Једна од честих грешака при превођењу са енглеског јавља се код израза Thanks, but no thanks. Наиме, често видим прелеп превод: „Хвала, али не хвала“, па чак и: „Хвала, али нехвала“! Вероватно је претешко не превести то буквално, већ са: „Хвала, али нека хвала.“
Држим да „Хвала, али нека, хвала“ није ништа боље од „Хвала, али не, хвала.“
Прво ваља примијетити да се познати израз
Thanks, but no thanks да чути у два контекста – у ироничном и у неироничном, и то једнако често. У неироничном се каткад нађе уз претходнo "oh" и/или се одређене ријечи развлачи у говору: „Оh, thaaaanks, but no, thaanks“, мада не мора. У ироничном контексту, кључно је понављање исте ријечи. Доскочица се састоји управо у навођењу саговорника (помоћу
thanks) и превари (помоћу хитре супротности
no thanks, koje је, успут буди речено, пригодно двосмислено, наравно због вишезначнице
no, којом можемо доћи како до љубазног одбијања „Не, хвала", тако и до погрде „никакво хвала", што је и разлог зашто Англоамери овдје најчешће не пишу зарез иза
no).
У његовој неироничној варијанти, цијелом изразу
Thanks, but no thanks најближе одговарају, ја мислим, ови српски изрази одбијања: „Нека, хвала“, „Хвала, (али) не(мојте/ могу/ бих)“ и – у формалном регистру – „Хвала, али захваљујем се.“
У ироничној варијанти, слажемо се да је неопходно очувати енглеску репетицију ради постизања ироније, али се не слажемо да у српски израз једино може да се уврсти љубазно „нека, хвала" и добије коначно „Хвала, али нека, хвала.” Не, ја тврдим да може да се уврсти и одрјешито, резолутно, или каткад чак дрско „
не, хвала” те да је некад баш оно једино прикладно:
• „Хвала, али не, хвала” као осоран одговор жене полупијаном мужу који јој наређује да му се придружи на некој забави пуној олоша, на коју је она њему раније покушала забранити да оде. Она не би употребила
нека, јер тај позив не види као ништа корисно, лијепо, похвално.
• „Хвала, али не, хвала” као одговор намћорастог станара досадним Јеховиним свједоцима који су му, осмијеха налијепљених од уха до уха, покуцали на врата у осам ујутру.