је 1954. повезао стећке са тзв. богумилима у Босни, што је међу неким историчарима прихваћенo здраво за готово. Што се тиче времена њиховог настанка, најстарији који су нађени потичу из времена пре Кулина Бана, а најмлађи из 16. века.

Симболи на стећцима су махом хришћански, али у њима неки налазе и елементе дуалистичког учења због чега их приписују босанским јеретицима. Међутим, богумили, патарени, катари, манихејци, албижани... нису имали никакав респект према мртвима да би им подизали надгробне споменике, јер су сви проповедали да је поновно рођење једини пакао који чека грешника (док чисте чека сједињавање њихове душе са божанским Творцем) и да је све материјално дело ђавола. Зато нису подизали ни храмове, па није основано веровати да, ако јесу били јеретици, нису поштовали оно што су проповедали него да су ипак дизали загробне споменике, и то повеће.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322


« Одговор #83 у: 14.05 ч. 28.05.2009. »

Ma prosto je verovatno bila u pitanju jedna mešavina raznih struja i učenja — pravoslavne sa istoka, katoličke sa zapada, patarenske iz primorja, bogumilske iz Raške i Bugarske, i lokalnih verovanja — koja se oblikovala u Bosni usled sudara i dodira sviju njih. Pa stoga pronalazimo razne elemente koječega i na stećcima, i u poveljama bosanskih vladara, stoga se kojegde i pominju jeresi, a kojegde ne, stoga se i danas izvode mnoga različita tumačenja.
Сачувана
планинарка
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 58


« Одговор #84 у: 14.24 ч. 28.05.2009. »

Исто и ја мислим.
Сачувана
Вук
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Поруке: 194


« Одговор #85 у: 19.29 ч. 29.06.2009. »

У овој теми, написао сам једну поруку у којој сам помињао неке претхришћанске крстове. То је порука која се налази на овом линку испод.


http://www.vokabular.org/forum/index.php?action=post;quote=38575;topic=3627.45;num_replies=84;sesc=8519cb4adbed69eb1ee8431f609f98db

Немам намеру да продужавам тему, или да је скрећем у неком другом правцу, хтео бих само да покажем још један леп пример претхришћанског крста, на који сам наишао ових дана, на интернету, наравно.



Налази се на овом сајту:http://rodnoverie.co.cc/index.php?productID=146

Занимљиво је и то што је много сличан (нећу рећи и исти) актуелном српском симболу крсту са четири оцила. Многи, крст са четири оцила повезују са Немањићима или са Византијом, међутим ово је доказ да је такав крст постојао и пре Немањића и пре Византије. Нема везе ни са Хришћанством, зове се Велесов крст и сигурно је да припада претхришћанској епохи.

По некима, ова четири оцила, у ствари и нису оцила, нити  су слова "с", већ представљају месец (полумесец, млад месец), који је у ствари симбол плодности.

Интересантно је и то што се овај крст као симбол очувао до данашњих времена једино код Срба, и још увек је актуелан.
« Задњи пут промењено: 03.28 ч. 30.06.2009. од Вук » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 4 5 [6]
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!