Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Тастатурни распоред слова
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
15.40 ч. 17.01.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7
  Штампај  
Аутор Тема: Тастатурни распоред слова  (Прочитано 143838 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Дарко Бабић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Бабић
Струка: машинац
Поруке: 101

« Одговор #75 у: 12.08 ч. 04.12.2009. »

Ову слику (http://www.hardware-spot.com.ar/catalog/catalog/images/Genius_KB-06XE.jpg
) прикључујем мом спису у првој поруци:

Слика је невероватно важна, јер потврђује моје тврдње. Да је кодна страна  осмишљена на основу тастарутног распореда типки.

+++

Списак стандарда у вези рачунарских тастатура:

1955.
Тастатура за писаће машине

1969.
Електроника и телекомуникације - Тастатуре - Терминологија и општи услови
Електроника и телекомуникације - Тастатуре - Методе испитивања

1987.
Обрада података - Јединице за унос података - Тастатура са 47 типки за српскохрватско ћирилично писмо
Обрада података - Јединице за унос података - Тастатура са 47 типки за словеначко и хрватскосрпско латинично писмо
Обрада података - Јединице за унос података - Тастатура са 47 типки за македонско ћирилично писмо
Обрада података - Јединице за унос података - Тастатура са 47 типки за скуп међународних знакова

1990
Јединице за унос података - Нумеричке тастатуре за кућне електронске системе - Распоред знакова

1993.
Обрада података - Јединице за унос података - Комбинована тастатура за 48 типки за српско ћириличко и латиничко писмо

2008.
Ерогономија интеракције човек-систем - Део 400: Принципи и захтеви за физичке улазне уређаје
Сачувана

Како треба или никако!
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #76 у: 11.19 ч. 27.12.2009. »

Ајд кад се толико напричасмо о тастатурама... Ја схватих да су знакови свуда исти, само зависи од распореда. Па да вај ја онда нешто питам: где је мени онда отварајући српски наводник, онај што се пише доле? Ја га немам чак и кад пишем "чирил'цом". А видим да други чак и на ФБ могу да га користе. Знам да је неко нешто овде раније причао о инсталирању посебних фонтова... Ал ја не бих то, ако је икако могуће. Уме ли неко да ми каже ГДЕ је онај доњи наводник? Имате и слику моје тастатуре... Па ето...
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #77 у: 11.31 ч. 27.12.2009. »

Цитирано: Бруни
[...] Уме ли неко да ми каже ГДЕ је онај доњи наводник?

Умем ја: нигде. Штавише, немаш нигде ни прави горњи наводник (“), већ само аски наводник (").

За те што користе доњи наводник, важи једно од следећег:
  • куцају наводнике притискањем алт-број-број-број-број на нумеричком делу тастатуре (доњи наводник алт-0-1-3-2, горњи алт-0-1-4-7);
  • софтвер за унос текста им аутоматски претвара аски наводнике у праве (као Ворд);
  • преправили су распоред тастатуре по сопственом нахођењу (као што је Бојан негде на форуму приложио свој);
  • користе оперативни систем под којим српски распореди садрже српске наводнике.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #78 у: 11.39 ч. 27.12.2009. »

Meni brojovi ne radu. Nemam numericku tastaturu. Kako ja to da postignem, al ne mogu ono Bojanovo, jer je mnogo komplikovano. Osim toga, probala sam instalirala ono sto je on dao i nije radilo. A i mnogo bre ima da se pamti, a ja sam drustvenjak, meni pamcenje brojeva ne ide od ruke...

Koji to operativni sistem sadrzi srpske navodnike? Koji to softver za unos treksta automatski pretvara aski u prave navodnike?

Mislim, ja vord ni nemam instaliran (imam jedan malecki, onaj portabl) jer uglavnom pisem po interenetu, a ne po vordu. Stoga me vise zanima neki brauzer ili tako nesto nego sam program za pisanje...
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #79 у: 12.22 ч. 27.12.2009. »

Koji to operativni sistem sadrzi srpske navodnike? Koji to softver za unos treksta automatski pretvara aski u prave navodnike?

