Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ENGL: BULLING & HARRASING & MOBBING
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
09.13 ч. 07.02.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [Све]
  Штампај  
Аутор Тема: ENGL: BULLING & HARRASING & MOBBING  (Прочитано 18715 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« у: 22.05 ч. 22.10.2006. »

Odnedavno se u novinama pojavljuju i izrazi kao što je buling i harasing (harasment), za maltretiranje u školi i na poslu.  Roll Eyes

Napomena moderatora: Ova tema je izdvojena iz Zameni stranu reč srpkom rečju
« Задњи пут промењено: 21.19 ч. 11.01.2007. од Maduixa » Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #1 у: 23.16 ч. 22.10.2006. »

То је чисто помодарство. Шта фали изразу ''малтретирање''?
« Задњи пут промењено: 20.28 ч. 24.11.2006. од natasha2000 » Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.014

« Одговор #2 у: 02.47 ч. 25.11.2006. »

Ja mislim da mu ništa ne fali. Medjutim, ipak kao da mu nešto nedostaje. Kad kažeš bulling, prva asocijacija je vezana za decu u školi. Harresing odmah ti daje asocijaciju na seksualno maltretiranje. Medjutim, maltretiranje kad kažeš, asocijacija je mnogo neodredjenija, može da bude bilo šta, od nasilja u porodici, preko nasilja na ulici, do maltretiranja životinja. Kao da mu nedostaje još nešto kako bi bolje i tačnije odredilo  pojam.

Možda nema druge nego da se upotrebi sintagma sastavljena od više reči:
Maltretiranje u školi, maloletničko maltretiranje
Maltretiranje na poslu.
Mada, čini mi se da smo zaboravili na reč mobing... Što je opet maltretiranje, ali u nekom sasvim drugom smislu.
Сачувана

Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #3 у: 11.08 ч. 25.11.2006. »

Волео бих да видим неколико реченица са bulling, признајем да ту реч нисам често виђао. У стручним текстовима из моје технике је нема. А оно што пише у речнику не може да се искористи.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 11.23 ч. 25.11.2006. »

Bully je učenik koji maltretira ili svoje drugove, ili same profesore. Ne znam kakva je situacija u Srbiji, ali nažalost, ovde u Španiji je sve češća pojava da deca počev od 12,13 godina maltretiraju mladju decu, guraju, biju štipaju, bacaju na pod, vredjaju itd. Adolescenti verbalno i fizički napadaju profesore, a kako profesori više nemaju ama baš nikava prava da im se suprotstave (čak ne smeju ni sa časa da ih izbace), mnogi od njih na kraju završe sa teškom depresijom.
E, pa takvo ponašanje adolescenata se naziva bullying, a adolescent koji maltretira ostale se zove bully. Ono što je tužno je da su bulliji sve mladji i mladji.

Harrassing i harrasment - verovatno ste čuli sintagmu sexual harresment. To je isto ono od malopre, samo na poslu. Obično ga trpe žene od strane svojih šefova i kolega. Medjutim, čini mi se da postoji novi izraz za maltretiranje na poslu - mobing. To je kada šef počne da ti daje zadatke koji ne spadaju u opis tvog posla, i počne da te zaj*** onako na finjaka, a cilj može biti višestruki: ili to radi zato što je iskompleksiran i oseća se velikim samo ako nekog maltretira, ili nešto hoće od tebe. ako e žena u pitanju, već se zna šta hoće. Ako je muškarac u pitanju, može da bude da hoće da ga natera da ovaj sam da otkaz jer onda ne treba da mu plaća odštetu, koju mora da plati u slučaju da firma otpusti radnika. Razloga može da ima milion. Bitno je to da je neko maltretiran bez razloga.

Medjutim, mislim da sve ovo što sam opisala spada pod mobing, a harresment bi bilo maltretiranje u nekom malo opštijem smislu, to jest neko može da te "haresira" (kako reče neko ovde) i da bude tvoj komšija ili tvoj šef, ili tvoj bivši dečko ili, zašto da ne, žena.
Сачувана

Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 11.35 ч. 25.11.2006. »

Možda Viki pomogne....

Bullying
Harrasment
Sexual harrasment
Mobing

Zaboravila sam nešto da kažem. Bullying može da se primeni i na odrasle, ali najčešće se čuje u ovom kontekstu koji sam ja opisala...

Mobbing, prema ovom članku na engleskom, odnosi se samo na ponašanje životinja. Medjutim, ako kliknete na španski, dobije se "hostigamento laboral" što je tačno ono što sam opisala. Možda su Španci pozajmili englesku reč a da se ona u engleskom ne koristi u tom značenju, mada mi je to veoma sumnjivo...
Pretražiću jos malo Internet, da vidim da li mogu da nadje još nešto...
« Задњи пут промењено: 12.04 ч. 25.11.2006. од natasha2000 » Сачувана

Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 11.57 ч. 25.11.2006. »

Mobbing

Ovde je lepo opisano šta je to mobbing. Stranica je nemačka, ali ne verujem baš da su dva naroda uzela istu reč iz engleskog sa istim značenjem a da je sami Engleyi ne koriste u tom istom značenju...

