Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
09.51 ч. 28.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 3 4 [5]
  Штампај  
Аутор Тема: Степени и (остале) мерне јединице  (Прочитано 60597 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
J o e
уредник форума
староседелац
*****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688



« Одговор #60 у: 13.30 ч. 11.04.2009. »

Izvinjavam se što ponovo bučem oko mernih jedinica, ali ne mogu se složiti s vašom podelom na latinicu u uskostručnim, a ćirilicu u popularnim tekstovima. Ta podela uopšte nije bitna. Evo i zašto.
Prvo, u rečenici Сијалица од 60 W..., ako želite da upotrebite skraćenicu, morate pisati latinicom, bez obzira na namenu teksta. Dalje, da Miki sad ne bi ponovo pisao celu reč, uzmimo ovu rečenicu:
Сијалице од 40 W, 60 W, 80 W, 100 W, 120 W i 150 W биће повучене из употребе. Ovde, naprosto, morate da upotrebite skraćenicu – zbog brzine rada, uštede prostora itd. (Naravno, ovo važi ako znate i poštujete pravilo da je ispravno pisati 2 kg, 3 kg i 4 kg, a ne 2, 3 i 4 kg.)
Drugo, Pravopis dozvoljava upotrebu latiničnih skraćenica mernih jedinica u ćiriličnom tekstu. Dakle, ne možete osporiti tačnost rečenice Сијалица од 60 W годишње потроши 8 (osam) kWh. Vi, u stvari, pokušavate da mi objasnite da, zarad dobrog stila, ne treba da koristim tu mogućnost. Ja tu ne vidim loš stil, meni je stilski (a i logički) prekršaj kvčkanje i ostale munje. Ovde bi trebalo da završimo ovo naše čavrljanje i nastavimo da pišemo kako ko misli.  Smiley

Стварно треба завршити чаврљање, али не треба превидети неистине.

1. Ако реченица припада разговорном стилу, свакако је обичније писати "Купио сам сијалицу од сто вати" јер би скраћено писање (100 W) било тек унеколико краће. (У књижевним делима је, штавише, уобичајено само писање словима.) Уколико стил није потпуно неформалан, разуме се да ће морати да се пише (чак и ћириличном тексту): "Сијалица од 60 W не троши пуно струје" — то нико не спори.

2. Графија "Сијалица потроши осам kWh" не долази у обзир. Ако се број не пише симболима, не пише се ни јединица.

3. Нећемо те терати да увидиш да је писање обичнијих мерних скраћеница латиницом ван стручних (виших) текстова одлика лошег (правописног) стила, али не можеш само на основу свог осећања рећи да скраћеница квч(.) није добро правописно-стилско решење. Правопис то даје као дублет и тај је лик, стога, свакако правилан. Не мораш се слагати када се пише квч а када kWh, но, не можеш једној варијанти ти сам одузимати нормативну вредност.

ја сам сȁмо рекао да можда пише на рачунима за струју

Ја знам да ти волиш да пишеш акценте Grin, али се они — кад смо већ код стила — користе само кад контекст не разрешава двосмисленост, а овде ње нема (Имам пријатељȃ, али Имам пуно пријатеља; Дете је сáмо/сȁмо рекло, али Ја сам само рекао).
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #61 у: 13.40 ч. 11.04.2009. »

ја сам сȁмо рекао да можда пише на рачунима за струју

Ја знам да ти волиш да пишеш акценте Grin, али се они — кад смо већ код стила — користе само кад контекст не разрешава двосмисленост, а овде ње нема (Имам пријатељȃ, али Имам пуно пријатеља; Дете је сáмо/сȁмо рекло, али Ја сам само рекао).

Имао сам све време на уму да је ту сувишно, и двоумих се мало, ал’ га на крају ипак написах. Tongue Нервдлес Smiley, хвала на оштром оку. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #62 у: 19.17 ч. 11.04.2009. »

Цитат
Vi, u stvari, pokušavate da mi objasnite da, zarad dobrog stila, ne treba da koristim tu mogućnost.

