Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« у: 16.19 ч. 28.06.2009. » |
|
Gregorijanski i Julijanski ili gregorijanski i julijanski? Nisam bas nacisto....
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #1 у: 16.40 ч. 28.06.2009. » |
|
Rekao bih malim slovom.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #2 у: 16.59 ч. 28.06.2009. » |
|
I ja bih rekla, ali nisam sigurna, s obzirom da je to ime kalendara.. S druge strane, ne vidim zasto bi islo velikim, ako se ne radi o imenu, vec kombinaciji imenice i prideva, i to na -ski...  Jesi siguran ili samo mislis?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #3 у: 17.04 ч. 28.06.2009. » |
|
Pa mislim, a i siguran sam.  Nije pravo vlastito ime kalendara, već njegov atributski, skoro pa opisni naziv, još je i na -ski. Ma malim slovom.  (A mrzi me da listam RMS.  )
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #4 у: 17.19 ч. 28.06.2009. » |
|
E, ja sam ipak na kraju pogledala. Malo slovo. Nema gregorijanski, ali ima julijanski. Malo slovo. Fala Djole... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #5 у: 17.25 ч. 28.06.2009. » |
|
E, zlatna si.  Nema na čemu, hvala tebi što si proverila.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #6 у: 17.26 ч. 28.06.2009. » |
|
E, zlatna si.  Nema na čemu, hvala tebi što si proverila. Ma mrzelo i mene da ustajem sa sofe, lakse mi bilo da pitam 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Срећко Петровић
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме: Срећко Петровић
Струка:
Поруке: 387
|
 |
« Одговор #7 у: 21.35 ч. 14.07.2009. » |
|
off - Znaci, kad sam otvorio temu i poceo da citam, samo sam u sebi rekao 'O ne, zar opet...?', medjutim, vidim da je sve u redu ovde, vas muce velika i mala slova, a ne kalendari 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #8 у: 21.53 ч. 14.07.2009. » |
|
Па Срећко, ово је форум о српскоме језику, не о календарима...  Да је сам календар у питању, тема би била у сваштари... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Срећко Петровић
одомаћен члан

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #9 у: 21.56 ч. 14.07.2009. » |
|
Па Срећко, ово је форум о српскоме језику, не о календарима... Hvala Bogu da je tako, Bru.  Inace me ne biste videli ovde, meni se crkvena rasprava o kalendarima smucila.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 21.58 ч. 14.07.2009. » |
|
А што? Па зар и о календарима има неспоразума?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Срећко Петровић
одомаћен члан

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #11 у: 21.59 ч. 14.07.2009. » |
|
Не питај. Не да има неспоразума, него због тога настају расколи, и настајаће нажалост и у будућности, по свему судећи.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #12 у: 22.02 ч. 14.07.2009. » |
|
Srpska pravoslavna crkva i dalje, i dan-danas, vreme računa po starome, julijanskom kalendaru, koji kasni trinaest dana za ovim našim, sekularnim.
Kako sam ja čuo, glavni razlog da se gregorijanski kalendar ne prihvati bio je taj što ga je doneo rimski papa Grgur, pa se na to, konzervativnim crkvenim očima, dakako, gledalo kao na unijaćenje, mada ne znam je li to tačno.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #13 у: 22.10 ч. 14.07.2009. » |
|
хахахаха.. Мени то личи на српско инаћење... Него... Мој тата стално каже да су управо Срби предложили да се пређе на грегоријански календар, а онда кад су сви прешли, они рекли, е ми сад нећемо...  Ја њему нешто ништа не верујем (пошто је ловац, уме да прича ловачке приче, али се вирус проширио и на било коју а не само на ловачке), ал ми било симпатично да вам то испричам... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
 |
« Одговор #14 у: 22.14 ч. 14.07.2009. » |
|
Да су прихватили Миланковићев календар убили би једним потезом две муве — добили би тачан календар плус нико их не би могао оптужити за унијаћење.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #15 у: 22.20 ч. 14.07.2009. » |
|
Ne, gregorijanski je donio papa Grgur (Gregor), zato se i zove gregorijanski.  On je tačniji od julijanskoga, i zato je izmena i bila predložena. A Srbi su imali upravo taj Milankovićev, za koji vele da je tačniji i od gregorijanskoga, ali ni on se nije šire zapatio.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Stoundar
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 973
|
 |
« Одговор #16 у: 22.24 ч. 14.07.2009. » |
|
А што? Па зар и о календарима има неспоразума?
Valjda se misli na to što u julijanskom kalendaru prosto svaka četvrta godina ima 366 dana, tako da je prosjek 365,25 dana, a trebalo bi da godina ima oko 365,2422 dana prema stvarnoj, astronomskoj dužini godine. Zbog toga su se počeci godišnjih doba počeli primjetno pomjerati, pa se u gregorijanskom kalendaru prvo korigovala razlika između očekivanih i stvarnih početaka godišnjih doba, a onda se prešlo na malo složenije pravilo, u kojem su i dalje godine koje se dijele sa četiri bez ostatka prestupne, ali više nisu one koje se bez ostatka dijele sa 100 — izuzetak od tih drugih jesu jedino godine koje se bez ostatka dijele i sa 400. Novi prosjek je, dakle, 365,2425 dana, ali se zato julijanski i gregorijanski kalendar polako razilaze.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Срећко Петровић
одомаћен члан

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #17 у: 22.34 ч. 14.07.2009. » |
|
Немојте људи к'о Бога вас молим!  И кад написах ишта овде! едит: Бру, твој тата је у праву, било је отприлике тако: Срби су били за нови календар, отишли су на конференцију и све лепо потписали, сликали се са свима и све је било суперица, и онда су дошли кући и рекли: "Чек' да сачекамо браћу Русе, па кад они примене нови календар, и ми ћемо!". Али не лези враже, код Руса је тад прогон над Црквом спроводио Лењин, и њима наравно ни на крај памети није падао никакав календар, јер су гледали како да сачувају живе главе. И тако, Грци, Румуни, Бугари, затим Патријаршије Цариграда, Антиохије и Александрије, и Финци, Чеси, Пољаци, Американци - сви данас у Цркви користе нови календар, а Срби и даље, ваљда, нешто чекају. Неодговорност и бахатост, а не инат! Иако је и ово друго српска особина, додуше мање него ово прво.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 22.40 ч. 14.07.2009. од Срећко Петровић »
|
Сачувана
|
|
|
|
|