Veoma interesantan tekst. Ističe razliku izmedju bullying i mobbing. Fizičko nasilje. Dok bullying implicira i fizičko nasilje, mobbing se bazira na psihološkom maltretiranju žrtve.

I najzad, američka web stranica o mobingu.

School bullying
« Задњи пут промењено: 12.10 ч. 25.11.2006. од natasha2000 » Сачувана

Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #7 у: 13.10 ч. 25.11.2006. »

1)  Мислим да код нас нема боље речи од zaj***, или под******. За сада немам идеју који би израз требало употребити за неки извештај, жалбу... Можда ''кињити''?

2)  Није ваљда и у шпанским школама исто као код нас? 
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 13.17 ч. 25.11.2006. »

1)  Мислим да код нас нема боље речи од zaj***, или под******. За сада немам идеју који би израз требало употребити за неки извештај, жалбу... Можда ''кињити''?

2)  Није ваљда и у шпанским школама исто као код нас? 

1) Obe reñi mogu da se odnose i na prijateljsko zadirkivanje. Osim toga, obe reñi su vulgarizmi. Kinjiti, lepa rec, ali nekako je ne vidim kao imenicu - kinjenje?Huh Huh

2) Nije valjda da i u zemlji Srbiji deca postaju zlostavljachi?  Kuda ovaj svet ide....
To je opsta pojava ne samo ovde, vec u celom svetu. A povrh svega, u modi je maltretirati nekoga dok drugi snimaju mobilnim telefonom... Pre nepunih godinu dana, momci od 18-19 godina su maltretirali, polili benzinom i zapalili jednu beskucnicu i sve to lepo snimili telefonom, pa onda slali taj filmcic drugim tinejdzer psihopatama da se slade... Sad su u zatvoru. Da ne poverujes!
Сачувана

alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 14.55 ч. 25.11.2006. »

Bully je ono što mi nazivamo siledžija, ali za imenicu bi bilo malo poteškoća...

Mobbing sigurno postoji i koristi se u engleskom, viđala sam već, a sexual harrasment ja vezujem baš za seksualno maltretiranje na poslu. To nije isto kao mobbing, koji ne mora imati nikakve veze s polom žrtve, prosto iživljavanje nad slabijim i podređenim.

E sad još samo kad bismo za sve ove izraze našli prikladne prevode...
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 19.22 ч. 25.11.2006. »

Eto alcesta objasni u tri recenice ono za sta je meni trebalo pet poruka... Wink
Сачувана

Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #11 у: 21.15 ч. 25.11.2006. »

Од жаргонских израза за mobbing, оних који не морају да се пишу звездицама, можда би могло — ''померати памет''. Бар сам ја тако схватио објашњење са линка. То шефови и овде често раде.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 21.21 ч. 25.11.2006. »

A da li je i kaznjivo, kao u drugim zemljama?

Mislim da u  novinama ne bi moglo da se napise da je XY bio izlozen pomeranju pameti od strane svog pretpostavljenog ZW.

Mobbing -psiholosko maltretiranje na radnom mestu
Harresing - zlostavljanje
Sexual harresing - seksualno zlostavljanje

Bullying - zlostavljanje u skoli.... (ovo mi se nista ne svidja)

Sta kazete?
Сачувана

Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #13 у: 22.03 ч. 25.11.2006. »

Не може, нарочито ако је реченица (без потребе) писана у пасиву. Израз је изразито жаргонски па би морао да стоји под наводницима.

... јер му је, како је ЗВ истакао у истрази, његов шеф, тешко повређени МЖ, целог века ''померао памет'' и ... Huh

Цитат
A da li je i kaznjivo, kao u drugim zemljama?

Код нас углавном није. Овде, иначе, и све може, и све не може. Чудна је ово земља. Останите у Барселони.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 22.14 ч. 25.11.2006. »

Znači, šef može da te maltretira, a ti ili ćutiš i trpiš ili pokupiš stvari i odeš? Mislila sam da se za ovih šest godina nešto promenilo Embarrassed...

Pa nije ni čudo št nemamo reč za to, kada u suštini, i ne postoji u očima zakona...
Сачувана

Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #15 у: 22.56 ч. 25.11.2006. »

Цитат
Znači, šef može da te maltretira, a ti ili ćutiš i trpiš ili pokupiš stvari i odeš?
Или потегнеш безбол палицу, као малопре ЗВ на МЖ-а.

Него, немојмо више о томе овде. Далеко ће нас одвести. Мислим да то нико од нас не жели.

