Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« у: 12.25 ч. 29.07.2009. » |
|
Oduševljava me ovaj fenomen — kako mi počnemo temu o nečemu, tako o tome izađu i članci po dnevnoj štampi. U današnjoj Politici izašao je jedan jako dobar i zanimljiv člančić:
Шта ће нам остати од језика (Марко Луковић)
Каем ти, матори, скино се јуче са шљаке и запалио гајби да одкунтам лома, тек извалим на станици да ми рикнуле слушке :’( а смара ме, брате, кад останем без зике у џи-ес-пи-ју, пукне ме нека депра и лош вајб кад се возим без мјузе :( Штани, реко, преживећу, сео у троли, сморио се ко пушка, кад банули неки клинци, капирам кибнули из школе... Два ртаћа у максицама и неке цице, заболи ту до мене. Посе контам, из каке, брате, школе кад ни једно не носи ни торбу ни свеску...
Глеам их, торима, слушам, не могу брате да скапирам о чему је чапри... То су акције, то су неке муње, контам да сам матор, брате, ништа не разумем шта спикају, вугла почела да ме либо :?
Кае ова ликуша једна није требало да пале са часа, нешто из фазона разредна ће да их нагази — изгледа се неки батица избахатио па шибао хемичарку, избила фркица у школи, нисам све сконтао... Нешто у фазону да је и она забола њега, цимали се око дневника. Тек, малој није добар трип што су фурнули. Ал ајде, каже, хендловаће ситуацију... То је, братори, што сам на једно уво похватао, каем ти, пола тог сленга не разумем, као да су из неког кићблоа са Новог Бегеа.
Цимала ме после Мајчи на моб, сморила се, спрема дипломски на књижевности, треба у септембру да крене на праксу за профанку у некој гимназији. Шибнула ми СМС, каже: Бани д0 м3не гајби, мат0ри, и пазари неко ћ3пи, даћу ти кинту кад д0ђеш. М0рам мал0 да искулирам и п0пиј3м н3шт0, ц30 дан гиљам стар0сл0в3нски. Тако да сам лапо вечри проблејао код ње, и могу ти рећи да јој стварно лош спид — замисли да цело лето висиш у соби затрпан књигама и речницима. :(((
У неко доба јавио се Кум, изакцијао журку на води па као да улетимо и исталимо се за кеш... Спуцао се на неке коктеле, ту је с цицом и њеним ортакињама па се ваљда џекирао мало преко црте. А зна да ми иде на ганглије кад глуми лудило и брзило пред екипом, а после ми кука као нема репа за море и нове тике. Ништа, изакцијали се до сплава некако, ал је била забод журка па нисмо дуго заблејали... Тезгарио неки бенд, брате, много су им бедак звуци. Кум остао, посе ми причао да су упали мурјаци — као прегласна зика :(
Нисам стигао, btw, да ти пишем раније, а не знам ни да ли чекираш Фејсбук. Мене је инбокс зезао једно време кад се улогујем, тако да, ако ти нисам одговорио, знај да те не кулирам намерно. Шибнућу ти риплај кад ми форвардују заостале мејлове.
Право да ти каем, најлакше ми овако преко фејса. Ђасви ми се фора што су га апдејтовали на српски, па могу да куцкам на ћирилици ко човек :) Кад се сетим оних клинаца из троле, брате, опако се истрипујем шта ће нам остати од језика... Срећом, код нас на послу шљакају опасни лектори, па сам набријао да водим рачуна о изражавању...
Поз. матори, и пошаљи цури ружу @->- Луки <3
|