Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  HR:Krugovalni
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.21 ч. 14.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: HR:Krugovalni  (Прочитано 5892 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« у: 03.06 ч. 02.08.2009. »

Videh na HR vikipediji, Krugovalna nagrada, i na nagradi (sto je na srpskoj viki, spomenica), crtez radija. Nesto ne mogu da dokucim, kakva bi to nagrada bila? I sta bi uopste znacilo krugovalni? Mislim, znam sta je krug, i sta je val, ali krugoval???
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #1 у: 10.16 ч. 02.08.2009. »

Radio. To je kalk od nem. Rundfunk, "krugo-val".

Biće da su ti što dodeljuju te nagrade dobri komadi Hrvatina (videti takođe pod "srbski"). Niko normalan ne koristi taj izraz.
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #2 у: 10.26 ч. 02.08.2009. »

‘Емитерски’? Радио талас (вал) који се шири у круг, на све стране. Уклапа се у контекст.

Такође ми мало личи на калк немачког der Rundfunk (радио-емитовање), само што нисам сигуран откуд у немачком funk-/-funk за све у вези са ‘радио-’ (комуникацијом, апаратим, емитовањем...). Не значи ‘талас’, а из речника ми делује најближе der Funke, ‘варница’, што и има извесног смисла — тада би прави калк био рецимо ‘кругосев’ :)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 10.35 ч. 02.08.2009. »

Radio. To je kalk od nem. Rundfunk, "krugo-val".

Biće da su ti što dodeljuju te nagrade dobri komadi Hrvatina (videti takođe pod "srbski"). Niko normalan ne koristi taj izraz.

Mozda je samo zezanje, a mozda je i stvarno. Nije neobicno da ti na hr viki skrenu ti paznju da pricas hrvatskim u raspravama (dakle NE u clancima), jer te "suradnici ne razumiju" ako pricas srpski...
http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2800.0

Dakle taj je dobio radio spomenicu.... Fala. Smiley
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #4 у: 10.37 ч. 02.08.2009. »

U pravu si, jeste varnica. Davno bilo kad sam čitao o tome...  

"Krugoval" je meni simpatično skovano, tj. dobro pogađa suštinu. Međutim, dobrano je politički obojeno. U crno. Sad
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 10.58 ч. 02.08.2009. »

U pravu si, jeste varnica. Davno bilo kad sam čitao o tome...  

"Krugoval" je meni simpatično skovano, tj. dobro pogađa suštinu. Međutim, dobrano je politički obojeno. U crno. Sad

Meni, rec kao rec, bas je simpaticno, uopste kao sto mi je ceo hrvatski govor simpatican (obozavala sam svojedobno, Eustahija Trubica i naravno, Alana Forda al samo onog na hrvatskom). Steta sto je skovano ne jezika radi, nego politike radi...
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #6 у: 12.35 ч. 02.08.2009. »

Mnoge slične reči skovane su zapravo ranije, u 19. i početkom 20-tog veka. Međutim, ustaški režim ih je promovisao ognjem i mačem, a komunisti posle rata izvršili "odmazdu" nad njima. Delimični kambek su doživele devedesetih...
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #7 у: 13.01 ч. 02.08.2009. »

Bruni, ne zaboravi na Hrvatski jezični portal, koji kaže:

krȕgovāl

krȕgovāl m

ideol. neol. 1941. radio

✧ v. krug + v. val

Dakle, ovu riječ očigledno ne treba shvatati ozbiljno. Smiley
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #8 у: 16.14 ч. 02.08.2009. »

Možda da, možda ne. To otvara večitu dilemu demokratije: treba li razne tompsone, obraze, i njima slične suzbijati ili ignorisati? Mislim da je ovo drugo dugoročno delotvornije, ali i teže sprovodivo. A slična dilema postoji i na ovom forumu (ko razume, shvatiće).

Odo' ja u politiku, ali takva je tema.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #9 у: 16.28 ч. 02.08.2009. »

нисам сигуран откуд у немачком funk-/-funk за све у вези са ‘радио-’ (комуникацијом, апаратим, емитовањем...). Не значи ‘талас’, а из речника ми делује најближе der Funke, ‘варница’,

Javlja mi se da su prvi radio-predajnici zaista imali varničare u električnom kolu. Ipak proveri.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #10 у: 19.00 ч. 02.08.2009. »

Možda da, možda ne. To otvara večitu dilemu demokratije: treba li razne tompsone, obraze, i njima slične suzbijati ili ignorisati? Mislim da je ovo drugo dugoročno delotvornije, ali i teže sprovodivo. A slična dilema postoji i na ovom forumu (ko razume, shvatiće).

Odo' ja u politiku, ali takva je tema.

Izlaziš iz okvira teme. Smiley Samo sam htio da razjasnim status riječi krugoval u odnosu na hrvatski standardni jezik, tj. da je ne treba shvatati ozbiljnom zamjenom za radio, a kako će se na nju reagovati, stvar je hrvatske Wikipedije.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!