Стефан
посетилац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 11
|
 |
« Одговор #1 у: 14.18 ч. 24.09.2010. » |
|
Улалума
Небо је било пепељасто, хладно; Лишће склупчано у свенуле снове — Лишће клонуло у свенуле снове; Би ноћ самотног октобра што знатно Древно сећање у заборав зове; То бî језеро Оберово блатно, Усред мистичне области Вирове — То би језеро Оберово хладно, Сред те демонске области Вирове.
Једном туда, кроз дрворед титански, Поред чемпреса са душом се верах — С психом и душом крај чемпреса верах. Тад ми је срце горело вулкански К’о реке пуне ватре и чемера — Реке препуне лаве и чемера, Слив сумпорасти низ предео јански Који се слио до хладног севера — Тај бол што сли се низ предео јански У дол ледени далеког севера.
Говорили смо озбиљно и хладно; Наше су мисли клонуле у снове — Наша сећања клонула у снове — Нисмо ни знали да нас бесповратно Ноћ октобарска у заборав зове (Авај!, та ноћ што у заборав зове) Не приметисмо ни језеро блатно (Мада већ бесмо сред шуме Вирове) — Заборависмо то језеро хладно Усред демонске области Вирове.
Тада, у ноћним последњим сатима Дан најавише светла сунцâ многа — Предосетише зору сунцâ многа — На крају пута осетих да има Одсјај, сав мутан — једва видет могах — Из ког чудесна, са дијамантима Уздизала се луна виторога — Месец, Астартин лик дијамантима Окићен, јасан, кристалан, с два рога.
„Она је“, рекох, „топла к’о Дијана: Она се креће етером чезнућа — Она ужива простором чезнућа: Виде да суза сува није дана Том лицу, нема црва умирућа, Она је прошла кроз поља звездана Да отвори нам пут до уздигнућа — Летинског мира, рајског уздигнућа — Сиђе, засјавши низ поља свездана, Не стрепећи од праха треперућа — Заносна, светла, низ легла звездана, С очима пуним сјаја треперућа. “
Али је психа, дижућ прст зборила: „Тужна, бојим се, плаши ме та звезда — Плаши ме чудно бледило, та звезда: — О, крени сада! — вини своја крила! Лети! — о, лети! — за спас нашег гнезда!“ Док у ужасу свом је говорила Њена су крила тонула спрам бездна — У агонији, док јецаше, крила Њена су тада тонула спрам бездна И ишчезнула у прашини бездна.
Ја одговорих: „То нас тек сан вреба И у трептаво светло тера сада! Заронимо у сјај кристални сада! Тај сјај сибилски ноћас сија, вреба Блистањем светлим лепотâ и надâ: — Гле! — он трепери, сву ноћ небом влада! Ах, поверујмо том блистању с неба, Нека нас води до божанског склада — Авај!, следимо сјај трептави с неба Да нас одведе до еденског склада, Јер он сред ноћи целим небом влада!“
Смирио сам је и уз пољуб згрејô, Те мрак истерах из њенога ума — И колебање изгнах јој из ума; До краја стазе прођосмо алејом И опазисмо неки гроб крај друма — С чудним натписом неки гроб крај друма; Рекох: „Шта пише, моја драга сејо, О чем говори натпис поред друма?“ Рече ми: „Улалума — Улалума — Овде почива твоја Улалума!“
Срце ми поста озбиљно и хладно К’о суво лишће склупчано у снове — К’о суво лишће клонуло у снове, Крикнух: „Октобар беше вероватно Ах, тек сад видим — та ноћ мами, зове Кад већ пролазих кроз пределе ове — Кад носих бреме низ пределе ове — У тој ноћи што у заборав зове, Шта ме баци у пределе ове? Сад знам језеро Оберово блатно Усред мистичне области Вирове — Сад знам језеро Оберово хладно Сред те демонске области Вирове. “
|