Sokolica
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 4
''Smeta mi nebo da verujem...''
|
 |
« у: 10.06 ч. 24.06.2009. » |
|
Може ли ми неко помоћи и рећи зашто се за заменице каже - ЛИЧНЕ заменице, а за именице - ВЛАСТИТЕ?
Ово питање поставио је мој професор на испиту.
Друго у низу таквих питања јесте зашто заменица ЈА нема род?
Сетићу се још неких, за сада ми је ово битно.
ПУНО, НАЈЛЕПШЕ ВАМ ХВАЛА! :)
|
|
|
|
|
Сачувана
|
''Onaj ko leti najviše, vidi najdalje. ''
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #1 у: 04.08 ч. 27.06.2009. » |
|
Lične zamenice se zovu ličnima zato što se odnose na lica (prvo, drugo, treće lice). Vlastite imenice se zovu vlastitima zato što kazuju nečija vlastita, lična imena. (Ali ne odnose se na lica, pa ne bi trebalo da mešamo termine, i ne zovemo ih ličnima.) Zamenica JA nema rod jer nema različite oblike za rodove (muški, ženski, srednji rod). I muško i žensko za sebe kaže: Ja.  A na primer, lična zamenica trećeg lica ima rod, jer ima različite oblike za rod: muški je ON/ONI, ženski je ONA/ONE, srednji rod je ONO/ONA. Dakle, sa nivoa značenja i smisla pređi na nivo gramatike i biće ti jasnije. Lica, rodovi, oblici, gramatički su pojmovi, dakle zamenica JA nema rod jer nema različite gramatičke oblike za rod, i sl.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.688
|
 |
« Одговор #2 у: 14.07 ч. 27.06.2009. » |
|
Сложио бих се са Ђорђем око овог првог, само што бих додао да се и властита имена односе на лица (како се не би односила!), али је то увек 3. лице. Главна је разлика између овог двога што код личних заменица видимо говорников положај у комуникацији, а код именица не.
Што се тиче другог питања, Ђорђе, ја се не слажем с твојим објашњењем. То би било као кад би неко питао: "Зашто именица јаре нема системску множину?", а ти му кажеш: "Зато што нема облик за њу". И даље није одговорено на питање. Одговор заиста лежи у разлици између значења и граматике — граматички облици рода за прво и друго лице јд. и мн. не постоје лексемски, али свака од тих заменица на нивоу значења има свој род, у зависности од тога на које се лице односи. Е сад, професор је вероватно хтео да пита зашто не постоје различити облици за родове 1. и 2. л., а на то је одговор: језичка економија. Ја, ти, ми, ви употребљава се најпре у непосредном контакту (лица су свесна једно другога, па и својих полова), те нема потребе да се род наглашава (сетимо се да је језик настао пре писма, па никада није могла настати ситуација да неко не зна да ли говори са мушкарцем или женом). За треће лице, које не мора бити присутно говорном чину, постоји много више потребе да се разликује род јер он за 50% отклања двосмисленост. Како бисмо разумели реченицу: "Дошли су Зоран и Ивана и она ме је питала колико је сати" да немамо посебан облик за женски род, да је свуда само он?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #3 у: 14.40 ч. 27.06.2009. » |
|
Pa dobro, da je pitanje bilo zašto ne postoje različiti oblici za rodove, odgovor bi bio jezička ekonomija; a pošto sam ja imao utisak da odgovaram na gramatičko pitanje (zamenica JA nema različite oblike za rod), ja sam i ponudio taj gramatički odgovor. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
гага
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 5
|
 |
« Одговор #4 у: 14.52 ч. 31.07.2009. » |
|
Може ли неко да ми одговори да ли је -велика већина- плеоназам или не?
