Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #15 у: 23.45 ч. 14.12.2009. » |
|
Би-Би-Си.
Po Pravopisu može i Bi-Bi-Si i Bibisi. Јел? Не знам како ми је промакло ово Бибиси...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
|
« Одговор #16 у: 00.13 ч. 15.12.2009. » |
|
Такође, шта је правилније/правилно у горе наведеном примеру, „омогућава“ или „омогућује?“
Хвала унапред!
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #17 у: 00.37 ч. 15.12.2009. » |
|
Омогућава је од омогућавати а омогућује је од омогућити. Први је трајан а други свршен глагол. Правилно је и једно и друго, питање је који вид хоћеш да употребиш. Ја бих изабрала први.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
|
« Одговор #18 у: 00.43 ч. 15.12.2009. » |
|
Омогућава је од омогућавати а омогућује је од омогућити. Први је трајан а други свршен глагол. Правилно је и једно и друго, питање је који вид хоћеш да употребиш. Ја бих изабрала први.
Пих, тако сам и почео пошто ми звучи логичније, али сам се после преправио, не знам ни сам што. Вероватно због тога што ја увек контрам, тј. када ја мислим да је нешто тачно, увек је то друго заправо тачно. Хвала!
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Duja
Гост
|
|
« Одговор #19 у: 08.42 ч. 15.12.2009. » |
|
Netačno! [On] omogući je od omogućiti, i svršeni je glagol. Za omogućavati sam siguran da je pravilan prezent omogućava. Omogućuje je, 90% sam siguran, takođe pravilno, ali za potvrdu sačekaj nekog s boljim rečnikom.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #20 у: 12.17 ч. 15.12.2009. » |
|
Pa i ja sam rekla da je omogucava od omogucavati i da je to trajan nesvrsen glagol i da je omoguciti svrsen glagol. Doduse, jesam pogresila, omoguci je od omoguciti, ali i meni se cini da je omogucuje takodje pravilno, ali ne vidim neki treci glagol koji bi dao trece lice jednine omogucuje...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 889
|
|
« Одговор #21 у: 14.20 ч. 15.12.2009. » |
|
ali i meni se cini da je omogucuje takodje pravilno, ali ne vidim neki treci glagol koji bi dao trece lice jednine omogucuje...
Mislim da Duja pretpostavlja da je (on) omogućuje, pored omogućava takođe pravilno od istog trajnog glagola — omogućavati, ne od nekog trećeg glagola. I ja to pretpostavljam (nažalost, još uvek čekamo nekog s boljim rečnikom). trajan nesvrsen glagol
Zar je pogrešno reći trajan glagol?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Duja
Гост
|
|
« Одговор #22 у: 15.04 ч. 15.12.2009. » |
|
ali i meni se cini da je omogucuje takodje pravilno, ali ne vidim neki treci glagol koji bi dao trece lice jednine omogucuje...
Mislim da Duja pretpostavlja da je (on) omogućuje, pored omogućava takođe pravilno od istog trajnog glagola — omogućavati, ne od nekog trećeg glagola. I ja to pretpostavljam (nažalost, još uvek čekamo nekog s boljim rečnikom). Da, to sam mislio. trajan nesvrsen glagol
Zar je pogrešno reći trajan glagol? Zapravo i nije, ali ne znače sasvim isto: trajni glagoli su podskup nesvršenih. Evo podele: - Nesvršeni glagoli
- Trajni: Kiša je padala.
- Učestali: On je padao već tri puta.
- Svršeni glagoli
- Trenutno svršeni: On je pao sa stolice.
- Početno svršeni: On je zapao u teškoće.
- Neodređeno svršeni: Kiša se dobro ispadala.
- Završno svršeni: Oni su popadali od umora.
Primeri su moji pa je moguće da sam pogrešio... Davno to beše...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #23 у: 21.42 ч. 15.12.2009. » |
|
Aha, dakle i omogucuje i omogucava da je od omogucavati. Pa ima logike, omogucuje deluje nesvrseno...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
|
« Одговор #24 у: 21.53 ч. 15.12.2009. » |
|
Зар је битно да л' је свршио или није? (Извините на простости.) Него, реците ви мени да ли сам ја добро употребио циркумфлекс у следећој реченици: „Подешавања у вези основâ форума, као што су УРЛ-ови и путање.“ Да проверим да ли ме је имењак добро научио. Ако није, тешко њему...
|
|
« Задњи пут промењено: 13.39 ч. 16.12.2009. од charmed94 »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #25 у: 22.04 ч. 15.12.2009. » |
|
Nije ti dobra recenica. Kaze se u vezi sa necim a ne u vezi necega. Dakle: Podesavanja u vezi sa osnovama foruma...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
|
« Одговор #26 у: 22.09 ч. 15.12.2009. » |
|
Nije ti dobra recenica. Kaze se u vezi sa necim a ne u vezi necega. Dakle: Podesavanja u vezi sa osnovama foruma...
Упс, да... моја грешка. Ајде да замислимо да ми је реченица исправна. Да ли би онда било тачно?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #27 у: 22.10 ч. 15.12.2009. » |
|
E, ne znam. Nemam tako bujnu mastu. Nek ti kaze imenjak.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
|
« Одговор #28 у: 22.26 ч. 15.12.2009. » |
|
У реду, немаштовито девојче. Уколико будеш могла, одговори ми на ову тему.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #29 у: 23.43 ч. 15.12.2009. » |
|
Ne, nažalost, nisi dobro upotrebio cirkumfleks. Njega koristimo na nastavku za genitiv množine "-â" samo tada kada postoji nejasnoća je li u pitanju genitiv množine ili jednine. Pošto od imenice "osnova", genitiv množine glasi "òsnōvā" a genitiv jednine "òsnovē", i dakle različitog su i grafičkog oblika, nećemo imati potrebe za cirkumfleksom, jer ih i tako razlikujemo. Samo onda kada su genitiv jednine i genitiv množine neke imenice istoga oblika, i kada se ne može znati iz konteksta koji je od njih dvaju upotrebljen, dužnost je pisca da stavi uglasti znak dužine na nastavak "-â" ako je upotrebio genitiv množine, i tako nam omogući da ih razlikujemo.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|