Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Шта ће нам остати од језика?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.55 ч. 02.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Шта ће нам остати од језика?  (Прочитано 20735 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 14.48 ч. 30.07.2009. »

Ovo skarabudziti prvo, jeste zapravo neologizam - kao onaj vo koji je doktoriro Ljube Moljca (drvo) ili zapanjiti se tj. sesti na panj - davanje novih značenja već postojećim rečima.  Meni je to super Grin

A u ovom drugom, ima još jedna nova reč: pušiv - koji može da se puši. Sve mi se čini da tu reč ne beleži ni jedan od klasičnih rečnika srpskoga jezika... Mene zapravo, žargon oduševljava. Žargon svakog jezika je čitav jedan novi svet tog jezika, koji čak ni svi njegovi izvorni govornici ne poznaju... I baš u tome mu je čar...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #16 у: 15.02 ч. 30.07.2009. »

a budžiti (se) je dobilo žargonsko značenje za seksualni odnos

Tačnije, budžiti i nabudžiti za seksualni odnos, a budžiti se više onako hvaliti se, pokazivati se; nabudžiti se — srediti se opasno kao kakav budža (o muškarcu).

A u ovom drugom, ima još jedna nova reč: pušiv - koji može da se puši. Sve mi se čini da tu reč ne beleži ni jedan od klasičnih rečnika srpskoga jezika... Mene zapravo, žargon oduševljava. Žargon svakog jezika je čitav jedan novi svet tog jezika, koji čak ni svi njegovi izvorni govornici ne poznaju... I baš u tome mu je čar...

Tako je. Smiley Živ jezik u upotrebi, različit i slojevit u različitim mestima i u različitim slojevima društva, fantastična je stvarčica. Svaki od njegovih dijalekata, sociolekata i idiolekata otkriva u sebi neki novi svet za sebe, svet jednoga kraja, svet jedne grupe ljudi, odnosno čitav svet jednoga čoveka, njegovu psihologiju i mišljenje, spoznaju i istoriju, viđenja, nade i strahove.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #17 у: 15.03 ч. 30.07.2009. »

Буџити значи и ово. На основни облик, конфигурацију, додати још нешто што ће повећати брзину, снагу, капацитет. Углавном се данас користи за ауте, мотоцикле и, најчешће, за компјутере.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #18 у: 15.04 ч. 30.07.2009. »

Vidiš, to nisam znao. Smiley Odlično; tako star, a i dalje tako aktualan žargonizam.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #19 у: 15.08 ч. 30.07.2009. »

Vidiš, to nisam znao. Smiley Odlično; tako star, a i dalje tako aktualan žargonizam.

Немогуће да никад ниси чуо да је неко набуџио компјутер на ... мегарама  или "фићу" па сад иде к'о авион.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 15.08 ч. 30.07.2009. »

Pa kako nisi znao, Djole? Pa odavno se za zna za nabudzene motore ili kola kojima se dodaju kojekakve stvarcice kako bi bili brzi ili lepsi, a sve u cilju podizanja muskog ega Wink
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #21 у: 15.20 ч. 30.07.2009. »

Kod mene u programerskoj firmi postoji interna šala: pre smo budžili odnosno dobudživali softver da radi ono za šta nije originalno zamišljen. Kako upotreba dotičnih termina nije bila preporučljiva pred kupcima, šef je smislio eufemizam pojačati. Tako da ga od tada samo pojačavamo...  Wink
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #22 у: 17.39 ч. 30.07.2009. »

Ah, da, da, da, čuo sam da je neko nabudžio fiću i da su motori nabudženi, ali za softver još nisam. Zamelo me što je Zoran napisao samo budžiti, bez prefiksa, za to nisam znao. Smiley

Čuo sam i za ručne satove da su nabudženi. To su oni što glomazniji i upadljiviji, takođe u cilju podizanja muškog ega. Imamo čitavu žargonsku familiju izraza, veoma bogatu, ali poražavajuće je to što su svi tako sirovo muški. Mačo žargon. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 18.26 ч. 30.07.2009. »

Nije softver, nego hardver. Hardver se moze nabudziti secam se da su tako raznoraznim smicalicama od 386 pravili pentijuma... Cheesy
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #24 у: 19.53 ч. 30.07.2009. »

Ма буџи се и мекотворина и тврдотворина, шта год се стигне.  Grin

И то најчешће по оној: ’’Држ’ га да га ......’’  Cheesy
« Задњи пут промењено: 19.55 ч. 30.07.2009. од Дарко Новаковић » Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #25 у: 20.48 ч. 30.07.2009. »

Стварно? А како се буџи мекотворина? Huh
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #26 у: 21.41 ч. 30.07.2009. »

Оооо, немој ме вући за језик. Има мноштво примера како се софтвер добуџава не би ли се удовољило захтевима инвеститора, па се добија монструм који је тежак за одржавање. Мада, с друге стране, удовољавање жељицама корисника може да отвори нове видике и побољша производњу софтвера у будућности. Скоро све има своје како добре тако и лоше стране.  Smiley
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #27 у: 21.54 ч. 30.07.2009. »

Valjda nekim novim programima, dodaTcima i ubrzalima sistema i memorije. Grin

Ja sam tako imao jednu memorijsku karticu, ne sećam se kolike zapremine, a onda sam morao kupiti još jednu, kako bih imao više memorije. Znači, tada sam bio nabudžio mekotvorinu, a kada sam svojem računaru pridodao štampač i skener, bio sam nabudžio svoju tvrdotvorinu. Cheesy
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #28 у: 22.10 ч. 30.07.2009. »

Valjda nekim novim programima, dodaTcima i ubrzalima sistema i memorije. Grin

Ja sam tako imao jednu memorijsku karticu, ne sećam se kolike zapremine, a onda sam morao kupiti još jednu, kako bih imao više memorije. Znači, tada sam bio nabudžio mekotvorinu, a kada sam svojem računaru pridodao štampač i skener, bio sam nabudžio svoju tvrdotvorinu. Cheesy

Неће бити. Меморијска картица је тврдотворина, а штампач и скенер се не рачунају у буџотине. То су нормални додаци (периферије, како кажу компјутераши) као звучници. 
Нека Дуја потврди да ли сам у праву.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #29 у: 22.34 ч. 30.07.2009. »

Ah, da, jeste tvrdotvorina, jer je opipljivo. Smiley Ma otkud ja znam, budženje softvera je, onda, kada nabaviš neki mnogo dobar programčić valjda?

Okej, skener i štampač jesu normalni dodaci, ali za mene je to ipak bilo budženje. Cheesy Kada sam ih kupio, osećao sam se kao u nekoj ultramodernoj fotokopirnici, molim lepo. Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!