Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  I'll be back
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
16.25 ч. 17.03.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: I'll be back  (Прочитано 14607 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Miki
Гост
« Одговор #30 у: 17.18 ч. 06.11.2009. »

Најприродније и „најсрпскије“ звучи, зар не? Smiley Ја кажем: дајте да озваничимо јужњачко наречје и решимо се доста зачкољица у савременом говору и упростимо изражавање: ем ће странцима бити лакше да уче мање падежа, ем ћемо имати само један нагласак, и то по вољи оног ко говори, тј. моћи ће да нагласи реч како год жели, ем бисмо будуће време лакше градили, а у неким приликама се и решили какофоничног „дакања“, ем би језик звучао много присније; — фамилијарније, да се тако изразим... И тако даље и тако ближе. Smiley

Поменух ја једном шта би било да је Вук био из Ниш.

Где то помену, Зоране? Прочитао бих поново. Smiley

Још један важан аспект што се тиче јужњачког говора, који ми сад паде на памет: ми разликујемо да ли идемо са Драганом или са Драганом: једно је са Драгана, друго са Драгану. Ето још једне победе јужњачког наречја над званичним новоштокавским. Smiley
Сачувана
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #31 у: 18.19 ч. 06.11.2009. »

Још један важан аспект што се тиче јужњачког говора, који ми сад паде на памет: ми разликујемо да ли идемо са Драганом или са Драганом: једно је са Драгана, друго са Драгану. Ето још једне победе јужњачког наречја над званичним новоштокавским. Smiley

Пропустио си ово. Има начина и у књижевном да се маркира род у тим случајевима.  Wink
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #32 у: 20.13 ч. 06.11.2009. »

Нисам, знам како се обележава. Wink Беше ми симпатично да додам на списак где све јужњачки говор има предности или „предности“, како се узме, над стандардним. Grin

Хвала у сваком случају. Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!