Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  дакле, нешто је снимЉено или снимЊено
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
08.57 ч. 18.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: дакле, нешто је снимЉено или снимЊено  (Прочитано 23584 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
synthetic0812
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 3

« у: 22.04 ч. 03.09.2009. »

Потпуно сам збуњен, јер сам сурфујући наишао на велики број примера када за ствар која је снимана стоји да је снимЉено и снимЊено то и то, или тада и тада.  Шта је тачно и због чега?! Huh
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #1 у: 23.04 ч. 03.09.2009. »

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2641.msg25665#msg25665
Сачувана
synthetic0812
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 23.51 ч. 03.09.2009. »

хм, а затамњен? и шта је корен те речи на коју се примењује суфикс на коме се врши јотовање? снимак, снимање, снимано. . .  сним?!?  Huh

слажем се да је нешто сумњиво јер је дошло из речи сумња, а не сумља, и увек бих рекао усамљен. . .  али на примеру снимЊено и снимљеНо не знам,  некако ми је и даље чудно. . . .

јако давно сам учио граматику српсог језика и заборавио сам све!

Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #3 у: 00.05 ч. 04.09.2009. »

Трпни придев се гради од основе глагола. Како онда у обзир могу доћи снимак, снимање, снимано? Дакле, на сним- додаш -(ј)ен (или, ако ти је драже, на сними- додаш -ен, уз претварање и у ј испред вокала) и добијеш, без проблема, снимљен (мј : мљ). У затамњен имаш основу затамн(и)- и природно је што нј алтернира са њ. Не постоји, с друге стране, глагол *снимнити да би имао *снимњен.
Сачувана
synthetic0812
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 00.19 ч. 04.09.2009. »

хвала на одговору! трпни придев, сам заборавио у прошлом веку, а тек како се гради. . . .  а имао сам 5 из граматике, ко би поверовао? овакво питање пре десетак година вероватно не бих ни поставио. . .   :-[
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!