Али Дурдубаче, нико не жели да те убеди да ради стиле НЕ ТРЕБА да користиш латиницу. Примери које ти стално дајеш јесу примери где управо не може да се искористи могућност писања И ћирилицом. Опет понављам, ако пишем неки текст о некој земљи, написаћу та се та и та земља простира на толико и толико км2, нема потребе да ту убацујем латиницу. Или, како је већ речено раније, ако моја баба пише рецепт, зашто би она писала да се у палачинке ставља 2 dl млека, уместо 2 дл млека? Зашто бисмо, нпр. ђака првака збуњивали латиницом у простом математичком задатку у коме треба да сабере или одузме кг, м, или км? Али ако пишем о сијалицама, наравно да ћу писати W а не вати или не дај боже, В. Мислим, Правопис дозвољава све те могућности управо да се не би ишло ни у једну крајност. Ја видим сва та правила заиста разумним, и не видим чему толико негодовање.
Сачувана
durdubak
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 129


« Одговор #63 у: 18.58 ч. 12.04.2009. »

Не мораш се слагати када се пише квч а када kWh, но, не можеш једној варијанти ти сам одузимати нормативну вредност.

Sasvim tako. Zato sam i rekao da treba da piše kako ko misli (i to dva puta). S druge strane, kad naiđemo na dublet, moramo se opredeliti za jedan oblik. U objašnjavanju svog izbora rekao sam da je квч smehotresna olimpijada. To je možda pregrubo, ali ne obavezuje nikoga i ne podrazumeva nepravilnost tog oblika. To, dakle, ne znači da mu osporavam normativnu vrednost, već znači da on postoji, ali da ga ja neću pisati, a ko hoće da ga piše nek ga piše. Nadam se da time nisam uvredio nikoga.

@Brunichild
Primere sa sijalicama sam davao jer oni mogu da se pojave i u uskostručnim tekstovima i u novinama, dakle, da bih osporio tu podelu.
Kad smo kod tvog primera udžbenika geografije, ja bih i tu pisao latinicom. Po Pravopisu, imam prava na to i to je sve. Ti sad možeš misliti da sam nastran i bandoglav, ali za mene je jedinica jedinica.  Smiley Uostalom, kad vam ne smetaju latinične hemijske oznake, koje ni u kom slučaju ne smeju da se pišu ćirilicom (a mogu se pojaviti i u udžbeniku geografije  Wink ), ne vidim zašto vam ove smetaju.   
Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #64 у: 19.02 ч. 12.04.2009. »

Цитат
@Brunichild
Primere sa sijalicama sam davao jer oni mogu da se pojave i u uskostručnim tekstovima i u novinama, dakle, da bih osporio tu podelu.

Ali, hehehe... Pa ne možeš je osporiti jer jednostavno je opet primenjuješ pogrešno. Ako bi se takva rečenica pojavila i u novinama, bilo bi bolje (ne pravilnije, bolje!) pisati latinicom, da se ne bi u jednoj rečenici pojavilo pola jedinica ćirilicom, a pola latinicom. Opet (po ko zna koji put!) kažem: Ako u nekom tekstu nema jedinica koje moraju da se pišu latinicom, po meni je bolje koristiti ćirilicu. Ako postoji opasnost da bude mešano, onda se treba opredeliti za latinicu. Zašto ti to toliko smeta?
Сачувана
durdubak
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 129


« Одговор #65 у: 22.06 ч. 12.04.2009. »

Je l` možeš da zamisliš da jednog dana pišemo kalcijum i hlor kao Ца и Цл? Ja to ne mogu ni da zamislim, ili mogu ali mi je baš mnogo smešno, uz to i nepotrebno. Isto je s metrima i kilogramima, a posebno kilovat-časovima. Zašto bismo dirali sistem koji dobro funkcioniše? Jer, vi smatrate da je to promena nabolje, ja smatram da je to promena nagore. Zato je pošteno što su ostavljene obe varijante.
Da sad Džo ne bi prigovarao, samo ću reći – ako jednog dana zabrane mogućnost pisanja skraćenica mernih jedinica latinicom u ćiriličnom tekstu, ja ću to poštovati. Ipak sam ja ozbiljan graždanin, a ne neka šušumiga. Smiley Dosta je valjda o ovome.   
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #66 у: 23.51 ч. 12.04.2009. »

А какве везе имају сад ознаке хем. елемената са ознакама мерних јединица?! Изнео си већ свој став како „не ваља“ писати ћирилицом ни оне свакодневне, најуобичајеније, свима познате и кристално јасне ознаке мерних јединица чак ни онда кад се такво записивање одликује — како су сви дискутанти на овој теми указали — врло лошим стилом и чиме све не (ко је стигао довде, прочитао је засигурно и оно што стоји напред), зато што је то „олимпијски смехотресно“ и надасве „непотребно“. Тачка. И добро — свако има право на своје мишљење, па пошто ти Правопис дозвољава — пиши латиницом.

Zašto bismo dirali sistem koji dobro funkcioniše?

