Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  pravilo
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.19 ч. 02.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: pravilo  (Прочитано 3602 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
jaricm
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
mirjana jaric
Струка: trg tehnicar
Поруке: 2

« у: 13.43 ч. 27.08.2009. »

;)zdravo ljudi. da li ima neko kompetentan da mi (nam) kaze da li se pravilno kaze: plomba menja pokvaren deo zuba, ili: plomba menja zdrav deo zuba. hvala!
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 19.57 ч. 27.08.2009. »

Pa može i jedno i drugo, a zavisi od toga što želiš reći: da li jedno ili drugo. Smiley

Hoćeš li reći kako plomba zamjenjuje dio zuba koji je bio pokvaren, reći ćeš da plomba zamjenjuje pokvaren dio zuba (stoji na njegovom mjestu, stoji umjesto njega); a hoćeš li reći kako plomba zamjenjuje dio zuba koji bi trebalo da je zdrav, a nije bio, nego sada s plombom jeste, reći ćeš da plomba zamjenjuje zdrav dio zuba (opet, stoji na njegovom mjestu, stoji umjesto njega).

Mislim, i to bih jedino primijetio, da treba reći zamjenjuje umjesto mijenja. Neka me netko ispravi ako griješim.
Сачувана
jaricm
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
mirjana jaric
Струка: trg tehnicar
Поруке: 2

« Одговор #2 у: 12.59 ч. 28.08.2009. »

hvala. bas sam htela da cujem jos necije misljenje,delovalo mi je da je ispravnije prvo ali kad bolje razmislim zvuci mi logicno i jedno i drugo. a za "zamenjivanje" si u pravu.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #3 у: 14.10 ч. 28.08.2009. »

Mislim, i to bih jedino primijetio, da treba reći zamjenjuje umjesto mijenja. Neka me netko ispravi ako griješim.

U pravu si. Eventualno bi moglo „Plomba menja pokvaren zub“ (dakle, ne samo deo zuba). Smiley
Сачувана
Тагови: pravilo 
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!