Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #15 у: 20.15 ч. 14.11.2009. » |
|
Čudni su putevi Božji, zar ne? Pa, au contraire, kad već pominješ tu izreku, ja verujem da su mnogo zamršeniji i neverovatniji putovi ljudski; ono što čoveku može da padne nà um, tomu nije ravan nikoji bog.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 320
|
|
« Одговор #16 у: 20.30 ч. 14.11.2009. » |
|
Čudni su putevi Božji, zar ne? Pa, au contraire, kad već pominješ tu izreku, ja verujem da su mnogo zamršeniji i neverovatniji putovi ljudski; ono što čoveku može da padne nà um, tomu nije ravan nikoji bog. "Nemojte se uznositi..." Bog je samo jedan; njega nema, ali postoji; ili ga ima iako ne postoji. Kako god hoćeš. A čovek je samo "parčence" tog istog koga ima i kada ga nema.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #17 у: 21.39 ч. 14.11.2009. » |
|
Kada se Bog vratio na Zemlju, pri spuštanju se strašno udario. Halja mu se gadno poderala i umazala zemljom i krvlju. Jednom riječju: nije sličio ni na što. Kamoli na Boga.Eto, zanimljivo kako dođosmo do boga, na engleskom se upravo kaže god. Mora da nas je naslov teme podsvesno odvukao u religijske vode.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 320
|
|
« Одговор #18 у: 22.05 ч. 14.11.2009. » |
|
Kada se Bog vratio na Zemlju, pri spuštanju se strašno udario. Halja mu se gadno poderala i umazala zemljom i krvlju. Jednom riječju: nije sličio ni na što. Kamoli na Boga.Eto, zanimljivo kako dođosmo do boga, na engleskom se upravo kaže god. Mora da nas je naslov teme podsvesno odvukao u religijske vode. Ach mein Gott! Mein guter Gott hat alles gut gemacht!
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Вук
члан
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 194
|
|
« Одговор #19 у: 21.22 ч. 07.02.2010. » |
|
У источној Босни, а вероватно и у неким другим крајевима, реч год се и данас употребљава као замена за светац или празник. Често ће те чути: "Који је год данас"? Или "Који је светац данас?" "Данас је неки год, не ваља се радити." Или "Данас је неки светац не ваља се радити". "Дођи о неком году, кад се не ради ништа да мало поседимо". Или "Дођи о неком свецу, кад се не ради ништа да мало поседимо".
Ако се има у виду да су данашњи хришћански свеци у претхришћанско време били богови, сваки са својим надлежностима и ресорима, онда je oчигледно да ово год, значи (или, значило је) бог. Видим да Скок каже да је ово старословенска и свесловенска реч, али откуд код Енглеза и Немаца, стварно не знам...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 820
|
|
« Одговор #20 у: 22.48 ч. 07.02.2010. » |
|
Да ли је неко упоредио го̑д са хо̑д и да ли те две речи могу да стоје у вези?
У источнословенскима језицима такође постоји реч година за годину, док се у западнословенским углавном користи рок, док речи ходина (чешки) и година (пољски; тачније, гођина) значе час. Децембар се на кашупском зове годник, док је код Лужичких Срба то ходовник. Чеси Божић називају и Boží hod. (Све ове речи су са википедије).
Да ли је могуће да је година заправо ход Сунца, ходина? Словени су обележавали зимски солстициј и повратак Сунца уз паљење ватре и светковине, одатле су и наши божићни обичаји и паљење бадњака. Називи годник и ходник за децембар и очувано име "Божији ход" за Божић, као и замене г за х и обрнуто у речима истог порекла у различитим словенским језицима ми даје идеју да је год у вези са Сунчевим ходом. То даје и нови смисао годовима на пању. Да ли ово има смисла и да ли већ постоје и оваква етимолошка тумачења?
|
|
« Задњи пут промењено: 22.53 ч. 07.02.2010. од Belopoljanski »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #21 у: 16.22 ч. 08.02.2010. » |
|
Ja prvi put čujem za tu reč. To GOD kao imenica.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 820
|
|
« Одговор #22 у: 16.42 ч. 08.02.2010. » |
|
Ja prvi put čujem za tu reč. To GOD kao imenica.
Ја сам знао једино за год на пању, круг који означава годину живота. Сад видим да је и Вук Караџић у Српском рјечнику описао год у значењу које је навео Вук горе: Го̑д m. велики празник (у Србији), der Festtag, dies festus.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #23 у: 17.51 ч. 08.02.2010. » |
|
Pa dobro, god na panju, da. Ali nisam znala da ta rec oznacava godinu zivota uopsteno. Mislila sam da se samo odnosi na drvece (i panjeve, of kors ) Ovo drugo (praznik) nisam znala.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 229
|
|
« Одговор #24 у: 19.24 ч. 08.02.2010. » |
|
"Nemojte se uznositi..."
Kako mi se svidja ovaj izraz. Posto je citirano, smem li usput da pitam odakle?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #25 у: 19.28 ч. 08.02.2010. » |
|
"Nemojte se uznositi..."
Kako mi se svidja ovaj izraz. Posto je citirano, smem li usput da pitam odakle? Библија, вероватно.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Срећко Петровић
одомаћен члан
Ван мреже
Име и презиме: Срећко Петровић
Струка:
Поруке: 387
|
|
« Одговор #26 у: 21.37 ч. 08.02.2010. » |
|
Римљанима 11, 20б. Наведено према хрватском преводу, изгледа.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #27 у: 21.39 ч. 08.02.2010. » |
|
Римљанима 11, 20б. Наведено према хрватском преводу, изгледа.
Ето, знала сам...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Срећко Петровић
одомаћен члан
Ван мреже
Име и презиме: Срећко Петровић
Струка:
Поруке: 387
|
|
« Одговор #28 у: 21.40 ч. 08.02.2010. » |
|
Имаш духа погађачког.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #29 у: 21.43 ч. 08.02.2010. » |
|
Имаш духа погађачког. Ил' сам мало читала и Библију....
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|