Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Dučić: Podne
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
22.35 ч. 20.01.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Dučić: Podne  (Прочитано 27090 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
maja...
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 57

« у: 19.19 ч. 22.09.2009. »

Je l može neko da mi pomogne pri analizi ove pjesme, nešto na nivou osnovca - lirske slike i tako to... Molim vas za pomoć, hitno je. Unaprijed zahvalna...
Сачувана
maja...
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #1 у: 20.49 ч. 22.09.2009. »

Podne

Nad ostrvom punim cempresa i bora,
Mlado, krupno sunce przi, puno plama;
I trepti nad sumom i nad obalama
Slan i modar miris proletnjega mora.

Ljubicaste gore, granitne, do svoda,
Zrcale se u dnu; mirno i bez pene,
Povrsina susti i celiva stene;
Svod se svetli topal, staklen, iznad voda.

Prah suncani trepti nad ispranim peskom,
I srebrni galeb ponekad se vidi,
Svetluca nad vodom. I mirisu hridi
Mirisom od riba i modrijem vreskom.

Sve je tako tiho. I u mojoj dusi
Produzeno vidim ovo mirno more:
Sume oleandra, ljubicaste gore,
I bled obzor sto se proteze i pusi.

Nemo stoje u njoj srebrnaste, rodne
Obale i vrti; i svetli i pali
Mlado, krupno sunce; i ne suste vali,-
Galeb jos svetluca. Mir. Svuda je podne.

Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #2 у: 22.45 ч. 22.09.2009. »

Versifikacija i stilske figure. — Rima je abba, stih je dvanaesterac, pesma vrvi personifikacijama, sinestezijom, inverzijom (radi ritma) i drugim veoma dobrim stilskim postupcima.

Šta se kazuje u pesmi? — Pesma ima dve slike: sliku prirode i sliku stanja u duši lirskog subjekta. Prva slika se proteže na tri stofe. One su deskriptivne, slikaju panoramu, opisuju mesto na kome se lirski subjekat nalazi. To je primorski kraj, ostrvo puno čempresa i bora. Sparno je, miriše more. Granitne gore se dižu visoko u nebo, i istom tolikom visinom, zrcale se i duboko u dno mora. Pesnik je tu panoramu proširio na tri strofe, on opisuje mesto nadugačko i naširoko, pokazujući svoj talenat: slan i modar miris trepti, more je proletnje, gore su ljubičaste i granitne, površina mora celiva stene, svod se svetli topal i staklen, prah sunčani trepti nad ispranim peskom...

Međutim, cela ta slika odiše tišinom i skamenjenošću. Ništa se ne miče, ništa se ne čuje; samo miris mora i sunčani prah trepte, i površina šušti. Nema nikoga, samo se jedan srebrni galeb ponekad vidi. Sve kao da je otupelo od vrućine. Naročito dominira tim opisom — miris. I na početku i na kraju toga opisa podnevne mirnoće i tišine pesnik nas namerno podseća na taj miris kojim zrači ova slika.

I „sve je tako tiho“. Ta mirnoća i tišina produžava se i u duši lirskog subjekta; to je druga slika u pesmi. Lirskog subjekta pesnik uvodi na kraju pesme (prvo priroda, pa čovek!), kazujući kako i on oseća isti taj mir i muk. Poslednji stih je namerno isprekidan: „Galeb još svetluca. Mir. Svuda je podne.“ Podne nam donosi taj mir i tišinu; isprekidane, kratke rečenice služe tome da stvore takav utisak usporenosti i mira, u podne. Tada je najveća vrućina, tada se najjače oseća miris od riba i proletnjega mora, i tada je svuda mir.

I najzad, smisao pesme (ali za samostalnu interpretaciju). — Zašto podne donosi mir i prirodi i lirskom subjektu? Podne je „vrhunac dana“. Razmisli kako se to može preneti na čovekov život. Zatim, zašto je pesniku u opisu ove panorame bitan miris? Šta simbolično predstavlja taj miris, slan i modar, koji nas zavodi dok posmatramo ovu sliku? U odnosu na čovekov život, čega je simbol taj zavodljivi miris? A galeb? Šta može da predstavlja srebrni galeb koji se, svetlucajući, povremeno vidi? (Zasigurno postoji i više odgovora na to pitanje, a verujem da nijedan nije nezanimljiv.)

Možeš naći i još neko pitanje; siguran sam da ih ima još.
« Задњи пут промењено: 22.47 ч. 22.09.2009. од Ђорђе Божовић » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #3 у: 22.53 ч. 22.09.2009. »

Inače, evo ovako najlakše analiziramo svaku pesmu. Postoje tri koraka:

1) Prvo vidimo spoljašnju strukturu pesme: stih i rimu, kakav je pesnikov postupak, kakav je jezik i stil i sl. Nekada to može biti važno i za sadržaj i smisao pesme.

2) Zatim unutrašnju strukturu — razjasnimo šta je pesnik hteo reći, vidimo koje su slike u pesmi, koji su likovi, koja su događanja... O čemu je pesma?

3) A treći, i najvažniji, deo analize jeste nalaženje smisla toga — šta znače baš te slike i šta nam govore baš takvi likovi i dešavanja, gde leže skriveni simboli u pesmi; koja je, dakle, poruka i poenta pesme?

Ja smatram da smisao pesme treba svako da nađe sâm. Wink
Сачувана
maja...
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 22.57 ч. 22.09.2009. »

Hvala mnogo. Ja pjesmu obično osjetim, pročitana pjesma mi uvijek asocira neku sliku ili neki osjećaj, ne znam da to izanaliziram i prenesem... Sa ovim koracima ste me spasili. Nije neka mudrost, ali nikada mi nije palo na pamet. Hvala još jednom.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #5 у: 23.05 ч. 22.09.2009. »

Nema na čemu. Smiley

Na nivou osnovca, verovatno bismo se zadržali na prva dva koraka i ne bismo išli dalje. Ali tako površno pročitana pesma verovatno i nije pesma. Naći smisao dela je najvažnije; zbog toga je to delo pesnik i napisao, radi svoje poruke književno delo i postoji.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!