Чини ми се да је ''малтретирање'' ипак најприкладнији израз. Може да стоји и у пасиву, а довољно је врло мало тога да се прецизира на шта се конкретно мисли - психичко, физичко, сексуално...
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #16 у: 23.17 ч. 25.11.2006. »

Ili zlostavljanje, kraće je. Cool
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #17 у: 09.25 ч. 26.11.2006. »

A da li mislite da zlostavljanje i maltretiranje su sinonimi, ili ipak ima nijansi u znacenjima?
Сачувана

kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #18 у: 09.40 ч. 26.11.2006. »

do sada sam ja zlostavljanje uvek koristila kao teži, jači oblik maltretiranja. Ne znam postoji li neko pravilo, no prizvuk je kod zlostavljanja "grešniji".
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #19 у: 09.43 ч. 26.11.2006. »

do sada sam ja zlostavljanje uvek koristila kao teži, jači oblik maltretiranja. Ne znam postoji li neko pravilo, no prizvuk je kod zlostavljanja "grešniji".

A da li, za tebe (i ostale) te dve reci imaju razlku u zavisnosti da li se radi o fiickom ili samo psihickom maltretiranju, ili oba? Pitam, jer po dfiniciji, bullying je vise vezan za fizicko maltretiranje, dok ne mobbing uglavnom psiholoshko, a harrasment je nesto izmedju ta dva.
Сачувана

Ана Ливија Плурабел
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 76

« Одговор #20 у: 13.47 ч. 27.11.2006. »

Мени за сада једино пада на памет описно превођење тих термина - значи физичко злостављање, сексуално злостављање... Можда злостављање има за нијансу јачи призвук. Рецимо, могу да кажем "Извини што те малтретирам" ако сам замолила колегу да ме одвезе до куће или ми купи доручак, али не и "Извини што те злостављам". Не кажем да сам у праву, овако их ја користим. Иначе, мислим да обе речи могу да се користе и за психичко и физичко и вербално малтретирање/злостављање Smiley
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #21 у: 15.42 ч. 27.11.2006. »

Цитат
"Извини што те малтретирам" ако сам замолила колегу да ме одвезе до куће или ми купи доручак, али не и "Извини што те злостављам".

Ово је прави пример за разлику у коришћењу та два појма.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #22 у: 21.59 ч. 27.11.2006. »

Potpuno se slažem. I za mene je maltretiranje širi pojam, u primeru koji je Ana navela sinoniman je sa "gnjaviti", a kad je sinoniman sa "zlostavljati" ima mnogo težu konotaciju, bez obzira da li je psihičko ili fizičko zlostavljanje u pitanju.
Сачувана
Maja
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 90

« Одговор #23 у: 23.49 ч. 30.11.2006. »

Benson kaže:

siledžija (m.) - bully, ruffian, rowdy siledžojsko a. ~ ispad assault, act of violence; vandalism
siledžijstvo - rowdyism, disorderly conduct, violence; vandalism

zlostaviti R (pf.) zlostavljati R (imp.) - to mistreat, molest
____

bully I n - siledžija, nasilnik
bully II v tr - zlostavljati, kinjiti; to ~ a child kinjiti dete

harass
v tr - uznemiriti; šikanirati; (mil.) ~ing fire uznemiravajuća vatra
harassment n - uznemiravanje
Сачувана

Cogito ergo sum
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #24 у: 09.26 ч. 01.12.2006. »

Hvala, Majo:)

Mislim da nikom nije pala na pamet ova tako ekspresivna reč - šikanirati. Mislim da je to prava reč za mobbing.

Mislim da su mnogi iskusili baš to - šikaniranje od strane svojih pretpostavljenih. Mnogo je preciznija reč nego maltretirati ili zlostavljati. Te dve reči su rezarvisane za bullying & harrasing.

Čak mislim da bi sexual harrasment moglo prilično tačno da se prevede sintagmom seksualno uznemiravanje ili unemiravanje po seksualnoj osnovi...

kinjiti mi se čini skoro sinonimom za šikaniranje, možda je šikaniranje malo jače....

Šta mislite?
Сачувана

Maja
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 90

« Одговор #25 у: 22.27 ч. 02.12.2006. »

Hvala, Majo:)

Nema na čemu.  Smiley
"Copy -> Paste" je čudo!  Grin
Сачувана

Cogito ergo sum
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #26 у: 23.20 ч. 04.12.2006. »

''Шиканирање'' је право решење за mobbing.
 А можда ће вас интересовати шта је у техници ''шикана''. Лепо сам и нацртао, али нисам успео да све то ''пастирам'', па ћу описно.

Шикана је препрека која се поставља да би се успорио ток нечега. Рецимо, воде у неком каналу. Канал се попречно прегради од једног зида до отприлике три четвртине ширине, па се иза те преграде постави следећа, али од другог зида према првом, тако да вода мора да прави два скретања. Тај појам сте могли да чујете у преносима трка формуле 1. На неком погибељном правцу, где би болиди развили врло велику брзину, постави се шикана, практично једна ''Ѕ'' кривина, која приморава возаче да успоре.

Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [Све]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!