Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Правописи и поклапање тачака
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
04.34 ч. 17.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Правописи и поклапање тачака  (Прочитано 3339 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« у: 01.06 ч. 02.05.2009. »

Ономад ми неко рече да Школски правопис покрива СВЕ тачке које постоје у великом Правопису и да је једина разлика у обиму речника, међутим, данас сам видела да то ипак није тако. Нпр. Тачка 99 у школском је тачка 103 у великом. Добро, тај неко ми је рекао да неслагања почињу од транскрипције, али у транскрипцији, прва тачка у школском је 97. а у великом 101...

Заправо, не знам шта у ствари хоћу да питам, вероватно бих само волела да чујем мишљења на ову тему...
« Задњи пут промењено: 01.18 ч. 02.05.2009. од Brunichild » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #1 у: 15.33 ч. 02.05.2009. »

Pa u skraćenom izdanju je izbačeno dosta tačaka, ne vidim kako može da se poklapa sa velikim. Ni u mom skraćenom Priručniku za škole tačke se ne poklapaju sa standardnim školskim izdanjem, a kamoli sa velikim Pravopisom.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #2 у: 15.47 ч. 02.05.2009. »

Јавиће се већ тај који ми је то реко... Smiley
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #3 у: 22.22 ч. 03.05.2009. »

Ја сам ти рекла.  Smiley Избачена је само транскрипција, па су се тачке пореметиле. Иначе, све су остале ту. Али, пошто је транскрипција избачена, бројеви се не поклапају.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #4 у: 22.25 ч. 03.05.2009. »

Аха, сад видим наставак. Мораћу да прелистам оба издања. Знаш, ја сам ти то рекла пре него што сам видела да се нису придржавали правила која су важила у П60, мада у уводу П93 пише како су тачке идентичне или макар нешто веома слично, тако да је то апсолутно грешка (по мом скромном мишљењу). Чини ми се да је школско издање изашло кад се Пешикан већ упокојио, па су ова двојица можда нешто ненамерно забрљала. Grin
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!