Ne, palo mi je na pamet da si namjerno tako napisao, i zbog toga
al’ i zbog konteksta uopšte, — i nisam te ispravljao, samo sam to pomenuo nadovezavši se na tvoje predviđanje o budućnosti naše norme. Ali jeste mi zapalo za oko, i stalno mi zapara za uho kada čujem takav futur; prosto je mome jezičkom osjećaju vrlo stran te bode oči i uši.
Naravno da ne treba uvek insistirati na tzv. "pravilnosti" jezika. Zna se kada se koristi standardni jezik, a kada opušten, neformalni stil. Nećemo kô blese ići ulicom i vući ljude za rukave ispravljajući ih što kažu ovako, a ne kažu onako, ili svoje prijatelje ispravljati kad sedimo u kafani i bez veze ćaskamo o nekoj levoj temi. Standardni jezik se koristi samo onda kada je to potrebno — u knjigama, u javnim nastupima, u udžbenicima, u formalnim prilikama, kada hoćemo da ostavimo utisak (i tada, naravno, zašto da ne
), u školi, u narodnoj skupštini (da, u teoriji, ali daleko su naši narodni poslanici od toga) i sl. E, tada treba lektorisati i korigovati sve greščice i propuste što se mogu slučajno potkrasti, recimo, autoru udžbenika, đaku u pismenom sastavu, voditelju na televiziji itd. A sve druge prilike kada upotrebljavamo jezik — ù kući, s društvom, na pijaci, u kafani, nà ulici i sl. — uopšte ne moraju biti u skladu s normama i pravopisima i "pravilima, pravilima", kako Mićo skoro nazva jednu temu...
Štaviše, kada bi bilo tako, onda bismo se ozbiljno trebali zabrinuti. Nešto slično se dogodilo s ruskim jezikom pod uticajem socijalizma, slično onome što je Orwell pisao...
Elem, naravno da ne treba svima drobiti o tome, i daleko bilo kada bismo u svakoj prilici govorili standardnim jezikom, svi isto i sve pod konac. Nego, drugo sam još nešto hteo reći — "gramatičnost" i "negramatičnost" jeste lingvistički termin koji se ne odnosi na standardni jezik i na pravilno/nepravilno u njemu, već se odnosi na mogućnost ili nemogućnost formulisanja nečega u gramatici jednog jezika, bez obzira na to je li to pravilno ili nepravilno, smisleno ili besmisleno, logično ili nelogično. Tako je, na primer, gramàtična rečenica "Ćuteći priča olovka sećanja zaboravljena", iako je sasvim besmislena i nelogična, ali je gramatički u njoj sve u redu, ili je sasvim gramatičan i izraz "u vezi toga", iako je nepravilan prema normativistima, ali se gramatički i tako može reći.
Dakle, sve što ljudi govore obično
jeste gramatično, bez obzira na to da li je prihvaćeno normom ili nije, tj. da li je "pravilno" ili "nepravilno". Pa da je izražavanje ljudi na forumima s drugom tematikom bilo "negramatično", kako kažeš, onda ih ne bi uopšte mogao razumeti, a kamoli da im drobiš o pismenosti.