crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: електроника и рачунар
Поруке: 263
|
|
« у: 23.13 ч. 04.10.2009. » |
|
Eto, upada mi u oči da nije li to pleonazam?
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
|
« Одговор #1 у: 23.45 ч. 04.10.2009. » |
|
Hm, nije mi baš jasno zašto misliš da je pleonazam. Gde je tu višak?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #2 у: 23.54 ч. 04.10.2009. » |
|
Ako napišem ja ne znam to je po glagolu i pojmu jer zaista ne zna, ali ne znam ni ja ima dvostruko značenje jer ne znam spojiš + sa ni ja ili ja, to bi bilo previše dva puta ne zna! I ova dvostruka značenja ponavlja se duplo u ličnom smislu dva put JA! Čisto da proverim vaše mišljenje.
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
|
« Одговор #3 у: 07.48 ч. 05.10.2009. » |
|
Није ни мени ово никад звучало плеоназмично. То ти је кад неки други нешто не знају, па то исто не знаш (н)и ти. Но, сачекај да се јави неко озбиљнији од мене .
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Duja
Гост
|
|
« Одговор #4 у: 08.59 ч. 05.10.2009. » |
|
Ako napišem ja ne znam to je po glagolu i pojmu jer zaista ne zna, ali ne znam ni ja ima dvostruko značenje jer ne znam spojiš + sa ni ja ili ja, to bi bilo previše dva puta ne zna! I ova dvostruka značenja ponavlja se duplo u ličnom smislu dva put JA! "Ni" nije odrečna rečca, u užem smislu reči, pa se ovim dvama delovima iskazuju različite stvari. "Ni ja", odnosno njegov pandan u pozitivnoj formi, "i ja", znači "kao i svi ostali". Tako da ovde nema nikakve pleonastičnosti: "Ne znam ni ja" prosto znači "Ja ne znam, a ne znaju ni drugi".
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #5 у: 14.05 ч. 05.10.2009. » |
|
... плеоназмично. Чисто добронамерно: кеже се плеонастично. *Плеоназмично ми дође као кад на рачунарским форумима почну поједини ликови да *екстрактују уместо да екстрахују тј. распакују (архиву). С тим што њима не вреди да се говори (част изузецима), док знам да ћеш ти ово примити као добронамерну критику.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #6 у: 18.43 ч. 05.10.2009. » |
|
Evo, preteče me Duja.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #7 у: 18.52 ч. 05.10.2009. » |
|
Pa dobro, kako ste svi složili. Lično, ne sviđa mi se "ne znam ni ja", isuviše ima priglupni stav, bolje je reći (ja) ne znam.
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #8 у: 20.30 ч. 05.10.2009. » |
|
Ali ne znači isto. (Ja) ne znam je prosta izjava i važi samo za tebe. Ne znam ni ja je naglašavanje da u neznanju nisi usamljen(a), da ima još onih koji takođe ne znaju.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #9 у: 20.35 ч. 05.10.2009. » |
|
To je nepisano pravilo, šta ćeš kada neko prećuti a zna ili se pravi glup(a), znači odgovor je zamaskiran i što se razlikuje od proste izjave (ja) ne znam.
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
|
« Одговор #10 у: 20.37 ч. 05.10.2009. » |
|
Mislim da sam shvatio u čemu se ne razumeju crni_bor (s jedne strane) i ostali učesnici (s druge). Situacija 1: Stoje Pera, Mika i Žika, i Pera se raspituje o nečemu. Pera: „Miko, znaš li ti...?“ Mika: „Ne znam.“ Pera: „Žiko?“ Žika: „ Ne znam ni ja.“ Situacija 2: Neko kaže: „Postoji mnogo dobar rečnik stranih reči, napisali su ga Klajn i još neko, ne znam ni ja ko beše.“ E, ako sam dobro shvatio, crni_bor sve vreme priča o ovoj drugoj situaciji, i u njoj vidi pleonazam, a ostali diskutanti imaju u vidu samo prvu situaciju.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #11 у: 21.18 ч. 05.10.2009. » |
|
Iskreno rečeno, ja skoro nikad nisam čula ovu drugu upotrebu, ne bi mi uopšte pala na pamet. Ali ako je crni bor na to mislila onda razumem što se ne razumemo.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
|
« Одговор #12 у: 22.25 ч. 05.10.2009. » |
|
Palo je meni odmah na pamet da je Silvi mislila na Bojanov drugi primer (ne znam (ti) ni ja, odn. ma, šta (ti ja) znam). No, svakako mi nije zvučalo ... ček' da proverim... pleonastično (fala vi na ispravkoj).
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #13 у: 12.51 ч. 06.10.2009. » |
|
Jao, kako me Bojan pročita kao rendgen! Sad ćemo da se razumemo istim jezikom, dakle?
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
Ozryel
гост
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 3
Experiment In Progress
|
|
« Одговор #14 у: 13.17 ч. 15.11.2009. » |
|
Situacija 2:
Neko kaže: „Postoji mnogo dobar rečnik stranih reči, napisali su ga Klajn i još neko, ne znam ni ja ko beše. “
Ispravite me ako grešim, ova "Situacija 2" mi više vuče na neku frazeologiju. Na neki način se ne može tako upotrebiti, a većina je koristi. . .
|
|
|
Сачувана
|
Tragedija i dekadenca.
|
|
|
|