Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Ženski strelac
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
14.11 ч. 05.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 6 7 [8]
  Штампај  
Аутор Тема: Ženski strelac  (Прочитано 69981 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #105 у: 08.25 ч. 25.07.2009. »

Moram s vama da podelim jedan burleskan, duhoviti, ali u suštini kritički, kao bajagi sociolingvistički tekstić, iz jednog satiričnog lingvističkog časopisa, koji je povezan s ovom temom:

„O uljudnosti prema ženama u slovenskim jezicima“, Émil Schouwiniste-Pigge Smiley
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #106 у: 08.56 ч. 25.07.2009. »

Moram s vama da podelim jedan burleskan, duhoviti, ali u suštini kritički, kao bajagi sociolingvistički tekstić, iz jednog satiričnog lingvističkog časopisa, koji je povezan s ovom temom:

„O uljudnosti prema ženama u slovenskim jezicima“, Émil Schouwiniste-Pigge Smiley

Ekstra. Favorizovao sam link.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #107 у: 11.33 ч. 25.07.2009. »

Ђорђе, замисли да си велики шеф у некој фирми (можда јеси, али сумњам  Smiley) и да ти је наишао посао за који ти треба неко ко зна у компјутер, неко ко уме да ради на стругу и неко ко уме да сервисира фотокопир апарате. Пошто те послове могу да раде припадници оба пола и свих родова, како ћеш да напишеш оглас?
Можда овако (према Свенки Савић).

... расписује конкурс за попуну следећих радних места:

– Оператер/оператерка на рачунару.
– КВ металостругар/металостругарка.
– Сервисер/сервисерка фотокопир апарата.

Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #108 у: 11.49 ч. 25.07.2009. »

Ђорђе, замисли да си велики шеф у некој фирми (можда јеси, али сумњам  Smiley)

Naravno da jesam, rukovodim jednom veoma uspešnom firmom za istraživanje ruda i gubljenje vremena. Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #109 у: 15.48 ч. 27.07.2009. »

http://www.enovosti.info/sr/btg_novosti/9/9843/Nova/zenska/zanimanja/-/psihijatresa/i/trenerka
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #110 у: 16.05 ч. 27.07.2009. »

... psihijatresa me je dotukla...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #111 у: 16.14 ч. 27.07.2009. »

Ја бих волела да знам по ком правилу творбе женских облика дођоше до психијатресе...
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #112 у: 22.06 ч. 27.07.2009. »

Ја бих волела да знам по ком правилу творбе женских облика дођоше до психијатресе...

Па по истом оном по коме је направљена и педијатреса.  Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #113 у: 22.09 ч. 27.07.2009. »

Па по истом оном по коме је направљена и педијатреса.  Smiley
heheh.... Cheesy Doduse, jeste da imamo stjuardesu... Ali muski je stjuart, a ne stjuatar (kao pedijatar ili psihijatar...)...
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #114 у: 10.05 ч. 28.07.2009. »

Цитирано: Зоран Ђорђевић
Можда овако (према Свенки Савић).

... расписује конкурс за попуну следећих радних места:
– Оператер/оператерка на рачунару.
– КВ металостругар/металостругарка.
– Сервисер/сервисерка фотокопир апарата.

Овде у Немачкој, оглас би гласио:

...следећих радних места:
– оператер/ка на рачунару
– КВ металостругар/ка
– сервисер/ка фотокопир апарата

Кад сам већ код Немачке, не знам да ли сам помињао негде раније, тек су они негде од после рата до осамдесетих из језика хотимично протерали реч ‘госпођица’ (Fräulein) у, хм, уобичајеном значењу: свака пунолетна женска особа је ‘госпођа’ (Frau).

Ја то испрва нисам запазио. Првом приликом кад ми је упало у очи, у једном формалном писанију, успротивио сам се „Гле, погрешно су те ословили...“. Дотична срећом није била Немица, већ Румунка, те ми је фино разјаснила стање ствари. А срећом, зато што ми је ситуација било довољно необична да нисам истрпео да убрзо потом приупитам о томе и једну домороткињу, чији је одговор почео једним хладним „Тебе не ословљавају са ‘господичић’, зар не?“ (У ствари, то како ми је одрезала било ми је толико симпатично, да сам из тих стопа обрисао ‘госпођицу’ из свог скромног фонда немачких речи.)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #115 у: 10.08 ч. 28.07.2009. »

Цитат
Ја то испрва нисам запазио. Првом приликом кад ми је упало у очи, у једном формалном писанију, успротивио сам се „Гле, погрешно су те ословили...“. Дотична срећом није била Немица, већ Румунка, те ми је фино разјаснила стање ствари. А срећом, зато што ми је ситуација било довољно необична да нисам истрпео да убрзо потом приупитам о томе и једну домороткињу, чији је одговор почео једним хладним „Тебе не ословљавају са ‘господичић’, зар не?“ (У ствари, то како ми је одрезала било ми је толико симпатично, да сам из тих стопа обрисао ‘госпођицу’ из свог скромног фонда немачких речи.)

Isto je i meni rekla jedna Spanjolka. Mada, ovi i dalje obilato koriste senjorita...
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 6 7 [8]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!