Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Одлучује деловати / да делује
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
07.25 ч. 26.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Одлучује деловати / да делује  (Прочитано 8420 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
mt
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 287

« у: 18.07 ч. 02.05.2009. »

Исправљене су ми неке грешке, па да питам  Smiley
Одлучује деловати...  - исправљено: да делује
Због чега облик "деловати"  није правилно?

Никола је сиромашан млад човек ... -  шта ту не ваља? иправљено је на сиромашни  млади  Huh
Хвала!
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #1 у: 18.39 ч. 02.05.2009. »

О овоме првом је већ расправљано:
http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=3466.0
http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=1923.0.

Укратко, иза таквог глагола може ићи и инфинитив и да + презент, само да се сукцесивно не нагомилава једно или друго.

Што се тиче другог примера, препоручљивија је твоја реченица зато што у именском предикативу (иза копулативног глагола јесам/бити) по правилу стоје придеви у неодређеном виду (без наставка ).
Сачувана
mt
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 20.58 ч. 09.05.2009. »

Да ли смеју два глагола стојати један до другог - као правило, и може ли ми неко рећи извор? "Идем јести..."
И да ли речца "ЛИ" МОРА да стоји (стојати Smiley) у реченицама попут: "Могу ли узети колач" и сл.?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #3 у: 21.21 ч. 09.05.2009. »

Pa naravno da mogu da stoje jedan do drugog... Ali taj tvoj primer je, cini mi se, karakteristicniji za zap. varijantu, da ne kazem za hrvatski. U srpskom je uobicajenije cuti idem da jedem. I ovde stoje dva glagola jedan do drugog, medjutim, u prvoj kombinaciji drugi glagol je u infinitivu, a u mom primeru je stavljen u konstrukciju da + prezent...

Ovo drugo, ne znam... Ali meni zvuci mnogo cudno bez LI....
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #4 у: 21.34 ч. 09.05.2009. »

Да ли смеју два глагола стојати један до другог - као правило, и може ли ми неко рећи извор? "Идем јести..."

Naravno da smeju; a zašto ne bi smela? Smeju li dve imenice stajati jedna do druge — obe u nominativu: učitelj Pero, Mica Trofrtaljka, zemlja Srbija, reka Bosna, kamen temeljac, zmija otrovnica, pauk krstaš itd., ili u nekom padežu: učenik gimnazije, vlasnik kuće, osnivač udruge, šef kuhinje, vođa partije i sl.? Smeju li dva prideva — mali crveni automobil, dobra stara vremena i dr.? Ili dva glagola — otišao sam, kad budem došao; ili tri glagola — ja sam bio pročitao...

Kod "idem jesti" ili "idem da jedem", drugi glagol jeste dopuna prvome. Kao dopunu drugom glagolu, glagol možeš upotrebiti u obliku infinitiva ili u obliku prezenta s veznikom "da". Iako infinitiv jeste češći na zapadu, ovo nije geografski polarizovano, već i u srpskome možeš sasvim ravnopravno upotrebljavati ma koju od te dve mogućnosti.

И да ли речца "ЛИ" МОРА да стоји (стојати Smiley) у реченицама попут: "Могу ли узети колач" и сл.?

Rečcu "li" dodajemo glagolima da bismo napravili pitanje: "Mogu uzeti kolač kad god hoću" je obaveštajna rečenica, a "Mogu li uzeti kolač" jeste upitna.

Sad, ti baš i ne moraš tako ako nećeš, već pitanje možeš napraviti i uz pomoć upitne intonacije, recimo. Ali, znaj da je rečca "li" zasigurno najpravilnija u takvim rečenicama, uz pomoć nje se prave pitanja u standardnom jeziku i, dakle, obično jeste obavezna.

Izostanak rečce "li" poslastica je suvremenog govornog jezika, u kome se pitanja prave ili samo upitnom intonacijom ili pomoću supstandardne rečce "jel" — "Jel mogu uzeti kolač".
Сачувана
mt
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 21.35 ч. 09.05.2009. »

И мени звучи "хрватски" Smiley
Нисам сигуран, али мислим да је то извалила Милка Цанић...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #6 у: 21.37 ч. 09.05.2009. »

Nije "hrvatski". Sasvim je ispravno, zašto ne bi bilo, čak i da je to izvalila Milka Canić. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 21.42 ч. 09.05.2009. »

Не знам, Ђорђе, нико код нас не каже идем јести, него идем да једем. Наравно, таман посла да је инфинитив потпуно непостојећи у спрском али мислим да то некако иде од случаја до случаја, негде сасвим природно звучи, а негде баш пара уво... То је барем неки мој утисак...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #8 у: 21.49 ч. 09.05.2009. »

Razlika je između infinitiva i konstrukcije "da" + prezent samo stilska — šta je autoru više po ukusu. A gramatičke i standardološke razlike apsolutno nikakve nema, čak neki lingvisti i preporučuju infinitiv.

O odnosu između "da"-konstrukcije i infinitiva u srpskom jeziku, odluka Odbora za standardizaciju srpskoga jezika br. 24
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 21.53 ч. 09.05.2009. »

И ја сам говорила о стилу. Не сумњам да је инфинитив "дозвољен" у српској варијанти... Само ми се чини да стилски није увек баш најсрећније решење... Као нпр. у том примеру Идем јести.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #10 у: 21.57 ч. 09.05.2009. »

Ne, ne, ne. Nije u tome stilska razlika. I infinitiv i "da"-konstrukcija su sasvim ispravni i ravnopravno mogući, a pitanje je stila koje ćeš od to dvoje upotrebiti, tj. pitanje toga kakvim se ti stilom koristiš i šta tebi leži na jeziku.

To je isto kao što ti kažeš "savremen", a ja kažem "suvremen". Samo se koristimo različitim stilom, a i jedno i drugo je ispravno i ravnopravno moguće. Tako ni infinitiv u "idem jesti" nije lošije stilsko rešenje od "da"-konstrukcije, nego je samo odlika drugoga stila, kao što je i "da"-konstrukcija odlika nečijeg drugog stila u odnosu na infinitiv.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 22.15 ч. 09.05.2009. »

Па добро, мени се не допада... Smiley То је мој стил... Wink
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!