(„)Систем који добро функционише(“) јесте и вертикални и хоризонтални, али теби се не допада хоризонтални — молим лепо.

Овим се ставља тачка на ову расправу, надам се.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #67 у: 00.11 ч. 13.04.2009. »

Биће тачке, сигурно. Само још није јасно чија ће бити последња... Grin
Сачувана
durdubak
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 129


« Одговор #68 у: 16.59 ч. 13.04.2009. »

Pravopisno pravilo kojeg se ja pridržavam glasi ovako:
Merne skraćenice pišu se latinicom.

Pravilo kojeg se ti pridržavaš glasi ovako (parafrazirano):
Merne skraćenice mogu se pisati ćirilicom u ćiriličkom tekstu, ali moraju da ispune tri uslova:
1. Moraju biti običnije.
2. Ne možemo, ipak, pisati ni sve običnije skraćenice ćirilicom, već samo one koje se inače (tj. u latinici) pišu malim slovom (kurentne).
3. Te skraćenice, dalje, moraju biti ozvaničene kao običnije, tj. Pravopisom potvrđene da ispunjavaju prva dva uslova (u Pravopisu se navodi devet konkretnih jedinica).
(Ako bismo se malo šalili, možemo reći da ovim rešenjem Pravopis baštini najbolju tradiciju stripova u nastavcima. Poštovani čitaoci, ako želite da saznate koje su skraćenice običnije, koje obične, a koje pak sasvim neobične, da li će ih ostati devet ili će ih možda biti više ili, možda, manje – kupite novo izdanje Zlatne serije Pravopisa.) 


Pošto Pravopis dozvoljava oba rešenja, ovo ne treba shvatiti kao atak na Pravopisom garantovano pravo na bespotrebno komplikovanje.

Aj sad Bruni reci nešto pa da metnemo tu tačku.
 
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #69 у: 17.05 ч. 13.04.2009. »

Evo ja da probam, čisto da nije tvoja poslednja  Tongue:

Nego, kako biste preveli "beating the dead horse"?  Grin
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #70 у: 17.16 ч. 13.04.2009. »

Pošto Pravopis dozvoljava oba rešenja, ovo ne treba shvatiti kao atak na Pravopisom garantovano pravo na bespotrebno komplikovanje.

Што је твоје и само твоје ПРИСТРАСНО мишљење. Иако се остали убише да докажу своју поенту, ти тераш по своме. Искључујем се из ове расправе.

П. С.

Nego, kako biste preveli "beating the dead horse"?  Grin

Млаћење празне сламе?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #71 у: 17.28 ч. 13.04.2009. »

Nije baš... No bolje da o mlaćenju mrtvih konja započnemo novu temu....


Dujo, super ti tačka.... Cheesy
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #72 у: 09.08 ч. 14.04.2009. »

Nije baš... No bolje da o mlaćenju mrtvih konja započnemo novu temu....

Evo je ovde...
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
*****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.958



WWW
« Одговор #73 у: 14.07 ч. 18.03.2010. »

Налетех на осежан чланак који се подробно бави мерним јединицама па и правописом који се односи на њих.

МЕЂУНАРОДНИ СИСТЕМ МЕРНИХ ЈЕДИНИЦА
http://www.burgic.com/si/si.php

    *  Основне јединице
    *
          o Дужина (метар)
          o Маса (килограм)
          o Време (секунда)
          o Електрична струја (ампер)
          o Термодинамичка температура (келвин)
          o Количина супстанце (мол)
          o Интензитет осветљености (кандела)
          o Симболи основних јединица
    * Изведене јединице
    * Децимални префикси
    * Јединице ван Међународног система
    *
          o Прихваћене традиционалне јединице
          o Прихваћене јединице чија је вредност утврђена експериментално
          o Јединице прихваћене за посебне намене
          o Изведене јединице CGS система
          o Неке јединице уобичајене у старијим научним текстовима
    * Правила писања јединица Међународног система
    *
          o Симболи SI јединица
          o Алгебра симбола јединица
          o Правила коришћења SI префикса
    * Правила Правописа српскога језика која се односе на мерне јединице
Сачувана

Pedja
администратор
староседелац
*****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.958



WWW
« Одговор #74 у: 15.15 ч. 18.03.2010. »

A evo i iste teme obrađene na sajtu Direkcije za mere i dragocene metale

http://www.dmdm.rs/OMernimJedinicama.php
Сачувана

Тагови: merne jedinice merna jedinica pravopis 
Странице: 1 ... 3 4 [5]
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!