Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  (Не)променљиве верзалне скраћенице
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
04.21 ч. 08.11.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: (Не)променљиве верзалне скраћенице  (Прочитано 11766 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
планинарка
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 58

« у: 17.56 ч. 17.08.2009. »

Збуњују ме правила из Правописа о промени верзалних скраћеница.

Тачка 147:

а. И домаће и стране верзалне скраћенице некад се пишу као непроменљиве, а некад им се (иза цртице) додају наставци мушког рода:

из ВМА, из USA, из БИГЗ-а, из НАТО-а; из НОБ и из НОБ-а, из СОШ и из СОШ-а.

б. Стране скраћенице пишу се тројако: у изворној латиници, пресловљене на наша слова и каткад према страном изговору слова (углавном енглеском):

CGS (не пише облик генитива, моја примедба), FBI (ген. FBI-ја) , WMO (ген. WMO-а).

И тако даље.

Занима ме пример из НОБ и из НОБ-а, из СОШ и из СОШ-а. Због чега ове скраћенице могу да се пишу и као променљиве и као непроменљиве? По чему се одређује да ли ће нека скраћеница бити променљива или непроменљива?
Правило за скраћенице на (CIA, ETA, IRA...) ми је јасно; збуњује ме промена неких мање познатих скраћеница, рецимо, ових:

Estimate at Completion — EAC
Cost Performance Index — CPI
Budget at Completion — BAC

...и тако даље, имам их гомилу.

Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #1 у: 21.12 ч. 17.08.2009. »

U Srpskom jezičkom priručniku, Klajn piše da su akronimi SAD, SCG, EI, JAZU, SDK, OUN, KPF nepromjenjivi, ali ne kaže zašto. Onda pominje da su PKB, MMF i ŽTP promjenjivi, a navodi i primjere DSS i RTS za koje važi oboje (s tim da se koristi neskraćen izgovor, tipa Demokratska stranka Srbije, kada se pišu bez padežnog nastavka). Ni u velikom Pravopisu nisam našao normu za pisanje s padežnim nastavcima ili bez njih u ovakvim primjerima, ali je ipak jasno da određeni akronimi imaju stvoren običaj koji treba slijediti. Dakle, izgleda da moramo konsultovati odgovarajuće rječnike ako postoje; u protivnom, čini mi se da nema druge nego pisati padežne nastavke po vlastitom nahođenju.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #2 у: 23.00 ч. 17.08.2009. »

Ovde postoje neke smernice (mada dosta labave, ali kakve-takve).
Сачувана
планинарка
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 58

« Одговор #3 у: 23.20 ч. 17.08.2009. »

Хм, хм и хм  Huh

Али хвала вам обојици.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #4 у: 08.01 ч. 19.08.2009. »

Pročitao sam još jednom Prćićev prijedlog za novi Pravopis u Jeziku danas 16, gdje je zastupljen stav da akronime treba pisati s padežnim nastavcima:

Цитат
Dok se skraćenice nalaze samo u domenu pravopisa, dotle su akronimi u domenu tvorbe reči, iako uz značajan oslonac na pravopis, i imaju više ili manje izražen leksički status. Najupadljivija posledica raširenog, ali u lingvističkim činjenicama neutemeljenog, tumačenja i verovanja da su ovde posredi skraćenice jeste nepromenljivo pisanje akronima u kosim padežima, kao u primerima iz SOKOJ upozoravaju, privatizacija u JAT, postigli su nagodbu sa RTS, zvaničnici FIFA oprečno komentarišu, očekuje se i da neko pronađe vakcinu protiv AIDS, najveći hit u istoriji MTV, na koje se svakodnevno nailazi u našoj štampi, sasvim protivno gramatičkim pravilima standardnog srpskog jezika.

Koliko znam, ovo je još uvijek samo prijedlog za novi Pravopis, a da bi se pisanje isključivo s padežnim nastavcima moglo ostvariti kod verzalnih akronima, Prćić takođe predlaže pravopisne inovacije tipa CIje, NASe, a onda imamo i pisanje padežnih nastavaka bez crtice kod leksikalizovanih akronima, kao posljedicu njihovog leksičkog statusa (UNICEFa, ali CNN-a).
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #5 у: 18.53 ч. 20.11.2009. »

Šta bi bilo bolje, Zakon o PDV ili Zakon o PDV-u?
Сачувана
mt
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 287

« Одговор #6 у: 21.01 ч. 20.11.2009. »

Ја бих ставио ПДВ-у.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!