Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Брига
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.32 ч. 03.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Брига  (Прочитано 3729 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Miki
Гост
« у: 00.53 ч. 20.05.2009. »

Ја ли могуће да је ова реч италијанизам (briga) са значењем ’досада, неприлика’ или се ради само о пукој случајности и међујезичком хомониму?
Сачувана
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #1 у: 14.53 ч. 22.05.2009. »

Словенска је реч, индоевропског порекла. Миклошич бележи корен *brig-. Код Скока се обрађује под глаголом бријећи-бржем. Наводно је сродна с немачком речју bergen.
Ипак, РЈАЗУ каже да је посуђено од италијанског briga, са променом значења, иако уредно бележи глагол бр(иј)ећи са значењем 'пазити', који је и значењски сродан.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #2 у: 15.07 ч. 22.05.2009. »

Хвала. Ја тражио код Скока, ал’ не нађох посебну одредницу. Зато и превидех да тражим даље, под неком другом.

Коме је више веровати код овако опречних тумачења? Миклошичу и Скоку, сигуран сам. Код Даничића ја и видех да наводи ит. порекло, па реко’ да проверим то. (Узгред, на ХЈП стоји упитник код навођења порекла.)
Сачувана
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #3 у: 16.23 ч. 22.05.2009. »

Сад потражих и у Хрватском етимолошком речнику. Стоји:
Цитат
Kao i slov. brîga posuđeno iz tal. briga ‘briga, svađa, neprilika’. Tal. briga je zacijelo germ. podrijetla (vjerojatno iz langobardskoga), premda ima i mišljenja da se radi o posuđenici iz keltskoga (galskog) supstrata (uspoređuje se stir. brí ‘snaga’).

Мени, лично, то није питко. Осим Скоковог ауторитета, на словенско порекло ме наводи и то што према брига постоји глагол бринути (се) без крајњег из основе. Пошто знамо да су се експлозиви испред суфикса -нути губили у прасловенско време, не знам како би се то десило у 15. веку, када је, наводно, позајмљена ова реч. А и значењски је ближа Скокова етимологија.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!