Надам се да сам питање поставила у одговарајућу тему. Поздрав свима од нове чланице форума и унапред хвала на одговору.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
гага
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #5 у: 15.15 ч. 31.07.2009. » |
|
Или је исправно: ''Поздрав од новог члана форума. ''? Ово може да буде питање бр. 2 од мене. За данас 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #6 у: 15.16 ч. 31.07.2009. » |
|
I jeste, a i ne mora da bude. Zavisi kakvom stilu u jeziku težiš. Ako želiš pravi, izbrušen, nedvosmislen stil, onda ćeš izbegavati pleonazme i pleonastične sklopove poput ovoga. Ako baš ističeš tautologiju, onda ćeš reći i "mala kućica" i "stara baba" i "velika većina". (Tj. želiš posebno da naglasiš značenje iskaza, pa ga ističeš udvostručavanjem rečenoga; ili dodaješ jednostavno novu informaciju samoj reči: "to je velika većina ljudi", dakle nije beznačajan broj ljudi, nego ga treba naročito uzeti u obzir; "bila je to jedna vrlo mala kućica", znači zaista, zaista mala kuća; "jedna jako stara baba živi u stanu iznad našega"; dakle baba koja ima stvarno dosta godina.) Dakle, sve zavisi od toga kako hoćeš da ti iskaz zvuči, i šta hoćeš da kažeš. 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 15.22 ч. 31.07.2009. од Ђорђе Божовић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #7 у: 15.21 ч. 31.07.2009. » |
|
Или је исправно: ''Поздрав од новог члана форума. ''?
"Članici" bih dao prednost, jer težište jeste na osobi (ko sam ja? — muško/žensko), a ne na funkciji (šta sam ja? — član foruma). Opet, zavisi od toga šta želiš reći, i kako se želiš izraziti; i jedno i drugo su moguće opcije. S tim što će neki ljudi radije i funkcijama dodeliti odgovarajuće muške i ženske likove, a neki bi pre funkcije navodili samo u muškom rodu. Zavisi od stila, prilike, onoga što se želi reći i što se jezikom želi pokazati, ili prosto od toga kako različiti ljudi ugrađuju sebe i svoj svet u jezik. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #8 у: 15.29 ч. 31.07.2009. » |
|
Већина може да буде и само 51%, повезујем са гласањем у скупштини, а велика већина већ значи мало више од тога. Све зависи, како ти рече Ђорђе, од тога шта и како хоћеш да кажеш. Постоји и синтагма "тесна већина", тако да велика већина, по мом мишљењу, не би био плеоназам.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
гага
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #9 у: 15.29 ч. 31.07.2009. » |
|
I jeste, a i ne mora da bude. Zavisi kakvom stilu u jeziku težiš.
Ako želiš pravi, izbrušen, nedvosmislen stil, onda ćeš izbegavati pleonazme i pleonastične sklopove poput ovoga.
Ako baš ističeš tautologiju, onda ćeš reći i "mala kućica" i "stara baba" i "velika većina". (Tj. želiš posebno da naglasiš značenje iskaza, pa ga ističeš udvostručavanjem rečenoga; ili dodaješ jednostavno informaciju samoj reči: "to je velika većina ljudi", dakle nije beznačajan broj ljudi, nego ga treba naročito uzeti u obzir; "bila je to jedna vrlo mala kućica", znači zaista, zaista mala kuća; "jedna jako stara baba živi u stanu iznad našega"; dakle baba koja ima stvarno dosta godina. )
Dakle, sve zavisi od toga kako hoćeš da ti iskaz zvuči, i šta hoćeš da kažeš. :)
Хвала на одговору. Постоји ли неко правило када је о овоме реч или све зависи само од стила? Када би моје изражавање зависило од стила, вероватно бих говорила увек у десетерцу :D Конкретно, занима ме да ли је по свим знаним и незнаним правилима -велика већина- плеоназам или не? Да ли је могуће да код оваквих исказа не постоји правило већ то зависи од стила? То ми је мало чудно. Чак и да желим да истакнем таутологију, -мала кућица- би и даље био плеоназам, зар не? Још једном хвала на одговору. :)
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Duja
Гост
|
 |
« Одговор #10 у: 15.31 ч. 31.07.2009. » |
|
