Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Проблем око цртице
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.05 ч. 16.03.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Проблем око цртице  (Прочитано 17461 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #30 у: 01.24 ч. 16.12.2009. »

Pa ne može. Smiley

Ali hajde da probam — one male reči što nemaju svoga akcenta, poput "si", "sam", "je", "mu", "joj", "nam", "vam", "ga", "me", "te", "se", "ću", "ćeš", "ćemo" i sl., mogu da stoje samo iza akcentovane reči sa kojom čine jednu celinu, kao: "ti si", "ja sam", "on je", "daj mu", "pošalji joj", "predaj nam", "nosim vam", "eno ga", "pusti me", "vidim te", "opusti se", "ja ću", "ti ćeš", "mi ćemo" i sl., ili u tvojoj rečenici: "postao si".

A ne mogu da stoje na početku, kao što je kod tebe bilo "si i postao", jer je tako ispalo da se ova enklitika "si" vezuje uz "sa 15 godina", što je bilo ispred nje, pa je rečenica i zvučala "zbog svega što si radio, sa 15 godina si i postao lingvista" umesto "zbog svega što si radio sa 15 godina, i postao si lingvista". Dakle, bitno je mesto enklitike.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #31 у: 01.39 ч. 16.12.2009. »

Па како не може кад сам све укопчô (надам се да сам га правилно искористио).  Cheesy
Ако јесам, онда све више и више напредујем с тим.  Grin

Хвала! Идем ја сад на папање... доста ми је за данас. Smiley

П.С: Очекујем вас сутра у исто време на истом месту. Наћиће се још нека недоумица, не брините. Cheesy
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #32 у: 01.52 ч. 16.12.2009. »

Ajde, laku noć. Wink
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #33 у: 01.53 ч. 16.12.2009. »

Па како не може кад сам све укопчô

Pa jeste, al’ mi je za ono trebalo pet reči, a za ovo objašnjenje dva pasusa! Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!