Има их Линукс. Наводници „“, црта –, дужа црта —, три тачке … су већ на тастатури. Наводници су на AltGr+S  и AltGr+D.

Има и на виндовсу програма за подешавање сопственог тастатурног распореда, па наводници могу да се ставе на било који тастер.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #80 у: 15.07 ч. 27.12.2009. »

Vindouz, Belopoljanski, vindouz. Agde mogu da se nabave ti programi? I je l' mnogo komplikovano to instalirati?
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #81 у: 15.24 ч. 27.12.2009. »

Meni se ponekad ti navodnici na srpskoj tastaturi sami nameste dole, a ponekad ne. Još im nisam uhvatila sistem. Smiley
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #82 у: 16.39 ч. 27.12.2009. »

Vindouz, Belopoljanski, vindouz.

Знам.  Cheesy Овог пута сам намерно.

Agde mogu da se nabave ti programi? I je l' mnogo komplikovano to instalirati?

Нисам пуно радио са њима, али колико се сећам, није их компликовано ни инсталирати ни подесити. Ја сам имао инсталиран овај:

http://www.klm32.com/

Он има и своју бесплатну верзију, ограничену по функцијама у односу на пуну, али сасвим довољну за ово о чему причамо (мислим да у бесплатној верзији није могуће једино дефинисати дијакритике).

Немам сада скриншотове, али веома је једноставно. Добијеш тастатурну мапу и приказ сваког тастера на њој, која се мења у зависности од тога да ли одређујеш исписивање са шифтом, алтом или комбинацијом шифта и алта, а ако желиш да мењаш одређени тастер, кликнеш на њега, а затим ти се отвори табела свих знакова и једноставно ручно тражиш знак који желиш да поставиш, или преко уникода, ако знаш на којем је броју.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #83 у: 16.49 ч. 27.12.2009. »

Znam i ja da znas. Al moram da peckam... Grin

Nego, probacu taj sto si dao, samo me zanima, ako ja nesto zabrljam ima li nacina da se vrne sve na staro?
Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 148

« Одговор #84 у: 19.29 ч. 25.01.2010. »

Тастери се могу програмирати да се добије кодни распоред по жељи, именује по жељи итд, што може бити јако погодно за индвидуализацију, нпр.  писање руског за неког ко је навикао на српски кодни распоред. . .
Или макар само измена места оних збуњујућих y и z у US кодном распореду и немачком, тј.  хрватском кодном распореду. . . .
Сачувана
Драганоид
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Драган Р.
Струка:
Поруке: 3

« Одговор #85 у: 18.00 ч. 14.10.2013. »

Колико сам ја испробавао ствар са наводницима зависи од програма који користим.  У LibreOffice или Word oni se podešavaju kao i u CorelDRAW. . . 
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #86 у: 12.26 ч. 05.01.2014. »

Sorry, mnogo mi je da čitam celu temu, i ako je možda negde tu i odgovor koji me zanima.

Gde su na tastaturi srpski navodnici, odn. da li mogu da ih nađem bez instaliranja nekog programa?

Koristim samo engleske, one gornje, jer ne znam kako da pronađem srpske.
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #87 у: 03.28 ч. 06.01.2014. »

GlyphMacOSWindowsHTML Code
option+]Alt+0145‘
shift+option+]Alt+0146’
нема?нема?‚
option+[Alt+0147“
option+[Alt+0148”
shift+option+wнема?„

[mod: preformatirano da bude čitkije]
« Задњи пут промењено: 10.58 ч. 06.01.2014. од Pedja » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #88 у: 07.19 ч. 06.01.2014. »

Ništa ne razumem. Glupa sam.  Sad

Gde mi je to dugme "option"?

Umem da pronađem , i ''

Umem jedino da napravim hibrid ,,kombinaciju'', ali nema veze i onako, koristiću i nadalje engleske navodnice. Nije ni bitno.

Hvala u svakom slučaju na trudu i na nejasnom odgovoru.  Cheesy
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #89 у: 08.45 ч. 06.01.2014. »

Дато је у редоследу који је указан на врху. Прво имате знак, па команду за MacOS, Windows и HTML код.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови:
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!