Ne vidim što bi "velika većina" uopšte bilo pleonastično (osim što se kao pomodan izraz izlizalo od preterane upotrebe). "Velika većina" je kontrast "tesnoj većini" — kad neko na izborima pobedi sa 70% glasova, onda ih je dobio velikom većinom, a sa 51% tesnom. Edit: Eto, Zoran i ja smo istovremeno odgovorili sa bezmalo istim primerom 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #11 у: 15.44 ч. 31.07.2009. » |
|
Ne mora većina biti samo na glasovanju. "Većina" znači "veći deo", na primer "većina knjiga o tome nalaze se u gradskoj biblioteci" i slično, pa kada kažeš "velika većina", a većina je već "velika", onda to može biti pleonastično. Ali i ne mora, ako time želiš upravo naglasiti da nije bezazlen udeo, već zaista znatan deo celoga, tj. velika većina (recimo, 90% od svih knjiga o tome su u gradskoj biblioteci, a to je stvarno velika većina). Хвала на одговору. Постоји ли неко правило када је о овоме реч или све зависи само од стила? Upravo je samo u stilu stvar. Gramatički, čisto jezički, ovoj sintagmi ništa ne fali, ona je sasvim ispravna. Ali, stilski možda nekome neće odgovarati, osim ako baš želiš da naglasiš kolika je to većina. Tada je sasvim na mestu.  Да ли је могуће да код оваквих исказа не постоји правило већ то зависи од стила? То ми је мало чудно. Чак и да желим да истакнем таутологију, -мала кућица- би и даље био плеоназам, зар не? Nema pravila, pleonazam je samo ono što nam kao pleonazam zapara uho.  Dakle, sve je samo do stila. Čak i kada upotrebiš tautologiju, "mala kućica" opet jeste pleonastično tako pojedinačno uzeto i istrgnuto iz teksta, ali u širem kontekstu, zavisno od stila i onoga što zapravo želiš reći, uopšte ne mora da bude. Pleonazmi su samo loši onda kada zaista zasmetaju iskazu; kao na primer u Dučićevoj pesmi "Otadžbina", koju je pesnik upropastio pleonazmima, nejasnoćama, lošim stilom i lošom tehnikom, tako da ona nema ništa osim jake zvučnosti. (Ništa jasno pesma ne kazuje.) Када би моје изражавање зависило од стила, вероватно бих говорила увек у десетерцу  To je jako zanimljivo. 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 15.47 ч. 31.07.2009. од Ђорђе Божовић »
|
Сачувана
|
|
|
|
гага
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #12 у: 15.46 ч. 31.07.2009. » |
|
Ne vidim što bi "velika većina" uopšte bilo pleonastično (osim što se kao pomodan izraz izlizalo od preterane upotrebe). "Velika većina" je kontrast "tesnoj većini" — kad neko na izborima pobedi sa 70% glasova, onda ih je dobio velikom većinom, a sa 51% tesnom.
Edit: Eto, Zoran i ja smo istovremeno odgovorili sa bezmalo istim primerom :)
Хвала на одговорима. Да скренем са теме о плеоназму и да Вас питам, кад сте већ поменули ''плеонастично'', зар није логичније рећи ''плеоназмично''? Откуд сте добили ''плеонастично''? :D
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #13 у: 15.51 ч. 31.07.2009. » |
|
Nema na čemu.  Možda se može reći i "pleonazmično", ali meni "pleonastično" zvuči bolje. Jer, ako je pleonaZAM, onda je pleonaSTično, kao što je od entuzijaZMa entuzijaSTa, od socijaliZMa socijaliSTa i socijaliSTičko i slično. Tu smo alernaciju, ZM u osnovnoj imenici spram ST u izvedenicama, uzeli tako u kompletu iz stranih jezika.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
гага
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #14 у: 16.00 ч. 31.07.2009. » |
|
Nema pravila, pleonazam je samo ono što nam kao pleonazam zapara uho. Smiley Dakle, sve je samo do stila.
Čak i kada upotrebiš tautologiju, "mala kućica" opet jeste pleonastično tako pojedinačno uzeto i istrgnuto iz teksta, ali u širem kontekstu, zavisno od stila i onoga što zapravo želiš reći, uopšte ne mora da bude. Pleonazmi su samo loši onda kada zaista zasmetaju iskazu; kao na primer u Dučićevoj pesmi "Otadžbina", koju je pesnik upropastio pleonazmima, nejasnoćama, lošim stilom i lošom tehnikom, tako da ona nema ništa osim jake zvučnosti. (Ništa jasno pesma ne kazuje. ) Сада ми је јасније, хвала Вам. п. с. немојте Дучића да ми дирате :D
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|