Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Lep stil pisanja
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
11.24 ч. 26.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Lep stil pisanja  (Прочитано 41432 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #30 у: 12.58 ч. 15.09.2009. »

U svakom slučaju, nije nam lako da brušimo stil ove rečenice, jer je izmišljena, pa nemamo ni kontekst niti znamo šta bismo tačno njome rekli, pa da možemo probavati na razne načine da je formulišemo, ali možemo na njojzi istaći nekolike opšte smernice:

— kada imamo tri uzastopna datuma, nije loše izbeći ponavljanje meseca svaki put;
— kada ostavimo samo redne brojeve dana, valja izbeći dvosmislenost, tako da se zna da su to datumi, a ne neki drugi redni brojevi;
— kada želimo naglasiti nekakvu dinamiku događaja, datum nam valja staviti pri početku rečenice, ali rečenica ne treba da počinje brojem — kako će umesto toga početi, rečju "dana" ili nekako drugačije, treba da odlučimo uz pomoć konteksa, moguće i inverzije neke zavisne rečenice unutar ove naše, nekom rečju ili sintagmom ispred toga broja i sl.
— izbegavajmo fraze, osim kada iz nekog razloga zaista želimo upotrebiti baš fraze (da bismo nešto predstavili kao kakav zakon i opštu stvar, recimo, ili da bismo oslikali možda nekakav način razmišljanja itd.)
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #31 у: 14.16 ч. 15.09.2009. »

U svakom slučaju, nije nam lako da brušimo

Gle, šta napisah. Cheesy Brusimo.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #32 у: 15.16 ч. 15.09.2009. »

I napisao bih sutradan umesto 19. novembra, što da razbijem monotoniju, što da izbegnem dvosmislenost toga kada samo 19. i 20. stoje, jer se to može razumeti kao da su Nemci 19. po redu stigli kod Timbuktua, a Egipat 20. po redu bio osvojen — ali u pravu si što kažeš da novembar ne treba svakičas ponavljati.

'Tedoh ja da umesto „već 19.“ metnem „već narednog dana“ (može naravno i „sutradan“, svejedno). Ja sam time hteo da razbijem monotoniju, a dvosmislenost na koju si ukazao ja nisam bio primetio. Ipak sam bio ostavio datum, kao da ne raširim priču još više.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #33 у: 15.23 ч. 15.09.2009. »

Ja bih i to opet preformulisao, kada već govorimo o lepom stilu, jer mi rečenica Za samo tri dana sve je bilo gotovo previše zvuči kao kakva fraza:

Za samo tri dana, Nemci su bili pobeđeni. Iz Afrike su krenuli 18. novembra, već sutradan su bili kod Timbuktua, a 20. novembra je Egipat već bio osvojen.

Pobeđeni!? A vidiš, ja sam ovo shvatao kao da su oni ti koji su ovde u nezadrživom pohodu na Egipat! Cheesy
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #34 у: 15.27 ч. 15.09.2009. »

Pobeđeni!? A vidiš, ja sam ovo shvatao kao da su oni ti koji su ovde u nezadrživom pohodu na Egipat! Cheesy

A tek sad primećujem da je prilično glupo bilo tako shvatiti — krenuli iz Afrike na Egipat. Cheesy
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #35 у: 15.42 ч. 15.09.2009. »

Ma nemam pojma, rečenica je ionako izmišljena. Cheesy Pošto su "već 19. bili kod Timbuktua", čini se kao da oni napreduju u svom pohodu, ali pošto su otišli iz Afrike, čini se da nisu oni ti koji su "već 20. osvojili Egipat". Pa sam ja stavio da su pobeđeni, jer kad ionako izmišljamo, tako mi je zvučalo lepše kada je već o nacistima reč. Smiley
Сачувана
Aleph
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 218

« Одговор #36 у: 01.25 ч. 04.02.2011. »

Da, jezivo zvuči dana tog i tog. Užasno.

Kao što zvuči i po mom mišljenju (a nego čijem?! + rusizam).
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!