Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ±
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
08.25 ч. 08.02.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: ±  (Прочитано 5521 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
планинарка
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 58

±
« у: 01.39 ч. 05.08.2009. »

Опет ја са питањем да ли се нешто пише с белином или без ње. Збуњује ме писање ± уз број.

У Великом речнику дат је само овај пример (а у вези с писањем мера иза сваког броја):

Правилно:                                           Погрешно:
25 ºC ± 5 ºC или (25 ± 5) ºC                          25 ± 5 ºC

Да ли ± треба писати одвојено од броја и у следећем случају:

...у распону од ± 50%

или може и без размака:

...у распону од ±50%

Да ли то има везе с белинама, тј. да ли се ± пише одвојено од броја само кад већ постоји белина, или га увек треба писати одвојено?

Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #1 у: 08.53 ч. 05.08.2009. »

Ja bih definitivno napisao bez beline, tj. ±50%, bar po analogiji sa unarnim operatorima + i -. Naprimer, pišemo "napolju je +12 ºC".
Сачувана
планинарка
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #2 у: 13.10 ч. 05.08.2009. »

Тако и ја мислим, али нисам сасвим сигурна пошто онда имамо један знак прилепљен испред броја а други прилепљен иза. 
У примеру +12 ºC постоји белина иза броја, нису сви знаци прилепљени уз њега. Ако то има неке везе. Huh
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #3 у: 13.22 ч. 05.08.2009. »

Тако и ја мислим, али нисам сасвим сигурна пошто онда имамо један знак прилепљен испред броја а други прилепљен иза. 
У примеру +12 ºC постоји белина иза броја, нису сви знаци прилепљени уз њега. Ако то има неке везе. Huh

O belini ispred znaka procenta smo nedavno pričali, ali je to bilo toliko nadugo i naširoko da sam zaboravio šta je bio zaključak Huh — čini mi se da sam ja gore pogrešio i da ipak ide belina.  Evo ovde:

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=3677.0

U svakom slučaju, odgovor na to pitanje ne bi trebalo da ima veze sa ±.
Сачувана
планинарка
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #4 у: 13.37 ч. 05.08.2009. »

Ту тему сам и имала на уму. Закључак је био да нема белине између броја и процента. Зато се и питам да ли онда између ± и 50% треба оставити белину јер би у супротном све било спојено: знак-број-знак.
У случају који си ти навео, Правопис каже да се оставља белина иза броја, па имамо знак-број-белина-знак(степена)-знак(Целзијус).

Мало сам искомпликовала Undecided
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #5 у: 15.16 ч. 05.08.2009. »

A ja se secam i neke rasprave oko stepeni, pa mi se sve cini da smo i tamo na kraju yakljucili da NEMA beline... Huh Trebalo bi da obnovim gradivo...
Сачувана
планинарка
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #6 у: 15.56 ч. 05.08.2009. »

Не, тамо има белине између броја и степена, запамтила сам јер нам је Бојан био покварио забаву кад смо хтели да их збијемо без размака: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=3672.0.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #7 у: 16.33 ч. 05.08.2009. »

Не, тамо има белине између броја и степена, запамтила сам јер нам је Бојан био покварио забаву кад смо хтели да их збијемо без размака: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=3672.0.

Lepo kaçem ja, treba da obnovim gradivo... Cheesy
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #8 у: 16.44 ч. 05.08.2009. »

Evo priznaću da sam digao ruke od praćenja šta je ispravno a šta ne u ovoj oblasti, te pišem po sopstvenom nahođenju... A ionako tekstove u kojima treba puno brojki i oznaka pišem uglavnom na engleskom.
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #9 у: 10.53 ч. 06.08.2009. »

Цитирано: Duja
[...] A ionako tekstove u kojima treba puno brojki i oznaka pišem uglavnom na engleskom.

А у енглеском све јасно? :) Скоро прокоментариса један физичар (матерњи говорник) да је „типографски боље“ да раздвајамо број и јединицу не обичним размаком (42 kg), већ танким размаком¹ (42 kg). Ја кад год кренем да гуглам за тако нечим, увек испадају савети типа „тај и тај стилски приручник налаже...“, као да нема ширег правила. Тако да сам мање-више одустао од тражења „правилног“ у енглеском (наравно, мислим на ситне ортографске детаље), већ се поводим за најближим гранским ауторитетом.

[1] U+2009, \, у латеху
« Задњи пут промењено: 11.01 ч. 06.08.2009. од Часлав Илић » Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #10 у: 15.20 ч. 06.08.2009. »

[...] A ionako tekstove u kojima treba puno brojki i oznaka pišem uglavnom na engleskom.

А у енглеском све јасно? Smiley

Ma nije, nego imam dobro opravdanje da nisam nejtiv spiker i da je to u mom jeziku drugačije Wink
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #11 у: 15.38 ч. 06.08.2009. »

Ma nije, nego imam dobro opravdanje da nisam nejtiv spiker i da je to u mom jeziku drugačije ;)

Морам рећи да ми прија потврда да нисам једини који се користи овим изговором :)
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!