duk
посетилац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 39
|
 |
« у: 13.14 ч. 17.05.2009. » |
|
Другари, да ли се каже смеса или смеша? Да ли ове две речи имају исто значење? Да ли је одређено када се која употребљава? Све ово питам јер у неким стручним књигама о хемији налазим обе речи, а нигде не постоји јасно дефинисана разлика.
Хвала унапред.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Pokušaj ponovo.
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #1 у: 13.34 ч. 17.05.2009. » |
|
Свеједно је, обе речи имају потпуно исто значење.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #2 у: 14.08 ч. 17.05.2009. » |
|
У принципу је исто, зато се и срећу оба израза, али се у хемији чешће користи смеша. Посебно за растворе. Могу се смешати, помешати. Смеса више асоцира на нешто што се касније обликује – порцелан, тесто...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
duk
посетилац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #3 у: 14.13 ч. 17.05.2009. » |
|
Хвала. Нису у питању раствори, више су то чвтсте мешавине разних једињења. Хвала још једном.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Pokušaj ponovo.
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #4 у: 20.12 ч. 17.05.2009. » |
|
Смеша је, рецимо, "Зачин Ц", неки коктел и сл., а смеса је, на пример, глет маса, оно чиме се попуњавају рупе у зиду пре кречења. Па и сама маса која се ваљком наноси на зид је смеса, не смеша. Фил за торту је смеса. То су те неке фине нијансе. Строга разлика не постоји.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
duk
посетилац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #5 у: 21.46 ч. 17.05.2009. » |
|
Па, да, али ипак је свака смеса смеша. Мало глупаво звучи када се овако каже, али смеса је као нека хомогена смеша. Асоцира ме на нешто што може да се меси, на пример пластелим, глина итд. Али мислим исто да у хемији то није разграничено. Зависно од смисла, некако је логичније да нешто назовете смесом ако не знате баш шта се у томе налази, тј. који су састојци. Ипак, у хемији је боље рећи смеша.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Pokušaj ponovo.
|
|
|
b.n.
одомаћен члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 373
|
 |
« Одговор #6 у: 21.55 ч. 17.05.2009. » |
|
И ја мислим да је у хемији уобичајено смеша.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|