Moze mala pomoc? :D Unepred se izvinjavam sto pisem engl. tastaturom, ne mogu da podesim. :(((
U kojim manastirima je sveti Sava razvio centre knjizevnog i crkvenog obrazovanja?
a) u Hilandaru (to sigurno jeste)
b) u Studenici ( mislim da je i to)
v) u Zici (mislim da tu nije, cini mi se da je ona vise bila srediste crkvene uprave itd. nego knjizevnosti, posto je sv. Sava preneo sediste crkve u Zicu)
g) u Manasiji (to ne moze biti jer ju je izgradio tek despot Stefan).
Teoriju obojenog zvuka dao je : Pol Verlen ili Artur Rembo ?
Nacini glagole od motivnih reci: crven, sanke, leto.
crveneti (ili crveniti, u recniku sam nasla oba oblika), sankati ( mislim da bi trebalo sankati se, mada svi profesori su tu napisali sankati; u recniku ni nema glagola sankati, a u tom recnuku ima bukvalno sve - maticini i akademijini recnici knjiz. jezika), letovati.
Rec prepisati sastavljena je od 4 razlicite morfeme. Podeli rec na morfeme i napisi kako se svaka od njih zove.
106. Podvuci recce u sledecim recenicama.
Putevi su, valjda, i nastajali iz vecitog ljudskog nemira. (valjda, a da li je "i" ovde recca? vidi se jasno da nema veznicku ulogu)
Sa sirotinjom je, svakako, bilo drugacije. (svakako)
Uistinu, on i jeste bio vuk. (uistinu, a da li je "i" ovde recca? vidi se jasno da nema veznicku ulogu)
Setim se da me zaista zaboli. (zaista, a da li je "se" ovde recca? jer ne moze se zameniti duzim oblikom sebe)
182. Podvuci glavnu rec u sintagmi:
Ovaj raskosni dah zemlje. . .
Vrlo lepa pemsa o mravima. . .
Mnogo dobrih prijatelja. . . (ovaj primer me brine :( )
Leprsava haljina od svile. . .
166. Odredi padez i sluzbu u recenici:
v) Kisa je padala CELU NOC.
Padez je akuzativ, znacenje tog akuzativa je mere i kolicine. Bar se meni tako cini, jer sam nasla primer u gramatici da je akuzativ mere i kolicine recimo- Radio sam GODINU dana. E sad meni se znacenje tog akuzativa uopste ne trazi, ali mi se cini da je na osnovu tog znacenja sluzba priloska odredba za kolicinu, a ne za vreme. Neki profesori su cak napisali objekat, sto mi se cini savrseno nemogucim.
Ista stvar mi nije jasna u 195. v) Ucio je za ispit CELU NOC.
Molim vas, ko god moze da pomogne. :))